شیردهی هم برای والدین و هم برای نوزادان مفید است. به همین دلیل متخصصان تغذیه شیر مادر را برای شش ماه اول زندگی کودک توصیه می کنند. با این حال گرچه بیشتر والدین فرزند زایمان می توانند از شیر مادر تغذیه کنند اما گاهی موارد منع مصرف نیز وجود دارد. چند دلیل وجود دارد که چرا شخصی نباید یا ممکن است نتواند به کودک خود شیر دهد. به عنوان مثال: برخی از والدین نمی توانند شیر مادر سالم تولید كنند، در حالی كه دیگران ممكن است داروهای خاصی را مصرف كنند یا نیاز به گذراندن دوره درمانی داشته باشند كه شیردهی بی خطر نیست. چند مورد پزشکی نیز وجود دارد که با شیردهی سازگار نیست. در برخی شرایط والدین ممکن است بتوانند شیر مادر خود را در یک بطری پمپاژ و تهیه کنند یا ممکن است بتوانند به طور موقت شیردهی را متوقف کنند و سپس دوباره شروع کنند.
چرا شیرمان کافی نیست؟
بسیاری از والدین نگرانند که ممکن است به اندازه کافی شیر برای کودک خود تولید نکنند اما در واقع تنها درصد کمی از افراد هستند که می خواهند شیردهی کنند و به دلیل کمبود واقعی شیر مادر نمی توانند شیر واقعی تولید کنند. معمولاً نتیجه مربوط میشود به یک بیماری زمینه ای که با درمان، برخی از مسائل اش قابل اصلاح هستند. اما برخی از مشکلات قابل حل نیستند و دلایل تولید شیر واقعی کم عبارتند از:
بافت غده ای ناکافی (سینه های هیپوپلاستیک)
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
کم کاری تیروئید
جراحی قبلی پستان ، مانند ماستکتومی یا جراحی کاهش پستان
پرتودرمانی قبلی برای سرطان پستان
اگر میزان شیر واقعی شما کم باشد نمیتوانید به طور انحصاری از شیر مادر تغذیه کنید. شما به سادگی به کودک خود کمک می کنید تا نیازهای تغذیه ای خود را برآورده کند و دقیقاً همان کاری که والدین خوب انجام می دهند را انجام میدهید. شما هنوز هم می توانید کودک خود را روی سینه خود بگذارید و به کودک خود اجازه دهید به راحتی و امنیت شیر بخورد. حتی اگر آنها فقط مقدار کمی شیر مادر دریافت می کنند.
هنگام شیردهی چه داروهایی را نمیتوانید مصرف کنید؟
بسیاری از داروها که به نسخه نیاز دارند با شیردهی سازگار هستند. اما برخی از آنها سازگار نیستند. برخی از داروها هنگام مصرف توسط والدین شیرده می توانند خطری را برای نوزادان شیرده ایجاد کنند، مانند:
داروهای شیمی درمانی
داروهای ضد ویروس
ید رادیواکتیو
برخی از داروهای آرامبخش
داروی تشنج
داروهایی که ممکن است باعث خواب آلودگی شوند
داروهایی که تنفس را سرکوب می کنند
آیا بیماری های عفونی روی شیرمادر تاثیر میگذارد؟
بسیاری از عفونت های شایع به راحتی درمان می شوند و در شیردهی تداخل ایجاد نمی کنند و به کودک آسیب نمی رسانند. با این حال ، چند بیماری عفونی وجود دارد که می تواند از طریق شیر مادر به کودک منتقل شود و در برخی موارد ، خطر انتقال بیش از فواید شیردهی است. برخی از این بیماری ها عبارتند از:
1- اچآیوی:
ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV) ویروسی است که باعث سندرم نقص ایمنی اکتسابی (AIDS) می شود. مادری که به اچ آی وی مبتلا است می تواند ویروس را از طریق شیردهی و شیر مادر به فرزند خود منتقل کند.
2-اچ تی ال وی:
اگر شیر بیش از 12 ساعت در دمای -4 درجه فارنهایت (-20 درجه سانتیگراد) یا زیر آن منجمد شود می توان سلولهای HTLV-1 را با یخ زدگی و ذوب شدن شیر مادر تخریب کرد.
3- تبخال روی پستان:
تبخال از طریق شیر مادر منتقل نمی شود. بنابراین تا زمانی که ضایعات روی پستان نباشد ، ضایعات سایر اعضای بدن پوشانده شده و شستشوی کامل دست انجام شود، برای شیردهی ایمن است .6 اما وقتی ضایعات فعال وجود دارد در پستان، شیردهی خطرناک است زیرا ویروس تبخال می تواند برای کودک کشنده باشد.
نیازهای پزشکی کودک چیست؟
بیشتر نوزادان می توانند شیر دهند. حتی نوزادانی که با بیماری هایی مانند نارس، شکاف کام و سندرم داون متولد می شوند و ممکن است نتوانند بلافاصله پستان را بگیرند. باز هم می توانند شیر مادر پمپ شده را در یک بطری مصرف کنند. با صبر، وقت و کمک این نوزادان ممکن است با موفقیت به شیردهی ادامه دهند.
نتیجه گیری:
هر پدر و مادری و نوزادی بی نظیر هستند و همچنین هر وضعیت شیردهی نیز همین طور است. اگر می خواهید به کودک خود شیر دهید. احساس عصبانیت یا ناراحتی و وقت گذاشتن برای کار کردن با احساسات خوب نیست. همچنین ممکن است مفید باشد که در مورد احساسات خود با پزشک، همسرتان یا کسی که به او اعتماد دارید صحبت کنید.
منبع: www.verywellfamily.com