اینم یه هدیه ی دیگه از طرف زندایی به مامان های سایت. البته این متن رو از دوستم زهره جون گرفتم که از مامان های خرداد 91 هستش. دستش درد نکنه...
لینک تاپیک قبلی ( چی بخوریم و چی نخوریم در ایام بارداری) : http://www.ninisite.com/discussion/thread.asp?threadID=140649
***************************************************************************************
رشد و نمو کامل جنین، رابطه تنگاتنگی با تغذیه مادر دارد و تغذیه درست مادر تنها راه برآوردن نیازهای کودکی است که در حال شکلگیری است.
وقتی جواب آزمایش را از آزمایشگاه گرفت و مطمئن شد باردار است خیلی خوشحال شد. با خودش فکر کرد از این پس باید بیشتر به خودش و کودکی که او را میپروراند، توجه کند. درست است که سعی کرده بود وزنش را به حد طبیعی بر گرداند و به خاطر اضافه وزنی که داشت مجبور بود رژیم غذایی اش را تعدیل کند و کمتر غذا بخورد اما حالا که دیگر وزنش نسبتا طبیعی بود و مخصوصا اینکه باردار هم شده بود، دیگر نباید رژیم میگرفت. این را دکتر به او گفته بود و تاکید هم کرده بود که در دوران بارداری بدنش به غذاهای مقوی نیاز دارد تا هم خودش سالم باشد و هم نوزاد سالمی به دنیا بیاورد.
داشتن تغذیه صحیح و مناسب در دوران باروری یکی از مهمترین نکات برای داشتن یک بارداری سالم و بالطبع یک نوزاد سالم است. همانطور که ابتلای مادر به برخی بیماریها ممکن است بر جنین تاثیر بگذارد، در صورتی که مادر غذای کامل و مناسب مصرف نکند نیز ممکن است نوزادی کوچک، کموزن و ضعیف به دنیا بیاورد. البته تعدادی از زنان تصور میکنند اگر در این دوران غذای زیاد و پرحجم و به اصطلاح مقوی بخورند نوزادی تپل و سالم خواهند داشت، درصورتی که این ایده غلط است. غذا در دوران بارداری به دلیل رشد و شکلگیری بدن نوزاد باید کمی بیشتر از معمول باشد.
عدهای هم تصور میکنند نباید زیاد غذا بخورند چون ممکن است جنین بیش از حد بزرگ شده، زایمان را سخت و دشوار کند. در صورتی که اگر تغذیه مادر خوب و کافی باشد مادر و نوزاد هر دو سالم و قوی خواهند بود و زایمان هم راحت انجام میشود.
? چه بخورم؟
برای ساخته شدن بافتها و قسمتهای مختلف بدن جنین مانند استخوانها، خون، ماهیچهها و... نیاز به غذاهای خاصی است. بنابراین چنانچه زن باردار غذای کافی مصرف نکند، نوزادش ضعیف و کم وزن میشود. زن باردار باید به غذای خود توجه داشته باشد و از رژیم گرفتن بپرهیزد. او به یک رژیم غذایی پرکالری و در عین حال متنوع نیاز دارد و باید غذا را به دفعات بیشتر ولی با حجم کمتر مصرف کند. انرژی مورد نیاز زن باردار بیش از دوران قبل از بارداری است و در دوران شیردهی نیز مقدار آن نسبت به دوران بارداری افزایش مییابد.
رشد و نمو کامل جنین رابطه تنگاتنگی با تغذیه مادر دارد و تامین نیازهای مادر تنها راه برآوردن نیازهای کودکی است که در حال شکلگیری است. زیرا موادمغذی به واسطه جفت به جنین میرسد. برای تامین کالری مورد نیاز بدن میتوان از حبوبات (لوبیا و نخود) و غلات (گندم و جو) و سیب زمینی استفاده کرد.
الف) سبزیجات و ویتامینها
یک خانم باردار باید روزانه حدود ??? گرم میوه و سبزی در انواع مختلف مصرف کند و بهتر است میوه و سبزی طبیعی باشد و دارای اسانس و یا به صورت آبمیوه، همراه شکر نباشد. میوه و سبزیجات، سرشار از ویتامینهای ضروری برای رشد و نمو جنین است.
