2733
2734
عنوان

ماءالشعیر

4470 بازدید | 8 پست
ماءالشعیر
«شما چیزی هستید که می‌خورید!» این جمله شاید در ظاهر کمی مادی‌گرایانه و بی‌اساس به نظر برسد، اما از نظر پزشکی یک جمله کلیشه‌ای است که هنوز منطقی می‌نمایاند.

«شما چیزی هستید که می‌خورید!» این جمله شاید در ظاهر کمی مادی‌گرایانه و بی‌اساس به نظر برسد، اما از نظر پزشکی یک جمله کلیشه‌ای است که هنوز منطقی می‌نمایاند.
فرض کنید بین انواع مواد مغذی موجود در غذاها و ترکیبات موجود در بدن رابطه وجود دارد و همچنین اگر مواد غذایی و مواد مغذی ضروری موجود در‌آن در اختیار باشد، بدن بتواند به درستی ساخته شده، سالم بماند و وقتی بیمار شد درمان شود در این صورت رابطه‌ای منطقی بین آن چیز که می‌خورید و آن چیز که به لحاظ فیزیولوژی هستید، خواهید یافت.
بدن انسان ساختمان سازمان یافته‌ای از مواد شیمیایی است. این مواد به هم می‌پیوندند تا سلول را تشکیل دهند و ثبات آن را باعث شوند. گروه سلول‌ها، بافت‌ها، اندام‌ها و دستگاه‌ها و ارگانیسم‌ها سیستمی فعال را می‌سازند. بنابراین انسان یک ساختمان بسیار پیچیده دارد و تمام بخش‌ها برای اینکه خوب عمل کنند به هم و به تعاملی صحیح و مناسب با فضای بیرون از خود وابسته‌اند.
چهار عنصر شیمیایی اکسیژن، کربن، هیدروژن و ازت ?? درصد وزن بدن و آب که فراوان‌ترین ترکیب در بدن است، تقریبا دو سوم وزن بدن را تشکیل می‌دهند.
در افراد سالم، فرایندهای محیط درونی بدن متوازن هستند به طوری که حالت تعادل برقرار می‌گردد. این وضع پایدار هموستاز نامیده می‌شود. آب در برقراری و ثبات این وضعیت دخالت دارد.
آب، جزو ضروری همه بافت‌های بدن است. به عنوان یک حلال باعث قابلیت دسترسی بسیاری از مواد حل شونده برای عملکرد سلول می‌گردد و محیط مورد نیاز برای همه واکنش‌ها می‌باشد. آب برای روندهای فیزیولوژیک هضم، جذب و دفع ضروری است و نقش کلیدی در ساختمان و عملکرد سیستم گردش خون داشته و به عنوان محیط انتقالی برای همه مواد مغذی در بدن عمل می‌کند. همچنین آب باعث ثبات فیزیکی و شیمیایی مایعات داخل و خارج سلولی شده و نقش مستقیمی در نگهداری دمای بدن دارد. در هوای گرم، تعریق باعث خنک شدن بدن می‌گردد و در ازای تبخیر هر لیتر از آب به شکل تعریق، ??? کیلوکالری از حرارت بدن کاسته می‌شود.
