مراحل پیگیری:
۱) مراجعه مستقیم به دادگاه خانواده برای شکایت از ضرب و شتم بی فایده است. زنی که مورد خشونت فیزیکی قرار گرفته است، ابتدا باید به کلانتری محل زندگیش برود. سپس با گرفتن نامه معرفی و با توجه به منطقه سکونت، به یکی از مراکز پزشکی قانونی مراجعه کند. چنانچه نمیدانید کلانتری محل زندگی شما کجاست کافیست به یک کلانتری بروید. آدرستان را اعلام کنید و بپرسید که کلانتری مربوط به محل زندگی شما کجاست.
۲) با مراجعه به کلانتری محل زندگی خود میتوانید مشکلتان را مطرح کنید. چنانچه هنوز در ساعت اداری مراجعه کرده باشید شما را به دادسرا معرفی میکنند. ولی اگر در خارج از ساعت اداری مراجعه کرده باشید در همان کلانتری مراحل اولیه تشکیل پرونده را برایتان انجام میدهند تا وقت از دست نرود. تجربهی یکی از دوستان نینی سایتی میگوید که مرحلهی اول تنظیم یک شکایت نامه علیه همسر در دادسرا است. نگران نباشید در این مرحله لازم نیست تصمیم نهایی را بگیرید! اگر بخواهید میتوانید بعد از گرفتن گواهی پزشکی قانونی شکایتتان را پس بگیرید و یا میتوانید شکایت را تا مرحلهی آخر پیگیری کنید و همسرتان را به پرداخت دیه محکوم کنید. چنانچه شکایت را تا مرحلهی آخر پیگیری کنید همسرتان با نامهای از شکایت شما مطلع خواهد شد ولی در صورتی که شکایت را پس از دریافت گزارش پزشکی قانونی پیگیری نکنید همسرتان از این مراحل مطلع نخواهد شد. تجربهی یکی از دوستان نینی سایتی در این زمینه میگوید:
«برگهی مربوط به طرح شکایت را گرفتم و تمبر کردم (در کلانتری به شما توضیح میدهند که چه طور این کارها را انجام دهید)؛ سپس آن را تحویل اتاق ارجاع دادم که در این مرحله خیلی معطل شدم. در نهایت یک برگ به شکایتم ضمیمه شده بود که به بزشکی قانونی معرفی شده بودم.»
نامهی معرفی معمولا متن ثابت و مشخصی به این شرح دارد: «ریاست محترم سازمان پزشك قانونی... / با سلام، بدین وسیله آقا/خانم... شاكی پرونده كلاسه... كه مدعی است در اثر ضرب و جرح مصدومشده و سابقه معاینه در پزشك قانونی دارد/ ندارد، جهت معاینه از ناحیه... با در دست داشتن مدارك شناسایی به حضورتان معرفی میگردد. مقتضی است نسبت به تعیین طول درمان یا ارزش احتمالی اقدام نمایید.»
۳) در کلانتری به شما آدرس یک مرکز پزشکی قانونی داده میشود که باید به آنجا مراجعه کنید. به دیوار هر کدام از مراکز، تابلویی با توضیح مراحل و مدارک مورد نیاز نصب شده است که در 2 بخش تنظیم شده؛ مراحل مراجعین بار اول/ مراحل مراجعین مجدد. مراحل مراجعین بار اول بدین ترتیب است:
1. ارائه نامه مراجع قضایی و انتظامی، ثبت مشخصات فردی در فرم پذیرش
2. پرداخت وجه و اخذ فیش و ارائه به حسابداری
3. انجام عکس برداری و تکمیل پرونده
4. معاینه توسط پزشک
5. تایپ نامه و شماره گذاری و پست
6. تحویل نامه
اما مراجعین مجدد، در دو مرحله باید راه متفاوتی را طی کنند، یکی در مرحله اول که به جای نامه مراجع قضایی و تکمیل فرم پذیرش، باید کارت ملی و کارت معاینه مجدد ارائه کنند و در مرحله سوم، که به جای عکس برداری، پرونده قبلیشان را باید از بایگانی گرفته و ثبت اداری کنند. همچنین به لحاظ زمان پذیرش، مراجعین بار اول در شهر تهران تا ساعت 11 شب و مراجعین مجدد تنها تا ساعت 3 عصر می توانند به مراکز مراجعه کنند ( در مورد پزشکی قانونی شهرهای دیگر هنوز اطلاعاتی ندارم).
۴) معمولا بین یک یا چند روز بعد میتوانید گزارش پزشکی قانونی از وضعیت خود را تحویل بگیرید. تجربهی یکی از دوستان نینی سایتی در این زمینه میگوید:
«نامه بزشکی قانونی را روز بعد گرفتم و سپس نامه را به کلانتری بردم که برایم بازش کردند و گفتند که اگر میخوای پیگیری کنی میتوانیم به تو بگوییم که در ادامه باید چه کار کنی. در اینجا من گفتم نه،فعلا فقط می خوام نامه بزشکی قانونی دستم باشد. آنها هم گفتند که پس کارت اینجا تمام است.»