سبزیجات میتوانند ویتامین A و C و مواد معدنی و فیبر بدن را فراهم کنند. از آنجایی که یکی از مشکلات خانمهای باردار یبوست است، خوردن سبزی میتواند مانع آن شود. نیاز به مصرف ویتامین C در بارداری بیشتر است. رژیم معمولی ایکه خانمها قبل از بارداری دارند، نمیتواند نیاز به ویتامین C را برطرف کند.
کلم، گل کلم، کلم قرمز و لوبیا، اسفناج و گوجهفرنگی و کاهو همگی منابع خوبی برای تامین ویتامین B? ، منگنز و ویتامینC هستند. گندم و جو نیز سرشار از ویتامینهای گروه B و روی است.
ویتامین B?? در غذاهای حیوانی و فراوردههای سویا یافت میشود. این ویتامین در تخممرغ بیشتر بوده و در شیر، پنیر، ماهی و جگر و قلوه هم یافت میشود.
سبزیجات سبز تیره و زرد مانند هویج و سیبزمینی، فلفل سبز و کلم بروکلی سرشار از ویتامین A هستند که برای رشد جنین لازم است.
میوههایی مانند پرتقال، نارنگی و لیمو و انگور نیز منبع خوبی از ویتامین C هستند.
ب) دانهها و آجیل
آجیلها و دانهها مانند بادام زمینی و بادام و گردو و پسته سرشار از ویتامین و برای زن باردار لازم است. حدود ?? گرم کشمش دارای ? گرم فیبر است و میتواند تا ? درصد میزان آهن توصیه شده و یک گرم پروتئین را در بارداری فراهم کند.
ج) شیر و لبنیات
ماست و لبنیات و شیر، مواد بسیار مهم و مغذی برای دوران بارداری است. لبنیات و ماست ?? درصد از نیاز به کلسیم و پروتئین و فیبر و موادمعدنی و ویتامینها را تامین میکند.
محصولات لبنی میزان زیادی از احتیاجات غذایی را برآورده میکند، به خصوص کلسیم و پروتئین که در بدن مادر ذخیره میشود، برای استخوان سازی بدن جنین لازم است. کلسیم ماده اصلی تشکیل دهنده استخوان و دندان است و در صورتی که کلسیم مادر کافی نباشد جنین از کلسیم استخوانهای مادر استفاده میکند که باعث میشود مادر در آینده دچار پوکی استخوان شود.
هر زن باردار حداقل روزانه باید یک لیوان شیر بخورد و در صورتی که از مزه شیر راضی نیست میتواند به صورت شیر کاکائو و یا با ریختن در سوپ یا هر روش دیگر آن را مصرف کند.
آن دسته از مادرانی که مشکل گوارشی دارند و شیر برایشان قابل تحمل نیست، میتوانند معادل آن یعنی یک فنجان، ماست یا پنیر مصرف کنند.
بستنی هم به علت داشتن شیر منبع خوبی از کلسیم است اما از آنجایی که زن باردار باید معادل یک فنجان و نیم از آن را مصرف کند و بستنی سرشار از شکر است برای سلامت مادر ضرر دارد و باید توجه داشت زیاد از اندازه مصرف نشود.
د) شکر
زنان باردار باید سعی کنند میزان شکر و قند مصرفی را در چای و قهوه و کیک کم کرده، به جای قهوه یا چای شیرین از آبمیوه استفاده کنند. میوههای تازه، آجیل و بیسکویت به عنوان نیز وعدههای غذایی خوبی به جای چای و شکر هستند.
و) چربی و روغن ممنوع
یکی از مهمترین تغییرات رژیم غذایی دوران بارداری تغییر در نوع چربی مصرفی است. در غذاهایی مانند پنیر، ماهی، آجیل و گوشت مقدار زیادی چربی وجود دارد. بنابراین اگر از روغن استفاده میکنید لازم است میزان این ماده در برنامه غذایی کاهش یابد.
بهتر است از خوردن کنسرو و غذاهای آماده پر از سس و سرخ شده پرهیز کنید. زیرا این غذاها اکثرا مواد معدنی و مغذی خود را از دست دادهاند. از آب سبزیجات برای پختن سوپ استفاده کنید.