باتوجه به اهمیت آب در بدن و ذکر این نکته که کاهش ??درصد از آب بدن ممکن است منجر به مرگ شود و کاهش فقط ??درصد باعث اختلالات شدید می‌گردد، لزوم تامین این ماده مغذی ضروری، به صورت صحیح و در زمان مناسب انکار ناشدنی است.قسمت اعظم آب از طریق مصرف غذاها و آشامیدنی‌ها به بدن می‌رسد. در فعالیت سلولی از آب استفاده و همچنین تولید نیز می‌شود. آب تولید شده از متابولیسم کربوهیدرات‌ها، چربی‌ها و پروتئین‌ها، آب متابولیکی نام دارد.
? نیاز به آب
بدن برای ذخیره آب، آمادگی ندارد، بنابراین مقدار آب دفع شده در ?? ساعت باید به نحوی جایگزین گردد تا کارایی و سلامت بدن حفظ شود. تحت شرایط معمولی مقدار مجاز براساس مقدار دریافت کالری توصیه شده حدود یک میلی‌لیتر به ازای هر کیلوکالری برای بزرگسالان و ?/? میلی‌لیتر به ازای هر کیلوکالری برای کودکان است.
در بیشتر موارد مقدار مجاز توصیه شده برای بزرگسالان ? تا ?/? لیتر است که بستگی به اندازه بدن دارد. کودکان به علت محدودیت ظرفیت کلیه برای دفع مواد محلول کلیوی و درصد بیشتر آب بدن و همچنین بیشتر بودن سطح بدن به ازای هر واحد وزن بدن، نیاز بیشتری به آب دارند.
تشنگی معمولا علامتی کافی برای نیاز به مصرف آب است بجز در کودکان ورزشکارانی که فعالیت سنگین دارند، بیماران و گاهی سالمندان که حس تشنگی آنها کاهش می‌یابد.
? ماءالشعیر تشنگی‌زدا ست
ماءالشعیر یکی از نوشیدنی‌های معمول است که از جوانه جو حاصل می‌شود و در رفع تشنگی موثر است.
رفع خستگی اعصاب، کمک به دفع سنگ‌های کلیوی در صورت عدم مصرف افراطی و جلوگیری از تشکیل این سنگ‌ها در صورت مصرف متناسب از دیگر خواص آن است.همچنین ماءالشعیر در تامین آب و الکترولیت‌های بدن نوشیدنی مناسبی است.
جو یکی از غلات است که از قدیم به عنوان منبع تامین غذای بشر مطرح بوده است و خود نیز دارای اکثر مواد مغذی موجود در غلات است. البته امروزه گندم جای او را گرفته، زیرا در نانوایی استفاده از آن رایج‌تر است.
برای همین جو بیشتر برای تهیه نوشیدنی‌ها مصرف می‌شود. ماءالشعیر از استحصال دانه‌های جو به دست می‌آید و علاوه بر جو از آب رازک و سایر افزودنی‌های مجاز خوراکی در آن به کار می‌رود.
ماءالشعیر دارای چندین و چند نوع ترکیب مختلف از جمله ساکارز، گلوکز، مالتوز و ویتامین C، ویتامین‌های گروه B، اسیدهای آلی، انواع آمینواسیدها، املاح، اسید نوکلئیک و آب گازدار است که در مراحل ساخت آن بعضی از این اجزا از مواد خاصی حاصل می‌شوند که در طول انجام پروسه بدون تغییر می‌مانند و بقیه ترکیبات نیز از تغییرات شیمیایی و بیوشیمیایی مواد خام در طول مالت‌سازی، آسیاب کردن، جوشاندن و تخمیر به دست می‌آیند. که این ترکیبات با هم خواص ماءالشعیر می‌شوند.

