نینی سایت: بارها و بارها از در رسانههای مختلف یا زبان پزشکان دیده یا شنیدهایم که بر مصرف سبزیجات تاکید میکنند و آن را برای سلامت جسم شما ضروری میدانند. اما چرا سبزیجات این همه اهمیت دارند؟ چطور باید آن را وارد برنامه غذایی خود کنیم و چه مقدار باید از آن مصرف کنیم؟ کدام سبزیجات از بقیه مفیدتر هستند و چه کمکی به بدن میکنند؟ اینها مجموعه سوالاتی بود که ذهن ما را به خود مشغول کرد. مخصوصا که به بحث مصرف سبزیجات در کودکان نیز به نظر بحث حائز اهمیتی بود. تمام سوالات خود را پیش شیوا فرجی، کارشناسارشد تغذیه میبریم تا جوابی برای آنها پیدا کنیم.
فرجی ابتدا به بحث خواص سبزیجات و تاثیر مثبت آنها روی بدن میپردازد و میگوید: یکی از گروههای غذایی که در هرم غذایی به آن اشاره شده است و برای کودکان و نیز برای بزرگسالان بسیار حائز اهمیت است، سبزیجات است. مصرف سبزیجات از چندین جهت اهمیت دارد که مهمترین خاصیت آن فیبر است. مواد موجود در این گروه غذایی حاوی فیبر بالا است. سبزیجات مختلف بافتهای سلولزی دارند که تاثیر قابل توجهی در دستگاه گوارش میگذارند. این بافتهای سلولزی باعث عبور و مرور بهتر در دستگاه گوارش و کارکرد بهتر و راحتتر این بخش از بدن میشود. این بافت سلولزی را در سبزیجاتی مانند تره یا کرفس به راحتی میتوان مشاهده کرد. رگههای موجود در ساقههای تره و نیز کرفس آنها را به راحتی نمایان میکند.
این کارشناسارشد تغذیه ادامه میدهد: وجود این بافتهای سلولزی باعث میشود که هنگام حرکت آنها در دستگاه گوارش مواد غذایی اضافی یا مضر را نیز همراه خود در روده حرکت داده و دفع میکنند. به عنوان مثال چربیهای اضافه موجود در غذا هنگام حرکت این مواد در دستگاه گوارش به آنها میچسبد و از بدن دفع میشود. به دلیل همین ویژگی منحصر به فرد است که مصرف سبزیجات رابطه دو سویه با بیماریهای قلبی و عروقی دارد. استفاده کافی از سبزیجات باعث میشود میزان چربی در خون بالا نرود و نیز از خطر ابتلا به کبد چرب مصون بماند. همچنین سیستم قلبی و عروقی نیز عملکرد بهتری خواهند داشت. بیماریهای بسیاری با میزان چربی در خون ارتباط دارند. مانند دیابت، پرفشاری خون، کبد چرب و...
شیوا فرجی درباره اهمیت موضوع مصرف سبزیجات و عدم علاقه به این گروه از مواد غذایی میگوید: را این طور خیلی از ما درباره خواص متعدد و لزوم استفاده از سبزیجات اطلاع داریم. پزشکان همیشه مصرف دو گروه از مواد غذایی را به ما توصیه میکنند: میوهها و سبزیجات. اما چه عاملی باعث میشود که ما رغبتی به استفاده از سبزیجات نداشته باشیم؟ میتوان رژیم غذایی غلط را یکی از عمدهترین این عوامل دانست.
شیوا فرجی، کارشناسارشد تغذیه درباره اهمیت عادت خوردن سبزیجات از دوران کودکی تاکید میکند: عادت به مصرف سبزیجات باید از کودکی در افراد به وجود آید. در واقع اگر از دوران کودکی سبزیجات جزوی از عادات غذایی باشد، مصرف آن در بزرگسالی نیز جزوی از رژیم غذایی فرد میشود. بنابراین مصرف سبزیجات از دوران کودکی اهمیتی ویژه دارد. متاسفانه رژیم غذایی اغلب ما با کمبود سبزیجات و در عوض مصرف بیش از اندازه مواد مضر همراه است. به همین دلیل نیز بیماریهایی نظیر دیابت یا بیماریهای قلبی و عروقی در حال حاضر بسیار فراگیر شدهاند. در حالی که اگر مصرف سبزیجات از کودکی در فرد به عادت تبدیل شود حتی اگر به لحاظ ژنتیکی نیز در خانواده او سابقه چنین بیماریهایی وجود داشته باشد امکان ابتلا به آنها در بزرگسالی کاهش مییابد.