هـ) پروتئین
حداکثر رشد و نمو اعصاب در دوران بارداری و در سال اول زندگی صورت میگیرد و کمبود پروتئین در این دوره سبب ایجاد ضایعاتی در مغز میشود. مطالعات نشان میدهد کمبود پروتئین در دوران بارداری موجب اختلال رشد مغزی جنین میشود. مغز جنین موشهایی که مادران آنها در دوران بارداری تحت رژیم کم پروتئین بودهاند از نظر کمی و کیفی با مغز جنین موشهایی که مادرانشان در این دوران از پروتئین کافی بهرهمند بودهاند متفاوت است و سلولهای مغز آنها کاهش مییابد.
پروتئین را میتوان از منابع حیوانی و گیاهی تامین کرد. پروتئین گیاهی در غلات و حبوبات و پروتئین حیوانی در شیر، پنیر، تخممرغ، ماهی، مغز، جگر، گوشت و مرغ یافت میشود.
مادران باردار باید حداقل هفتهای یک بار ماهی، جگر و تخممرغ و جوجه مصرف کنند.
پروتئین مورد نیاز زنان باردار از لبنیات و پنیر نیز تامین میشود.
ی) مواد معدنی و ویتامینها
مواد معدنی مهم مورد نیاز بدن عبارتند از: کلسیم، سدیم، پتاسیم، آهن، روی، مس، منگنز، کبالت، فسفر، فلوئوروید. در دوران بارداری با توجه به اینکه استخوانهای جنین در حال شکلگیری است نیاز مادر به کلسیم بیشتر است و در انتهای بارداری، حداکثر کلسیم مصرفی مادر، صرف جنین میشود.
در دوران بارداری نیاز به آهن به دلیل رشد جنین و جفت و افزایش گلبولهای قرمز بیشتر میشود. همچنین در بارداری دوقلویی، اواخر دوران بارداری و در زن بارداری جثه درشت و کم خونی ناشی از کمبود آهن دارد، نیاز به این مواد بیشتر میشود. همانطور که گفتیم کمبود ویتامینها در رژیم غذایی مادر سبب بروز ناهنجاریهایی چون نارس بودن جنین، سقط جنین و نرمی استخوان میشود. ویتامین C برای رشد جنین ضروری است.
? چه مقدار آب لازم است؟
لازم است زنان باردار ? تا ? لیوان آب روزانه بنوشند و در صورتی که فعالیت فیزیکی دارند باید مقداری بیشتر آب بنوشند - آب میوهها هم میتوانند جایگزین آب شوند اما باید به خاطر داشت که آب میوه دارای کالری بیشتری است.
آب نقش مهمی در بارداری سالم دارد. آب عاملی است که در هضم و جذب غذا و رساندن موادمغذی و دفع سموم از بدن نقش اساسی دارد - همچنین نوشیدن آب مانع از عفونت مثانه میشود. عفونتی که میتواند در حاملگی بسیار خطرناک باشد. همچنین نوشیدن آب و مایعات میتواند از یبوست و کمآبی بدن زن باردار جلوگیری کند.
? پرهیزهای بارداری
در دوران بارداری لازم است برخی غذاها از برنامه غذایی زن باردار حذف شود، مانند:
? غذاهایی که حاوی مواد افزودنی باشد.
? از نوشیدن الکل، کافئین و شکر در صورتی که زیاد مصرف شود باید اجتناب کرد.
? انواع گوشتهای ادویه زده شده، همبرگر، سس، کالباس و سوسیس بهتر است از رژیم غذایی حذف شود.
? غذاهایی که حاوی مواد رنگی است نباید خورده شود.
? بهتر است شیرینیهای مصنوعی نوشابه حذف شود و به جای آن خرما و عسل که دارای کالری فراوانی است مصرف شود.
? خوردن نمک به مقدار زیاد برای زنان باردار مضر است همچنین بهتر است مواد نشاستهای مانند چیپس، که دارای نمک فراوان است مصرف نشود.
? رژیم پر نمک منجر به تجمع مایعات در بافتهای بدن شده و منجر به افزایش فشارخون میگردد.