? تهیه ماءالشعیر
ابتد جو تحت تاثیر فرایندهای مختلف از لحاظ کمی و کیفی بهبود می‌یابد و سپس غربال شده و ضایعاتش گرفته شده و بعد از آن خیس خورده و جوانه می‌زند.
جوهای جوانه‌زده را مالت می‌گویند که در مرحله جوانه‌زنی بر اثر عملکرد آنزیم‌های مختلف موجود در جو، مواد مغذی بسیاری تشکیل و یا افزایش می‌یابند (مثل ویتامین‌های گروه ‌B و اسیدهای آمینه ضروری) سپس مالت را می‌جوشانند و با افزودن مواد خوراکی مجاز و رازک، مایع حاصل را صاف و بسته‌بندی می‌کنند.
رازک ویژگی‌های خاصی به این نوشیدنی می‌دهد. با رسوب پروتئین باعث شفافیت آن می‌شود عطر خاصی به آن می‌بخشد همچنین ته مزه تلخ ماءالشعیر مربوط به رازک است و نیز با خاصیت آنتی‌بیوتیکی که به پایداری ماءالشعیر کمک می‌کند، موجبات ثبات این نوشیدنی را فراهم می‌نماید.
بسیاری از مواد مغذی مالت در هنگام جوشش وارد آب می‌شود و ارزش غذایی خوبی از نظر املاح و ویتامین‌ها و اسیدهای آمینه به این نوشیدنی می‌بخشد.
? خواص ماءالشعیر
عصاره رازک خواص طبی زیادی دارد از جمله دافع سنگ کلیه، مدر بودن، ضد عفونی کننده دستگاه گوارش و دستگاه تنفس.
از ?? نوع آمینواسید ضروری، ?? مورد در این نوشیدنی موجود است که برای رشد کودکان ضروری و مفید می‌باشد. از این رو این نوشیدنی به مادران باردار، در حد تعادل توصیه می‌شود.
در هر لیتر از ماءالشعیر تقریبا ?? میلی‌گرم ویتامین C موجود است.ویتامین‌های گروه B و آمینواسیدهای موجود در آن برای پوست و مو بسیار مناسب هستند. همچنین برای رشد مو و جلوگیری از ریزش آن می‌توانند مفید باشند. این ویتامین‌ها محلول در آب هستند و به راحتی وارد فاز آبی ماءالشعیر در حین جوشش می‌شوند و در سنتز میانجی‌های عصبی نقش مهمی دارند و باعث رفع استرس و بسیاری از اختلالات عصبی دیگر می‌شوند. از طرفی چون در متابولیسم مواد مغذی نیز دخیل‌اند، برای افراد کم اشتها نیز مفید می‌باشند.
همچنین این محصول از منابع خوب برخی فیتوکمیکال‌ها از جمله فلاوونوئیدها، کاروتنوئیدها و آنتوسیانین‌ها است و مصرف آن می‌تواند در بهبود عملکرد خون‌رسانی و قلب و همین‌طور کاهش ابتلا به پرفشاری خون و سلامت کلیه‌ها، محافظت از بدن در برابر بروز سرطان‌ها، سکته‌های قلبی و مغزی و غیره موثر باشد.
از گذشته برای درمان سل،‌ بیماری‌های ریوی، سردرد و تنگی نفس از این محصول استفاده می‌شده است و همچنین به خاطر خاصیت ضدعفونی کنندگی روده برای جلوگیری از وبا توصیه می‌شده است.
این نوشیدنی برای اینکه حاوی اسیدهای آلی است، در افرادی که ترشح اسید معده آنها کم و نامطلوب است، اثرات خوبی دارد و در هضم غذا نیز کمک می‌کند. همچنین اثر آن در درمان نقرس و سرفه‌های خشک نیز مورد نظر است.
به ورزشکاران، مصرف ماءالشعیر برای افزایش استقامت توصیه می‌شود.محققان دانشگاه گراندای اسپانیا در آزمایشی روی ?? نفر ورزشکار دریافتند، مصرف ماءالشعیر بعد از فعالیت بدنی زیاد و خسته شدن، می‌تواند به بازسازی و تامین انرژی از دست رفته بدن کمک کند.
البته این ماده به خاطر خاصیت بالا بردن اشتها می‌تواند باعث اضافه وزن نیز گردد. از این رو به افرادی که از لاغری مفرط رنج می‌برند توصیه می‌شود.در مصرف این نوشیدنی باید اعتدال را رعایت کرد زیرا مصرف مزمن و بیش از حد آن می‌تواند باعث بزرگی شکم شود.
? مواد موجود در ماءالشعیر
? رازک: با نام علمی Humulus Lupulus L و نام عمومی HOP یکی از تنها دو جنس موجود در خانواده شاهدانه است. این گیاه علفی چند ساله و بالارونده، گل‌های نر و ماده را در دو پایگاه جداگانه دارد.
Humulus Lupulus L تنها جنس از اینگونه است که بومی مناطق شمالی ایران می‌باشد، در تحقیقی توسط محققان ایرانی مشخص شد اثر ضد دردی رازک از مورفین با دوز ?/? میلی گرم بر کیلوگرم ( mg/kgم?/?) بیشتر و از اثر مورفین با دوز یک میلی‌گرم بر کیلوگرم (mg/kgم? ) کمتر است! تراوش عطر تند یکی از خصوصیاتی است که اسانس یا عصاره رازک در خود دارد تا آنجا که مقدار یک بیلینیوم آن را به راحتی می‌توان حس کرد!
