2777
2789
عنوان

تبادل نظر فرهنگی هنری

| مشاهده متن کامل بحث + 173603 بازدید | 2695 پست
اپیزود بعدی باز هم در شبه.خواهر مانیا همسرش - نامزدش.......نمی دونم به هر حال مرد زندگیش ترکش کرده و دختر به شدت بغض داره و غمگینه.

مانیا از این عکس العمل خیلی عصبانیه و به شدت در برابر ضعف ناشی از وابستگی موضع می گیره.
مانیا معتقده که یک زن باید مستقل باشه و نباید کارهاش و علائقش به یک مرد وابسته باشه و ضعف خواهرش در این مورد عصبیش میکنه.

جمله ی کلیدی این اپیزود از زبون مانیا شنیده میشه: اول باید خودتو دوست داشته باشی تا بتونی یکی دیگه رم دوست داشته باشی.

به نظرم این جمله کاملا درسته.خیلی از کسانی که ادعای عاشق بودن دارن خودشون رو هم دوست ندارن و حتی به خودشون هم ضربه میزنن.بنابراین عاشق نیستن بلکه مشکل روانی دارن و باید درمان بشن.
چه بسا به قول فروغ فرخزاد با علم روانشناسی جدید خیلی از عشاق ادبیات و اسطوره ای مثل مجنون زیر سوال برن که اصلا اینها بیمار بودن نه عاشق.

بچه ها باورتون نمیشه!  برای بچم از «داستان من» با اسم و عکس خودش کتاب سفارش دادم، امروز رسید خیلی جذذذابه، شما هم برید ببینید، خوندن همه کتابها با اسم بچه خودتون مجانیه، کودکتون قهرمان داستان میشه، اینجا میتونید مجانی بخونید و سفارش بدید.

پاپاگینا جون
به نظرم تو این اپیزود هر دو طرف دیالوگ یه کم حالت مبالغه داشتن . یعنی اون خانوم یه خورده زیادی ماتم گرفته بود و مانیا هم شاید به خاطر اینکه خیلی از این ماتم زدگی کلافه شده بود جبهه موعظه به خودش می گیره و خیلی اندرزوار حرف می زنه حرف هایی که خودش هم شاید جوب بدونه که تو زندگی واقعی عملی کردنشون سخته.. مثلا اونجا که مسخره وار می گه ما همیشه اویزونیم آویزونه پدر و مادرمون بعد آویزون یه مرد دیگه بعد آویزونه بچه ... بریز دور وابستگی رو ... اینا عشق نیست اینا عادته و ..... در حالی که خودش هم با توجه به قضیه امین خیلی خوب می دونه که وابستگی عاطفی خیلی سخت و پیچیده است و به این آسونیا نمی شه یه نفر رو کنار گذاشت ...
یک جمله مانیا که خیلی برام جای فکر داشت اون بود که گفت : مگه تو لذت نبردی؟؟؟ و ...
خیلی می شه در مورد همین یه جمله و مفهوم اجتماعی اش صحبت کرد اما من به همین مقدار بسنده می کنم .
اپیزود بعدی رو هم همین الان بگم فکر می کنم دوباره امین بود و مادرش که اینبار بالاخره مانیا ظاهرا رسما امین رو به پدرش می سپره . جالبی قضیه اینجاست که ظاهرا امین از پدرش تقاضا می کرده که زودتر ازدواج مجدد بکنه ..

امین دنیا رو کاملا متفاوت از مانیا می بینه ... به نظرش مانیا بی مسوولیته و در خدمت خانواده نیست و بیشتر به فکر خودشه ...
از نظر امین زنی می تونه بهتر عنوان ( مادر ) رو به دوش بکشه که بیش از مانیا در خدمت فرزندش باشه ..

مانیا طوری عنوان می کنه که همه هستی از دید مردها تو شکم خلاصه می شه و امین و پدرش هم دنبال زنی هستن که بشینه تو آشپزخونه و فقط بپزه و بشوره و همش تابع باشه و دامن کوتاه نپوشه و آرایش نکنه و ...

اما امین مخالفت می کنه و می گه مهم حس مسوولیت پذیری یک مادر هست و ....