? گوشتهای پرچربی، سرخکردنیها، خامه، پیراشکی نیز بهتر است مصرف نشود.
لینک تاپیک قبلی ( چی بخوریم و چی نخوریم در ایام بارداری) : http://www.ninisite.com/discussion/thread.asp?threadID=140649
***************************************************************************************
رشد و نمو کامل جنین، رابطه تنگاتنگی با تغذیه مادر دارد و تغذیه درست مادر تنها راه برآوردن نیازهای کودکی است که در حال شکلگیری است.
وقتی جواب آزمایش را از آزمایشگاه گرفت و مطمئن شد باردار است خیلی خوشحال شد. با خودش فکر کرد از این پس باید بیشتر به خودش و کودکی که او را میپروراند، توجه کند. درست است که سعی کرده بود وزنش را به حد طبیعی بر گرداند و به خاطر اضافه وزنی که داشت مجبور بود رژیم غذایی اش را تعدیل کند و کمتر غذا بخورد اما حالا که دیگر وزنش نسبتا طبیعی بود و مخصوصا اینکه باردار هم شده بود، دیگر نباید رژیم میگرفت. این را دکتر به او گفته بود و تاکید هم کرده بود که در دوران بارداری بدنش به غذاهای مقوی نیاز دارد تا هم خودش سالم باشد و هم نوزاد سالمی به دنیا بیاورد.
داشتن تغذیه صحیح و مناسب در دوران باروری یکی از مهمترین نکات برای داشتن یک بارداری سالم و بالطبع یک نوزاد سالم است. همانطور که ابتلای مادر به برخی بیماریها ممکن است بر جنین تاثیر بگذارد، در صورتی که مادر غذای کامل و مناسب مصرف نکند نیز ممکن است نوزادی کوچک، کموزن و ضعیف به دنیا بیاورد. البته تعدادی از زنان تصور میکنند اگر در این دوران غذای زیاد و پرحجم و به اصطلاح مقوی بخورند نوزادی تپل و سالم خواهند داشت، درصورتی که این ایده غلط است. غذا در دوران بارداری به دلیل رشد و شکلگیری بدن نوزاد باید کمی بیشتر از معمول باشد.
عدهای هم تصور میکنند نباید زیاد غذا بخورند چون ممکن است جنین بیش از حد بزرگ شده، زایمان را سخت و دشوار کند. در صورتی که اگر تغذیه مادر خوب و کافی باشد مادر و نوزاد هر دو سالم و قوی خواهند بود و زایمان هم راحت انجام میشود.
? چه بخورم؟
برای ساخته شدن بافتها و قسمتهای مختلف بدن جنین مانند استخوانها، خون، ماهیچهها و... نیاز به غذاهای خاصی است. بنابراین چنانچه زن باردار غذای کافی مصرف نکند، نوزادش ضعیف و کم وزن میشود. زن باردار باید به غذای خود توجه داشته باشد و از رژیم گرفتن بپرهیزد. او به یک رژیم غذایی پرکالری و در عین حال متنوع نیاز دارد و باید غذا را به دفعات بیشتر ولی با حجم کمتر مصرف کند. انرژی مورد نیاز زن باردار بیش از دوران قبل از بارداری است و در دوران شیردهی نیز مقدار آن نسبت به دوران بارداری افزایش مییابد.
رشد و نمو کامل جنین رابطه تنگاتنگی با تغذیه مادر دارد و تامین نیازهای مادر تنها راه برآوردن نیازهای کودکی است که در حال شکلگیری است. زیرا موادمغذی به واسطه جفت به جنین میرسد. برای تامین کالری مورد نیاز بدن میتوان از حبوبات (لوبیا و نخود) و غلات (گندم و جو) و سیب زمینی استفاده کرد.
الف) سبزیجات و ویتامینها
یک خانم باردار باید روزانه حدود ??? گرم میوه و سبزی در انواع مختلف مصرف کند و بهتر است میوه و سبزی طبیعی باشد و دارای اسانس و یا به صورت آبمیوه، همراه شکر نباشد. میوه و سبزیجات، سرشار از ویتامینهای ضروری برای رشد و نمو جنین است.