از زمان‌های دور پزشکان چین و روم و یونان برای رفع ناراحتی‌های معده و روده از عصاره رازک استفاده می‌کردند. ولی زمان استفاده از عصاره این گیاه به عنوان نوشابه، به قرون وسطی بر می‌گردد!
محققان در قرن ?? به خواص دارویی عصاره رازک که به عنوان تقویت‌کننده معده و صاف کننده خون و مسهل‌ توسط مردم به کار می‌رفت، پی بردند.ترکیبی به نام «لوپولین» در عصاره رازک در تسکین جسم و روان موثر است.در قرن ?? نیز حکما عصاره این گیاه را به عنوان داروی مسکن و خواب‌آور توصیه می‌کردند. امروزه عصاره رازک در بسیاری از صنایع و به عنوان یک گیاه معطر کاربرد دارد.
? مالت جو: جو مانند گندم از گیاهان مهم تیره غلات (گرامینه) است و از جنس هوردنوم و گونه sativun یا Vulgare می‌باشد.
مالت و محصولات مالتی با به کارگیری فرآیند مالت‌سازی و عصاره‌گیری از غلات به ویژه دانه جو به دست می‌آیند و چون حاوی آنزیم‌های گروه هیدرولاز از جمله آلفا و بتا آمیلاز، قندهای قابل تخمیر دکسترین، ویتامین‌های B?، B? و بیوتین و پروتئین و املاح با ارزش هستند، بسیار اهمیت دارند.
در تحقیقی روی خاکستر آن مشخص شد که حاوی پتاسیم، آهن، سدیم، کلسیم و مس نیز هستند. همچنین چربی موجود در عصاره مالت در حد Trace بسیار کمی است که می‌تواند در افرادی که دچار چربی بالا هستند نیز استفاده شود و انرژی‌زایی آن در ??? گرم ماده خشک ??/?? + ??/??? است.
مالت جو در هضم غذا کمک می‌کند و سینه را نرم می‌نماید و برای سوءهاضمه نیز تجویز می‌شود.محققان وزارت کشاورزی آمریکا در مرکز تحقیقات مادیسن، ? ترکیب جداگانه در جو کشف کردند که قابلیت کبد در ساختن کلسترول نوع LDL (بد) را مهار می‌کند.
برخی متخصصان معتقدند مواد شیمیایی معروف به مهار کننده‌های پروتئاز که در دانه‌های گیاهی از جمله جو موجودند، عوامل سرطان‌زا را در روده سرکوب می‌کنند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه تحقیقات صورت گرفته روی موش‌های آزمایشگاهی نشان داده که ماءالشعیر نوعی خاصیت مصونیت زایی در برابر ابتلا به سرطان دارد. یکی از محققان ژاپنی دو گروه موش را در معرض مواد شیمیایی سرطان‌زا موسوم به هیتر و سایکلیک آمین‌ها قرار داد که در گوشت و ماهی پخته یافت می‌شوند. یک گروه از موش‌ها که با ماءالشعیر تغذیه شدند، میزان آسیب DNA طحال، شش و کلیه آنها ?? درصد کمتر از گروه دیگر بود که فقط با آب تغذیه شده بودند!
? ویتامین‌های محلول در آب
تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، ویتامین B?، اسید پانتوتنیک (B?)، بیوتین، اسید فولیک، ویتامین B?? و ویتامین C را گویند. این ویتامین‌ها در قسمت مایع سلول‌ها پراکنده‌اند و کوفکاتور ضروری یا پیش ماده کمکی آنزیم‌هایی هستند که در قسمت‌های مختلف متابولیسم در گیرند. از آنجا که این ویتامین‌ها در مقادیر قابل توجهی ذخیره نمی‌شوند مصرف مرتب آنها ضروری است.
بحث در مورد خواص تک تک این ویتامین‌ها بسیار است و از حوصله این مقاله خارج می‌باشد. به هر حال کمبود هر کدام از آنها عوارض متعددی را به همراه دارد…
به هر حال مواد موجود در ماءالشعیر هر یک خواص تعیین‌کننده ای دارند مثلا انواع کربوهیدرات‌های موجود در آن در بحث انرژی‌زایی موثراند و یا اسیدهای آلی هر یک خواص خود را دارند. همچنین انواع آمینواسیدها که پیش‌ساز پروتئین‌ها هستند در رشد ساختمان و ترکیب بدن منقشند. ازطرفی هر یک از املاح به کار رفته درماءالشعیر ویژگی‌های خاص خود را دارند.
با تمام این اوصاف از لبه دیگر تیغ نباید غافل شد! مصرف بیش از حد و افراطی هر ماده مغذی از جمله ماءالشعیر می‌تواند عواقبی داشته باشد.
اگر اسید فسفریک به کار رفته در این نوشیدنی که به صورت گازدار است، زیاد باشد، می‌تواند موجب پوکی استخوان شود و حتی برعکس مصرف متعادل آن موجبات سنگ کلیه را فراهم آورد! بحث اضافه وزن هم، همانطور که قبلا ذکر شد مورد توجه است.به هر حال مصرف متناسب و متعادل ماءالشعیر به جای نوشابه‌های گازدار دیگر توصیه‌ می‌شود اما اگر از حد اعتدال خارج شود اصلا مناسب نیست.