مانیا مشغله خودش در واقع بیشتر دلمشغولی های خودش رو دلیل کمکاریش توی محیط خونه می دونه
من فکر می کنم کیارستمی تو این اپیزود یه کم کفه ترازو رو به سمت امین سنگین می کنه

با ظزافت هاییی مثل اشتباه دوباره در تشخیص مسیر خونه مادر بزرگ و دنده هوایی زدن و ... دوباره نشون می ده که امین با تمام هوشمندی و ریزبینی اش هنوز یک بچه است ..
اما قبل از پرداختن بهش میخوام یادی از بامداد بزرگ داشته باشیم که امروز سالروز رفتنش هست.




آه اگر آزادی ... سرودی می خواند...




آه اگر آزادی سرودی می خواند کوچک

همچون گلوگاه ِ پرنده یی،

هیچ کجا دیواری فرو ریخته بر جای نمی ماند.



سالیان ِ بسیار نمی بایست دریافتن را



که هر ویرانه نشانی از غیاب ِ انسانی ست

که حضور ِ انسان

آبادانی است.

همچون زخمی

همه عُمر

خونابه چکنده

همچون زخمی

همه عُمر

به دردی خشک تپنده،

به نعره یی

چشم بر جهان گشوده

به نفرتی

از خود شونده،-



غیاب ِ بزرگ چنین بود

سرگذشت ِ ویرانه چنین بود.



آه اگر آزادی سرودی می خواند

کوچک

کوچک تر حتا

از گلوگاه ِ یک پرنده!



غروب بامداد : مصاحبه با آیدا در آستانه یازدهمین سالگرد درگذشت احمد شاملوغروب بامداد






آنچه در جریده فخیمه شرق در 31 تیرماه با عنوان غروب بامداد به چاپ رسید قیچی شده این مصاحبه است که اکنون در وب سایت رسمی احمد شاملو منتشر می شود ...
نخست نویسنده و شاعر شدیم و بعد به فراگرفتن زبان فارسی پرداختیم . این ها را شاملو برای مجله لوح به سردبیری محمد قائد می نویسد با این عنوان نمی دانم مدرسه به چه درد می خورد . کارنامه کلاس هشتم شاملو هم گواه این ادعای او است . دو تجدیدی یکی در شیمی و دیگری در دیکته ! به گفته خودش نزدیک به یکصد و هفتاد جلد کتاب چاپ شده و نشده در تاریخ ادبیات ایران دردانه ایی به شمار می رود آنچنان که هر چه نوشت خواننده دارد . دشواری وظیفه آقای شاعر ، نویسنده ، مترجم ، روزنامه نگار و محقق کار را به جایی رساند که تا آخر عمر انگار که وظیفه اش در قبال مردم شده باشد به عنوان وجدان آگاه جامعه شعر سیاسی – اجتماعی بگوید . اما این مردم بودند که انگار قضیه الهام شعر را جدی نمی گرفتند. سایه وجدان آگاه شاملو از حیطه شعر تا سیاست گسترده شد . کتاب هفته و کتاب جمعه و دیگر آثار روزنامه نگاری او به عنوان الگوی مرجع این حرفه در تاریخ روزنامه نگاری ایران ماندگار شد . در خرداد سال 59 بعد از توقیف کتاب جمعه دست از مطبوعات کشید و هیچ پیشنهادی را نپذیرفت . با آغاز دهه 60 تا سال 72 هیچ اثری از او به چاپ نرسید . البته در همان اوایل دهه 60 نامزد دریافت جایزه نوبل شد . ولی با ممنوعیت چاپ آثارش ، 10 سال سخت به شاملو می گذرد . خفقان 10 ساله ایی که به زعم آیدا او را از درون می تراشد و مقدمات جاودانگی اش را فراهم می سازد . حوالی همین روزها ، در دوم مرداد ماه 79 تشییع جنازه شاملو با تشویق جنازه توسط مردم همراه می شود . انبوه مردمانی که حتی در میان آن ها نوجوانانی حضور داشتند که جای نوه های شاملو بودند و این روزها نیز کسانی شعرهای او را می خوانند که جای نتیجه های او هستند . تکرار این خاطرات در گاو گم غروب دوم مرداد ماه برای آیدا چندان ساده نیست . با او درباره ابعاد مختلف زندگی با شاملو به گفت و گو نشستیم ...