سبزیجات میتوانند ویتامین A و C و مواد معدنی و فیبر بدن را فراهم کنند. از آنجایی که یکی از مشکلات خانمهای باردار یبوست است، خوردن سبزی میتواند مانع آن شود. نیاز به مصرف ویتامین C در بارداری بیشتر است. رژیم معمولی ایکه خانمها قبل از بارداری دارند، نمیتواند نیاز به ویتامین C را برطرف کند.
کلم، گل کلم، کلم قرمز و لوبیا، اسفناج و گوجهفرنگی و کاهو همگی منابع خوبی برای تامین ویتامین B? ، منگنز و ویتامینC هستند. گندم و جو نیز سرشار از ویتامینهای گروه B و روی است.
ویتامین B?? در غذاهای حیوانی و فراوردههای سویا یافت میشود. این ویتامین در تخممرغ بیشتر بوده و در شیر، پنیر، ماهی و جگر و قلوه هم یافت میشود.
سبزیجات سبز تیره و زرد مانند هویج و سیبزمینی، فلفل سبز و کلم بروکلی سرشار از ویتامین A هستند که برای رشد جنین لازم است.
میوههایی مانند پرتقال، نارنگی و لیمو و انگور نیز منبع خوبی از ویتامین C هستند.
ب) دانهها و آجیل
آجیلها و دانهها مانند بادام زمینی و بادام و گردو و پسته سرشار از ویتامین و برای زن باردار لازم است. حدود ?? گرم کشمش دارای ? گرم فیبر است و میتواند تا ? درصد میزان آهن توصیه شده و یک گرم پروتئین را در بارداری فراهم کند.
ج) شیر و لبنیات
ماست و لبنیات و شیر، مواد بسیار مهم و مغذی برای دوران بارداری است. لبنیات و ماست ?? درصد از نیاز به کلسیم و پروتئین و فیبر و موادمعدنی و ویتامینها را تامین میکند.
محصولات لبنی میزان زیادی از احتیاجات غذایی را برآورده میکند، به خصوص کلسیم و پروتئین که در بدن مادر ذخیره میشود، برای استخوان سازی بدن جنین لازم است. کلسیم ماده اصلی تشکیل دهنده استخوان و دندان است و در صورتی که کلسیم مادر کافی نباشد جنین از کلسیم استخوانهای مادر استفاده میکند که باعث میشود مادر در آینده دچار پوکی استخوان شود.
هر زن باردار حداقل روزانه باید یک لیوان شیر بخورد و در صورتی که از مزه شیر راضی نیست میتواند به صورت شیر کاکائو و یا با ریختن در سوپ یا هر روش دیگر آن را مصرف کند.
آن دسته از مادرانی که مشکل گوارشی دارند و شیر برایشان قابل تحمل نیست، میتوانند معادل آن یعنی یک فنجان، ماست یا پنیر مصرف کنند.
بستنی هم به علت داشتن شیر منبع خوبی از کلسیم است اما از آنجایی که زن باردار باید معادل یک فنجان و نیم از آن را مصرف کند و بستنی سرشار از شکر است برای سلامت مادر ضرر دارد و باید توجه داشت زیاد از اندازه مصرف نشود.
د) شکر
زنان باردار باید سعی کنند میزان شکر و قند مصرفی را در چای و قهوه و کیک کم کرده، به جای قهوه یا چای شیرین از آبمیوه استفاده کنند. میوههای تازه، آجیل و بیسکویت به عنوان نیز وعدههای غذایی خوبی به جای چای و شکر هستند.
و) چربی و روغن ممنوع
یکی از مهمترین تغییرات رژیم غذایی دوران بارداری تغییر در نوع چربی مصرفی است. در غذاهایی مانند پنیر، ماهی، آجیل و گوشت مقدار زیادی چربی وجود دارد. بنابراین اگر از روغن استفاده میکنید لازم است میزان این ماده در برنامه غذایی کاهش یابد.
بهتر است از خوردن کنسرو و غذاهای آماده پر از سس و سرخ شده پرهیز کنید. زیرا این غذاها اکثرا مواد معدنی و مغذی خود را از دست دادهاند. از آب سبزیجات برای پختن سوپ استفاده کنید.