برای آشنایی بیشتر با خوبی‌ها و بدی‌های این نوشیدنی با دکتر محمدرضا وفا، متخصص تغذیه و رژیم درمانی، به گفتگو نشسته‌ایم.

آقای دکتر! از خواص ماءالشعیر برایمان بگویید.
ماءالشعیر به عنوان یک نوشیدنی، هم مقداری از مایعات بدن را تامین می‌کند و هم چون یک نوشیدنی تخمیری است، یعنی از عصاره مالت، رازک و مخمر‌ها در تهیه آن استفاده می‌شود، دارای انواع ویتامین‌ها مخصوصا ویتامین‌های گروه B است. بنابراین بخشی از ویتامین‌های مورد نیاز روزانه بدن را تامین می‌کند. از 20 نوع اسید آمینه ضروری، 16 مورد در این نوشیدنی موجود بوده و در هر لیتر از آن، تقریبا 20 میلی‌گرم ویتامین C وجود دارد. علاوه بر این ترکیبات، مالت موجود در ماءالشعیر جزو گروه کربوهیدرات بوده و مواد حاصل از آن در بدن متابولیزه شده و مقداری انرژی تولید می‌کنند. بنابراین مهم‌ترین خواص این نوشیدنی آن است که قسمتی از آب مورد نیاز بدن را تامین کرده و مهم‌تر اینکه بخشی از ویتامین‌های ضروری را به بدن می‌رساند، مخصوصا ویتامین‌های گروه B که برای متابولیسم کربوهیدرات ها هر روز به آنها نیاز داریم.