حمید جعفری
نیمه‌ی تیرماه 1389


***

با غم نبودن شاملو چه می کنید ؟
صبوری . فکر نمی‌کردم حضورش آنقدر پر رنگ احساس شود و موثر باشد. در این خانه خیلی اتفاق‌ها افتاده است شعرهایش در این خانه ضبط شده. صدایش را می‌شنوم ، حرکاتش را هم می‌بینم.
غیبت شاملو سخت به نظر می رسد . از آنجا می گویم که وقتی می گویید از این خانه که بیرون می روید دلتان می خواهد زود به خانه بازگردید .
خانه که هستم او نیز هست. وقتی نبود هیچ کاری نمی‌توانستم انجام دهم.
خانم آیدا ! در فیلم شاعر بزرگ آزادی منتقد ادبی ضیاء موحد می‌گوید : بعد از حافظ شاملو تاثیر گذارترین شاعر ایران است ... و همان طور که حافظ تصویرگر عشق آسمانی است ، شاملو تصویرگر عشق زمینی است. درباره‌ی شاعر که آثار شاملو گواه ماجرا است . اما آیدا چه تاثیری در این آفرینش دارد ؟
سکوت ...
چه اتفاقی می‌افتد؟ (مکث...) شاملو پیش از این که من را ببیند عاشقانه‌های زیبایی سروده است . شاید نوع دیگری از رابطه را کشف می‌کند، رابطه‌ای که با من دارد و این تجربه و رابطه‌ی حسی را قبلاً نداشته است. یک رابطه‌ی فراتر و عمیق می‌تواند بین دو انسان شکل بگیرد که آن را می‌گوییم دوستی عمیق که یک حس مشترک است. حسی که به زبان نمی‌آید. هر آنچه در تو می‌گذرد او درمی‌یابد هرآنچه دلخواه تو است او انجام می‌دهد، می‌شنود، می‌خواند ... و متقابلاً . انگار سویدای جانت را می‌داند. آیینه‌ات می‌شود . به دل تو رفتار می‌کند، به ظریف‌ترین نکات این رابطه‌ی رازگونه توجه نشان می‌دهد. دوستان زیادی داریم ، تنها با اوست که این رابطه برقرار می‌شود.
رابطه‌ی شاملو و نیما و تعابیر متفاوتی که هر کدام در شعر نو دارند . خب شاملو معتقد بود اگر امروز ساعت چهار عصر من با شاگردی، استادی، معشوقی قرار دارم اگر تا قبل از ساعت مقرر در مکان مقرر باشم حس انتظار هر چه به ساعت چهار بیشتر می‌شود اما اگر از آن ساعت مقرر بگذرد و او نیاید این حس شور و شعف تبدیل به یأس می‌شود . اما نیما این گونه معتقد نبود و می‌گفت اگر تا ساعت پنج هم در جایی منتظر شخصی باشید حس همان حس انتظار است .
خب هر دو نظر را گفتید. شاملو می‌گوید در شوق دیدار دوست ریتم شعر پر شور و شادمانه است و اگر از ساعت مقرر بگذرد و انتظار به یأس تبدیل ‌شود نمی‌توان هر دو حالت را با یک ضرب‌آهنگ سرود. و این دو فضای روحی با رابطی به هم بپیوندد. مشکلی با نیمای بزرگ نداشت . نیما راه را باز می‌کند و شاعران زیادی هم راه او را ادامه می‌دهند . شاملو با نیما به عنوان شاگردش رابطه‌ی نزدیکی داشتند. می‌گفت می‌رفتم خدمت استاد چهار زانو می‌نشستم و حتا حاضر بودم کارهای او را برایش انجام دهم . ولی متاسفانه آنچه آزاردهنده است شکرآب کردن این دوستی است. نفر سومی پیدا می‌شود که این رابطه را خدشه‌دار می‌کند. اگر بعد از مدتی پیش نیما می‌رفت و ماجرا را شرح می‌داد ممکن بود استاد از ظن خود خجلت‌زده شود. نرفت، مبادا نیما ناراحت شود . مانند یک پدر به او حرمت می‌گذاشت. ولی از این که رابطه‌اش به این صورت با نیما قطع شده بود احساس بدی داشت. در نوشته‌های نیما هم هست که شاملو وارد‌ترین کس میان شاگردان من است.
رابطه‌ شاملو با شاعرانی که در خانه نیما دور هم جمع شده بودند چطور بود ؟
من که آن زمان با شاملو نبودم بعدها هم چیز خاصی در این‌باره به من نگفت. خودش نوشته آدم‌های زیادی آنجا می‌آمدند اما من فقط نیما را می‌دیدم. تا جایی که من دیده‌ام با اخوان ثالث الفتی داشتند . البته عده‌ای سبب دلگیری اخوان ثالث را هم فراهم کردند .
و اختلاف نظری هم شاملو با سپهری داشت .
نظر شاملو و سهراب سپهری دو تعریف از دنیای ما بود. سهراب دنیایی را تصویر می‌کند که آرزوی هر انسانی است اما واقعیت کدام است؟ به روحیه‌ی شخص بستگی دارد . شاملو روحیه‌ی شاملویی دارد.
مدایح بی صله در واقع هم بی‌صله بود . شاملو شعر تقدیمی به افراد در این مجموعه زیاد دارد .
فقط در برخی شعرهای تقدیمی بوده که شخصی انگیزه‌ی سرایش یک شعر شده است، مثلاً شعری که برای کیوان گفته، شعر ابراهیم در آتش، شعر هاسمیک و شعرهای عاشقانه‌اش. همان‌طور که مسعود خیام در کتاب کاره، سرباز در مونپارناس نوشته است شاملو بسیاری از شعرهایش را برای قدردانی از دوستان به آن‌ها تقدیم می‌کرد. سال 1378 هوشنگ گلشیری و همسرش فرزانه طاهری با دوستان اعضای هیأت تحریریه کارنامه آمده بودند خانه‌ی ما وقتی شعر قناری خوانده شد گلشیری مبهوت ماند. شاملو هم بالای شعر نوشت به هوشنگ گلشیری .
شاملو یک‌تنه کارگاهی از نویسندگی بود بُعدِ روزنامه نگاری شاملو در ارتباط این شاعر با مردم موثر بود .
