کمبود ویتامین دی در بارداری
کمبود ویتامین دی در بارداری به عنوان یکی از مشکلات حل نشده باقی مونده که ممکنه 50 درصد خانومهای باردار رو تحت تاثیر قرار بده. شاید فکر کنی ویتامین D فقط برای سلامت استخوانها مهمه؛ اما این ویتامین نقشهای مهم دیگهای هم تو بدن داره. به طور کلی، کمبود ویتامین دی یکی از مشکلات شایع تو دنیا محسوب میشه و فقط به خانومهای باردار محدود نمیشه. لازمه بدونی که این ویتامین تو مکملهای غذایی و بعضی از غذاها وجود داره. ناگفته نمونه که این ویتامین به کمک نور خورشید هم تو پوست تولید میشه. همه افراد ممکنه به کمبود ویتامین دی دچار بشن؛ اما شیرخواران، سالمندان و افرادی که پوست تیره دارن بیشتر در معرض کمبود این ویتامین قرار میگیرن.
آشنایی با مزایای مصرف ویتامین دی در دوران بارداری
خوردن ویتامین دی برای همه افراد ضرورت داره؛ اما برای خانومهای باردار خیلی مهمتره. برای دریافت این ویتامین روشهای مختلفی وجود داره که توصیه میشه برای فهمیدن مناسبترین روش حتماً با دکتر مشورت کنی. به طورکلی، سه روش اصلی برای دریافت ویتامین D وجود داره: خوردن غذاهایی مثل ماهیهای چرب (سالمون و ساردین)، قرار گرفتن در معرض نور خورشید و خوردن مکملهای غذایی. ویتامین D برای رشد استخوانها و خیلی از بافتهای دیگه جنین مهمه. همچنین این ویتامین میتونه به جذب کلسیم و متابولیسم کمک کنه.
همونطوری که میدونی، سیستم ایمنی بدن یه خانوم تو دوران بارداری برای جلوگیری از سقط جنین ضعیف میشه. مصرف ویتامین دی به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکنه. ناگفته نمونه که کمبود ویتامین دی در بارداری میتونه خطر سقط جنین رو به همراه داشته باشه. خانومهایی که تو دوران بارداری به اندازه کافی ویتامین دی مصرف کردن، به بیماریهای خود ایمنی مبتلا نمیشن. بیماریهای خود ایمنی (مثل سندروم آنتی فسفولیپید) معمولاً به سقط جنین منجر میشن.
کمبود ویتامین دی در بارداری چه عوارضی رو به همراه داره؟
کمبود ویتامین دی در بارداری میتونه مشکلات زیادی رو برای هر خانوم به وجود بیاره. بعضی از مهمترین عوارض ناشی از کمبود ویتامین دی تو دوران بارداری عبارتند از:
- اگرچه ارتباط بین کمبود ویتامین دی در بارداری و مسمومیت بارداری هنوز به طور قطعی ثابت نشده، اما بعضی از مطالعات صورت گرفته نشون میدن خانومهایی که به مسمومیت بارداری مبتلا هستن معمولاً کمبود ویتامین دی دارن. در حالی که میزان مسمومیت بارداری تو خانومهایی که به مقدار کافی ویتامین دی مصرف میکنن، به این نوع مسمومیت مبتلا نمیشن.
- از عوارض کمبود ویتامین دی در بارداری میشه به کم بودن وزن نوزاد موقع تولد اشاره کرد. کمبود این ویتامین در دوران بارداری (به خصوص ماههای آخر) باعث کاهش رشد استخوانی جنین میشه. به همین دلیل احتمال تولد نوزاد کم وزن تو خانومهایی که به اندازه کافی ویتامین دی دریافت نکردن، بیشتر میشه.
- کمبود ویتامین D بر رشد سیستم ایمنی جنین هم تاثیر منفی میذاره. اگر میخوای بچهت به بیماری آسم و یا هرگونه عفونت تنفسی مبتلا نشه، بهتره مصرف این ویتامین تو دوران بارداری رو جدی بگیری.
- از عوارض دیگه کمبود ویتامین دی تو دوران بارداری میشه به مواردی مثل زایمان زودرس، دیابت بارداری، تشنجهای هیپوکلسمی نوزاد و اختلالات ایمنی اشاره کرد.
نکات مهمی که باید در مورد مصرف ویتامین D در دوران بارداری بدونی
همونطور که کمبود ویتامین دی در بارداری تاثیرات منفی به همراه داره، مصرف بیش از حد این ویتامین نیز ممکنه مشکلاتی رو به وجود بیاره. خانومها تو دوران بارداری باید به مقدار کافی ویتامین دی دریافت کنن تا آسیبی به خودشون و جنین وارد نشه. اگرچه مرگ و میر ناشی از مصرف بیش از حد ویتامین دی هست، اما لازمه بدونی که اگه جذب ویتامین دی به مدت طولانی از طریق نور خورشید باشه، ممکنه خطرات جدی به همراه داشته باشه. یادت باشه که خوردن ویتامین دی به صورت مکمل دوز مشخصی داره. پس لازمه میزان دوز مصرفی این مکمل توسط دکتر متخصص تعیین بشه.
سخن آخر
تا اینجای مقاله متوجه شدی که مصرف ویتامین در دوران بارداری خیلی مهمه؛ اما مصرف بیش از حد اون میتونه خطرات زیادی به همراه داشته باشه. لازمه بدونی که تو دوران بارداری میزان جذب کلسیم از رودهها افزایش پیدا میکنه. پس اگه هیپرکلسمی یا همون افزایش کلسیم ادرار اتفاق بیفته، مسمومیت ویتامین دی بروز پیدا میکنه. نور خورشید منبع طبیعی و مناسبی برای دریافت ویتامین دی هست؛ اما قرار گرفتن در معرض تابش مستقیم به مدت طولانی خطرناکه و میتونه باعث به وجود اومدن بیماریهای پوستی بشه.