مالت موجود در ماءالشعیر چه خواصی دارد؟
مالت و مشتقات آن با به‌ کارگیری فرآیند مالت‌سازی و عصاره‌گیری از غلات به ویژه دانه جو به دست می‌آیند و چون حاوی آنزیم‌های گروه هیدرولاز ، قندهای قابل تخمیر دکسترین، ویتامین‌های B5 (اسید پانتوتنیک)، B6، بیوتین، پروتئین و املاح با ارزش هستند، بسیار اهمیت دارند.

مالت حد واسط دانه جو است، بنابراین جزو ترکیبات کربوهیدرات است و در فرآیند تهیه این نوشیدنی، شرایط تخمیر ایجاد می‌شود. یک مقدار از این کربوهیدرات به کربوهیدرات‌های حد واسطی شکسته می‌شوند که هضم و جذب‌شان خیلی راحت است و این مواد مثل کربوهیدرات‌ها در بدن سوخته و انرژی تولید می‌کنند، بنابراین کالری قابل توجهی دارند.

مصرف چه میزان از این نوشیدنی را توصیه می‌کنید؟
کسانی که به هر دلیل دچار کمبود ویتامین‌های گروه B هستند و می‌خواهند کمبود ویتامین بدن خود را جبران کنند، می‌توانند از این نوشیدنی در برنامه غذایی خود استفاده کنند.

توجه داشته باشید که مصرف بیش از حد و افراطی هر ماده مغذی از جمله ماءالشعیر می‌تواند عواقبی داشته باشد.

اگر اسید فسفریک به کار رفته در این نوشیدنی که به صورت گازدار است، زیاد باشد، می‌تواند موجب پوکی استخوان شود. بحث اضافه وزن هم، مورد توجه است.

به هر حال مصرف متناسب و متعادل ماءالشعیر به جای نوشابه‌های گازدار دیگر توصیه‌ می‌شود. در حال حاضر گروه‌های خاصی از جامعه که کمبود مصرف سبوس و یا کمبود ویتامین دارند، اگر از این مایع مصرف کنند، بخشی از نیاز به ویتامین خود را تامین کرده‌اند. این نوشیدنی به دلیل کالری قابل‌ملاحظه ای که دارد، برای کسانی که دچار اضافه وزن هستند و یا کسانی که می‌خواهند وزن‌شان را کنترل کنند، باید محدود شود و آب جایگزین آن گردد.

آیا گازی که به صورت کف روی ماءالشعیر تشکیل می‌ شود، همانند گاز نوشابه‌ های دیگر مضر است؟
بخشی از این گاز به دلیل فرآیند تخمیر است، اما بخش عمده آن توسط کارخانه‌های تولید ماءالشعیر به صورت صنعتی اضافه می‌شود. عمده‌ترین آن گاز CO2 است.

اگرچه ماءالشعیر در مقایسه با سایر نوشابه‌های گازدار، ویتامین‌های بیشتری دارد و می‌توان آن را جایگزین آن نوشابه‌ها کرد، اما در مصرف آن هم باید رعایت اعتدال را کرد.

مهم‌ترین مشکل این گاز این است که با برداشت املاح از بافت استخوانی سبب پوکی استخوان می‌شود.

کسانی که بیش از اندازه از این نوشیدنی استفاده می‌کنند، احتمال برداشت این املاح از بدنشان بیشتر بوده و اگر به کمبود ویتامین D یا کمبود کلسیم نیز دچار باشند، مصرف ماءالشعیر مزید بر علت شده و بروز مشکلات استخوانی حتمی خواهد شد.

آیا امکان دارد طعم‌ های مختلف میوه‌ای که در ماءالشعیر‌ها به کار می‌روند، در بدن حساسیت ایجاد کند؟
بله، ممکن است. بسیاری از ماءالشعیر‌ها دارای طعم‌ها و رنگ‌های متفاوت هستند. اگر این طعم‌ها از عصاره‌های طبیعی تهیه شده باشند، احتمال اینکه آلرژن یا حساسیت‌زا باشند و یا مشکل خاصی را ایجاد کنند، کم است، اما در بسیاری از موارد از ترکیبات صنعتی و مصنوعی تهیه می‌شوند (هر چند که از سازمان‌های مرجع مثل سازمان غذا و دارو یا مراکزی که مسئول استاندارد هستند، اجازه داشته باشند) که ممکن است در بعضی از افراد، حساسیت ایجاد کنند.
ببین برای منم همین پیش اومده بود دقیقا!!😥 من از یکی از پزشکای دکترساینا ویزیت انلاین گرفتم از خونه و خیلییییی خوب بود. بیا اینم لینکش ایشالا که مشکلت حل میشه 💕🌷



2728
2740
ارسال نظر شما

کاربر گرامی جهت ارسال پست شما ملزم به رعایت قوانین و مقررات نی‌نی‌سایت می‌باشید

2741
2687