بله. او ارتباط نزدیک و رویارو با مردم را دوست داشت . معتقد بود بهترین نوع ارتباطی که می‌تواند با جامعه داشته باشد انتشار مجله است . در عرض یک هفته کتاب هفته یا کتاب جمعه و یا خوشه را منتشر می‌کرد. اعتماد به نفس عجیبی داشت. همکاری شاملو با مجلات از 17 سالگی شروع می‌شود زمانی که از زندان روس‌ها بعد از 24 ماه آزاد می‌شود. آتشبار ، کبوتر صلح ، مصلحت ، پایگاه آزادی نشریاتی بود که شاملو برای آنها مطلب می‌برد. آرام آرام سعی کرد خود یک مجله را منتشر کند. (با هزینه و همت خود و یا دوستی، یکی دو شماره مجله با فرهنگ فروهی و عبدالله ناظر منتشر ‌کردند). بعد از آشنایی‌اش با نیما تلاش می‌کند شعرهایی از نیما چاپ کند، در مقابل کسانی که شعر نو و نیما را جدی نمی‌گیرند و بی‌ارزش می‌دانند. حتا اگر مجله‌ای یک شماره منتشر می‌شد یک شعر از نیما در آن چاپ می‌شد. خانم اشرف الملوک اسلامی ، مادر فرزندان او که معلم بود و خواهرش که در وزارت فرهنگ فعال بوده برای شاملو امتیاز یک مجله را می‌گیرند . شاملو دو سه مجله با قطع کوچک منتشر می‌کند و برای مجلات دیگر مطلب می فرستد . زمانی که با خانم طوسی حائری آشنا می شود، خواهر خانم طوسی برایش امتیاز مجله می‌گیرد بامشاد و آشنا منتشر می‌شوند . دو مجله که در سال 36 مجلات پرباری به شمار می‌روند.
زمانی شاملو را می‌بینم که اوج کاری او در کتاب هفته است. پیش از آشنایی با شاملو از علاقه‌مندان به کتاب هفته بودم و آن را می‌خواندم. بعد از آشنایی‌مان کتاب باغ آیینه را به من داد و گفت بخوان، روی کتاب هم نوشته بود ا. بامداد . کتاب را بردم و خواندم . گفتم :کتاب خودته. گفت: نه ! این کتاب ا. بامداد است. ناقلا بود نمی‌گفت کیست. حتا نمی‌گفت از سردبیرهای کتاب هفته است. از نامه‌هایی که برایم می‌نوشت دریافتم همان شور و کلماتی که در نامه‌هاست در آن کتاب هم دیده بودم. بعدها از من پرسید تو چه‌طور فهمیدی؟ شاید همان حس مشترک بود .
پس روزنامه نگاری شاملو در آشنایی با شما موثر بود . شما ناخودآگاه کتاب هفته ای را می خواندی که شاملو منتشرش می کرد . بدون اینکه حتی مطلع باشید که کیست . از آشنایی با شاملو بگوئید .
می خندد ...
بارها گفته‌ام . 14 فروردین 1341 پس از تعطیلات نوروز، ساعت 9 صبح از آبادان به تهران رسیدیم. آبادان سر سبز بود اما در تهران درختان تازه داشتند بیدار می‌شدند . به خانه که رسیدیم بعد از مدتی ناگهان دویدم به سمت بالکن تا ببینم رزها جوانه زدن یا نه . ناگهان برگشتم دیدم مردی در حیاط همسایه ایستاده من را نگاه می‌کند. این نگاه گره خورد. همین‌گونه آغاز شد. در طی سه ماه یکی دو کلمه حرف زد. بدون حرف زدن می فهمیدیم.
کجا این اتفاق افتاد ؟
تهران ــ خیابان کریم‌خان زند ـ خیابان خردمند جنوبی ـ کوچه‌ی رازقی . یکدیگر را دیدیم .
در بخش دوم فیلم آقای منصوری به نام حرف آخر که تازه منتشر شده است ، من و شاملو کنار یکدیگر نشسته‌ایم که ناصر تقوایی می‌پرسد : چطور رابطه‌ی شما آغاز شد ؟ شاملو می‌گوید: هیچی. فقط یکدیگر را دیدیم. من می‌گویم : ما یکدیگر را دیدیم و همه چیز تمام شد. شاملو نگاهی به من می‌کند و می‌گوید : ما یکدیگر را دیدیم و همه چیز آغاز شد! این همان ارتباطی است که به آن اشاره کردم.
در فیلم شاعر بزرگ آزادی از شما درباره شاملو پرسیده می شود . می گویید : شاملو مثل خورشید است اگر بر من نتابد زندگی ندارم . شاملو در این خانه وجود دارد . بیش از یک دهه از مرگ شاملو می گذرد ...
برای من نه ، چون گاهی نبودنش را احساس می‌کنم. یعنی بیشتر از ده سال گذشته؟
غریبِ این اتفاق ...
دو سه سال گذشته از او دور شده‌ام . منتها حالت‌های بیماری‌ و درد و نارحتی‌هایش به ذهنم نمی‌آید. همیشه شاملو را سرحال می‌بینم که کار می‌کند. حتا فکر می‌کنم در کارهایی که این سال‌ها برای او انجام می‌دهیم ما را راهنمایی می‌کند و به ما انرژی و شوق و ذوق می‌دهد . اگر دوست داشتن شاملو در میان ما نبود نمی‌توانستیم این کارها را انجام دهیم.
ا. بامداد از کجا آمد ؟
سه مرحله دارد تولد این نام مستعار . آهنگ‌های فراموش‌شده که در سال 1326 منتشر شد با نام احمد شاملو است با روحیه‌ی یک جوان وطن‌پرست وپرشور رمانتیک. در اثر بعدی قطعنامه شاملو یک جوان معترض است که از خودش انتقاد می‌کند و نمی‌خواهد با نام احمد شاملو بنویسد و از نام مستعار ا. صبح استفاده می‌کند. مجموعه‌ی آهن‌ها و احساس سومی است که مصادف با کودتای 28 مرداد است ، در آتش می‌سوزد. شاملو به زندان می‌رود در زندان متحول می‌شود پس از آزادی هوای‌تازه را با نام ا.بامداد منتشر می‌کند.