هـ) پروتئین
حداکثر رشد و نمو اعصاب در دوران بارداری و در سال اول زندگی صورت میگیرد و کمبود پروتئین در این دوره سبب ایجاد ضایعاتی در مغز میشود. مطالعات نشان میدهد کمبود پروتئین در دوران بارداری موجب اختلال رشد مغزی جنین میشود. مغز جنین موشهایی که مادران آنها در دوران بارداری تحت رژیم کم پروتئین بودهاند از نظر کمی و کیفی با مغز جنین موشهایی که مادرانشان در این دوران از پروتئین کافی بهرهمند بودهاند متفاوت است و سلولهای مغز آنها کاهش مییابد.
پروتئین را میتوان از منابع حیوانی و گیاهی تامین کرد. پروتئین گیاهی در غلات و حبوبات و پروتئین حیوانی در شیر، پنیر، تخممرغ، ماهی، مغز، جگر، گوشت و مرغ یافت میشود.
مادران باردار باید حداقل هفتهای یک بار ماهی، جگر و تخممرغ و جوجه مصرف کنند.
پروتئین مورد نیاز زنان باردار از لبنیات و پنیر نیز تامین میشود.
ی) مواد معدنی و ویتامینها
مواد معدنی مهم مورد نیاز بدن عبارتند از: کلسیم، سدیم، پتاسیم، آهن، روی، مس، منگنز، کبالت، فسفر، فلوئوروید. در دوران بارداری با توجه به اینکه استخوانهای جنین در حال شکلگیری است نیاز مادر به کلسیم بیشتر است و در انتهای بارداری، حداکثر کلسیم مصرفی مادر، صرف جنین میشود.
در دوران بارداری نیاز به آهن به دلیل رشد جنین و جفت و افزایش گلبولهای قرمز بیشتر میشود. همچنین در بارداری دوقلویی، اواخر دوران بارداری و در زن بارداری جثه درشت و کم خونی ناشی از کمبود آهن دارد، نیاز به این مواد بیشتر میشود. همانطور که گفتیم کمبود ویتامینها در رژیم غذایی مادر سبب بروز ناهنجاریهایی چون نارس بودن جنین، سقط جنین و نرمی استخوان میشود. ویتامین C برای رشد جنین ضروری است.
? چه مقدار آب لازم است؟
لازم است زنان باردار ? تا ? لیوان آب روزانه بنوشند و در صورتی که فعالیت فیزیکی دارند باید مقداری بیشتر آب بنوشند - آب میوهها هم میتوانند جایگزین آب شوند اما باید به خاطر داشت که آب میوه دارای کالری بیشتری است.
آب نقش مهمی در بارداری سالم دارد. آب عاملی است که در هضم و جذب غذا و رساندن موادمغذی و دفع سموم از بدن نقش اساسی دارد - همچنین نوشیدن آب مانع از عفونت مثانه میشود. عفونتی که میتواند در حاملگی بسیار خطرناک باشد. همچنین نوشیدن آب و مایعات میتواند از یبوست و کمآبی بدن زن باردار جلوگیری کند.
? پرهیزهای بارداری
در دوران بارداری لازم است برخی غذاها از برنامه غذایی زن باردار حذف شود، مانند:
? غذاهایی که حاوی مواد افزودنی باشد.
? از نوشیدن الکل، کافئین و شکر در صورتی که زیاد مصرف شود باید اجتناب کرد.
? انواع گوشتهای ادویه زده شده، همبرگر، سس، کالباس و سوسیس بهتر است از رژیم غذایی حذف شود.
? غذاهایی که حاوی مواد رنگی است نباید خورده شود.
? بهتر است شیرینیهای مصنوعی نوشابه حذف شود و به جای آن خرما و عسل که دارای کالری فراوانی است مصرف شود.
? خوردن نمک به مقدار زیاد برای زنان باردار مضر است همچنین بهتر است مواد نشاستهای مانند چیپس، که دارای نمک فراوان است مصرف نشود.
? رژیم پر نمک منجر به تجمع مایعات در بافتهای بدن شده و منجر به افزایش فشارخون میگردد.
? گوشتهای پرچربی، سرخکردنیها، خامه، پیراشکی نیز بهتر است مصرف نشود.