شعرهای شاملو که برای شما زنده اند . حس آیدا از شنیدن این قطعات چیست ؟
لبانت به ظرافت شعر ...
ــ شرم
مرا تو بی سببی نیستی ...
ــ هم‌دلی
آنگاه بانوی پر غرور عشق خود را دیدم ...
ــ کشف
عشق را، ای کاش زبان سخن بود ...
ــ خفقان
دهانت را می بویند مبادا گفته باشی دوست ات ‌می‌دارم …
ــ بی‌حرمتی
برای آیدا کدام یک از شعرهای شاملو نشان از عمق رابطه شما داشته است ...
سرود ششم . شاید برای شما عجیب باشد که چرا سرود ششم!
چرا سرود ششم ؟
خودم هم نمی‌دانم چرا این شعر را انتخاب می‌کنم. شاید برای این‌که همه چیز در این شعر جمع است. نه آغاز و نه پایان.
با این حال عاشقانه ترین در میان اشعار شاملو را این سروده می دانید .
عاشقانه‌ترین! نمی‌دانم. بعد از چهار سرود برای آیدا و سرود پنجم که سال‌ها پیش سروده شده است ، ناگهان سرود ششم سروده می‌شود در میان آخرین آثارش‌. این شعر نتیجه‌‍‌ی چهل سال زندگی شاملو با من است .
(آیدا می خواند: شگفتا که نبودیم )...
سکوت ...

انگار خیلی از خاطره ها در ذهن شما مرور و تصویر شد . حس می کنم برخی مسائل یادتان آمد که ...
وقتی چهار سرود برای آیدا و سرود پنجم را می‌خوانید پر از شور و هیجانِ آغاز است و همه چیز در آرزوی شدن است و بعد از گذشت چهل سال ... اذیتم می‌کند وقتی می‌گوید : هزار معبد به یکی شهر / بشنو گو یکی باشد معبد به همه دهر / تا من آنجا برم نماز که تو باشی
شعر میعاد را به یاد دارید؟ اولین شعری است که بعد از وصلت ما سروده شد. شاملو انگار حاضر است که بمیرد ... در فراسوی پیکرهای‌مان با من وعده دیداری بده ... حس کردم آن لحظه که دو نفر یکی می‌شوند رخ می‌دهد. می‌خواهد بمیرد و در دنیای دیگر این حس تکرار شود . این احساس عجیبی است که شاملو دارد. خودم هم اینگونه ام. انگار تکرار یک تجربه‌ی خوب، ناب بودنش را از بین می‌برد.
لحن صدای شما در خواندن سرود ششم درست مانند دکلمه شاملو است ...

طی سال هایی که با شاملو زندگی کردید ، در جواب شعرهای او خطاب به آیدا ، شعری هم برای او گفتید ؟
نه ! شعر من شاملو بود. زیباتر از او فکر نمی کنم شعری باشد.
خلق آیدا در آیینه چگونه بود ؟
شبی پیش شاملو در خانه‌ی مادرش بودم . تابستان بود و در غروبش باران عجیبی هم بارید . فردا که به خانه‌ی آن‌ها رفتم، او نبود. نشستم روی تختش که کنار دیوار بود و پشت به دیوار . ناگهان برگشتم دیدم با مداد روی دیوار شعری نوشته شده با اسم آیدا در آیینه که تاریخ و امضا هم دارد. متحیر شده بودم و حال عجیبی داشتم. ناگهان وارد شد . نگاهش کردم! گفت بخوان. شعر که می‌نوشت من باید با صدای بلند می‌خواندم. خیلی عادی گفت دیشب بیدار شدم خواستم بنویسم دیدم کاغذ نیست روی دیوار نوشتم. آن شعر بدون هیچ تغییری در کتاب چاپ شد . هیچ وقت نتوانستم این وجه او را کشف کنم.
روشنفکران زیادی در کنار شاملو بودند . زمانی که شاملو با حزب توده در ارتباط بود چه افرادی از این حلقه در کنار وی بودند ؟
آن روزگار اگر شخصی توده‌ای نبود به حساب نمی‌آمد. شاملو زمانی که در سال‌های 33-32 زندانی می‌شود برداشت‌های او به کلی تغییر می‌کند. بعد از یک سال که با افراد حزب در زندان است از سوی حزب توده پیغام می‌دهند که توبه‌نامه را امضا کنید که بیرون موثرترید. حتا پدر شاملو به او اصرار می‌کند که توبه‌نامه را امضا کند و آزاد شود. شاملو سخت برآشفته می‌شود و در پاسخ می‌گوید برای عقایدش به زندان افتاده نه برای حزب، و این توبه‌نامه را امضا نمی‌کند شعر نامه را می‌نویسد. بعد از اتفاقاتی که در زندان مشاهده می‌کند از حزب می‌برد چراکه احساس می‌کند افراد در حزب فدای فرصت‌طلبی چند نفر می‌شوند. می‌گفت تاریخ بی رحم است . پشت سر ما می آید و همه چیز روشن می‌شود.
حلقه‌ی هنرمندان خاصی اطراف شاملو بودند ؟
هر زمانی یک عده‌ای از هنرمندان کنارش هستند. این دیدارها برای بده بستان فکری است همچنان که خط فکری آدم‌ها تغییر می‌کند، حلقه‌ی دوستان نیز تغییر می‌کند. به غیر از دوستان و هنرمندانی که به دیدار شاملو می‌آمدند، قبل از انقلاب در منزل آقای ایرج امین شهیدی جمع‌هایی داشتیم که پای صحبت‌های اسماعیل خویی و شاملو درباره‌ی هنر و فلسفه و شعر می نشستیم. ما ساعت‌ها به گفتگوی این دو گوش می‌دادیم و چیزها آموختیم. شب‌هایی هم با تعدادی از دوستان که اکثراً پزشک بودند جمع‌هایی داشتیم که شب‌های پرباری بود.
اشعار این روزهای خویی به نظر تحت تاثیر مستقیم شاملو است . نظر شما چیست ؟
من نمی‌توانم این را بگویم اما شاید شما بتوانید این‌چنین بگویید. خویی فلسفه خوانده و استاد دانشگاه بود.
دامنه ارتباط با این هنرمندان به موسیقیدان ها هم می رسد ؟
در دهه‌ی 50 برای نوارهای کانون و در در دهه‌ی 60 زمان آماده کردن نوارهای کاشفان فروتن شوکران و... با آقای شهبازیان و یا زمان سکوت سرشار از ناگفته‌هاست با آقای بابک بیات ارتباط دوستانه پیدا کردند. البته شاملو تا زمانی که زنده بود آثار صوتی را که بعدها موسسه‌ی ماهور منتشر کرد مدایح بی‌صله ، ابراهیم در آتش ، ققنوس در باران ، در آستانه ، باغ آیینه نشنید.
و همکاری شاملو و شجریان در رباعیات خیام ؟
سال 1351 فیروز شیروانلو و احمدرضا احمدی در کانون پرورش فکری کودکان بودند به پیشنهاد آن‌ها در مجموعه‌ی صدای شاعر چند نوار ضبط شد . بعد از این که شاملو رباعیات خیام را ‌خواند، کانون از آقای شهبازیان می‌خواهد موسیقی آن را بسازند و آقای شجریان آوازش را بخواند .اوایل 60، زمانی که نوارهای لورکا و شازده کوچولو را برای انتشار آماده می‌کردند با استاد شجریان و استاد مشکاتیان در انتشارات ابتکار ملاقات داشتند .
شاملو با اهالی موسیقی پاپ هم مثل فرهاد و اسفندیار منفرد زاده ارتباط خوبی داشت . آهنگ ترانه‌ی شبانه را هم با هم منتشر کردند ؟
ترانه‌ی شبانه (کوچه‌ها باریکن...) بود. در سوئیت آقای منفردزاده جمع می‌شدند. منفرد زاده با پیانو موسیقی را می‌ساخت، فرهاد می‌خواند و شاملو گوش می‌داد. صفحه‌ی این کار شبانه پخش شد و ساواک غافلگیر شد.
ماجرای جدال لفظی با محمد رضا لطفی چگونه اتفاق افتاد ؟
در یکی از سخنرانی‌های شاملو در برکلی آمریکا، بر اثر طولانی شدن سخنرانی فشار شاملو بالا رفت و آب هم روی میز نبود و چون شاملو بیماری قند و فشار خون داشت باید مرتب آب می‌خورد. هنگامی که با سر و روی برافروخته از فشار خون برای آب خوردن از تالار بیرون رفته بود، جوانی از دانشجویان رسید و گفت : نظر شما درباره‌ی موسیقی اصیل ایرانی ؟ شاملو که بر اثر فشار خون بسیار عصبی و کم طاقت شده بود در جواب گفت: ...........
این جوان ضبط صوت داشته و این حرف های شاملو را ضبط کرده و به آقای لطفی می‌دهد. این طرز گویش در شأن شاملو نبود. بعد متوجه شدم سخت ناراحت شده است. دلگیری پیش آمد و شاملو هم ناراحت شد و نخواست کوتاه بیاید .
شاملو مشکلی با شخص نداشت . مشکل سر تکراری بودن و ملال‌آور بودن است. شاملو در همه حال مفاهیم عمیق و انسانی عشق و شادی زندگی را می‌ستاید. اما امروز در کارهای استاد شجریان ، استاد علیزاده ، استاد کلهر نوآوری و شوق می‌بینید . نامجو با سه‌تارش چه می‌کند و با استفاده از امکانات حنجره‌اش؟ با تعجب چرا نگاه می‌کنید؟
تصویر سازی می کنم و اینکه چرا انقدر خلاقیت برای شاملو مهم بوده است .
پویایی جاری بودن. با لطف دوست از کارهای استاد علیزاده آلبوم آن و آن را گوش می دادم . حیرت زده‌ی این اجرا هستم و رهایم نمی‌کند. کاش شاملو می‌شنید.
نقدی که در طول زمان تاثیر گذار بوده است .
استاد شهبازیان هم همین نظر را دارند و در مصاحبه‌ای هم گفته بودند .
بعد از موسیقی ، سینما . چه فیلم هایی با شاملو دیدید .
شاملو تفننی فیلم می‌دید. بعد از ساعت‌ها کار پای تلویزیون با این فیلم‌ها مشغول بود. بیشتر فیلم‌هایی که به نظر شاملو فیلم‌های خوبی بود، نزدیک به مستند بود. مغول‌ها پرویز کیمیاوی، دایی جان ناپلئون ناصر تقوایی، پستچی داریوش مهرجویی، باد صبا به کارگردانی مستندساز فرانسوی آلبر لاموریس (که در حال فیلم‌برداری در هلیکوپتر در سانحه‌ای در سد کرج غرق می‌شود و فیلم او را همسرش در ته گل و لای سد پیدا می‌کنند). دیگر فیلم انگلیسی Odd Man Out بود درباره‌ی نیروی مقاومت ایرلند در مقابله با نیروی اشغالگر انگلیس. در دوبله دیالوگ‌ها را عوض کرده بودند تا مبارزین را دزد بانک معرفی کنند! فیلم 1900 برتولوچی، بلوآپ و چند فیلم اینگمار برگمن و فیلم‌های مستند برت هانسترا ، رم، شهر بی‌دفاع یکی دو فیلم فلینی و دسیکا ، هملت ساخت کارگردان روسی را می‌پسندید. و مستندهای دیوید اتن‌برو، کارتون پلنگ صورتی، فیلم‌های چاپلین، فیلم‌های کیشلوفسکی با آن موسیقی حیرت‌انگیز پرایزنر.
ماجرای فیلم نامه‌ای به نام میراث که شاملو نوشته چیست ؟
شاملو در دو مصاحبه با محمد محمدعلی و ناصر حریری می‌گوید : رمانی نوشته بودم به نام میراث، به صفحات آخر طرح اولیه‌ی آن رسیده بودم که از دست رفت.
سال 1355 آقای علیرضا میبدی برای مصاحبه پیش شاملو آمد. ایشان از آثار جدید شاملو پرسید دست‌خط شعر هجرانی را که شاملو برای من از ایتالیا فرستاده بود گرفت تا در روزنامه‌ی رستاخیز چاپ کند. در خلال گفتگو صحبت میراث ‌شد او درخواست کرد بخش‌هایی از آن را کنار مصاحبه‌اش چاپ کند که البته کرده است. گفتم کپی می‌گیرم برای شما می‌فرستم . شاملو گفت آیدا مشکلی ندارد . انگار که دلم را کنده باشند . ایشان میراث را برد و روزها گذشت، خواهرم و آقای پاشایی قبل و حتا بعد از رفتن ما از ایران بارها پی‌گیر آن شدند اما به نتیجه نرسیدند. شاملو می‌خواست تا پایان عمر روی این اثر کار کند . به آن دلبسته بود . اثر غریبی بود که بخش‌هایی از زندگی‌اش در آن بود، بخشی‌اش سورئال بود. بعدها درصدد این شدیم که شاید شاملو آن را دوباره بنویسد. می‌گفت نه ! نمی شود . لطمه‌یی بود . بعدها با این که شروع کرد به نوشتن فیلمنامه‌ی میراث معتقد بود این ، آنی نمی‌شود که بود.
قبل از عید این اثر را به انتشارات نگاه دادیم که چاپ کند . با بخش‌هایی که در روزنامه‌ی کیهان سال 52 در چهار شماره از میراث چاپ شده بود به همراه یک یادداشت با این مضمون که نسخه‌ی اصلی از دست رفت شاملو آن را به صورت فیلم‌نامه نوشته است . قرار است منتشر شود. چنان که شاملو نوشته و وصیت کرده آثارش باید زیر نظر سرپرستان چاپ شود.
چه آثاری بعد از شاملو به چاپ رسید و منتشر شد ؟
نشر آثار شاملو را از دهه‌ی 60 تا 72 ممنوع کردند کتاب‌های زیادی منتشر نشد. شاملو نوار کاشفان فروتن شوکران 2 دن آرام ، گیل گمش سه نمایشنامه‌ی ترجمه‌شده از لورکا را چاپ‌شده ندید ، 10 نوار کاستی که موسسه‌ی ماهور با شاملو قرارداد انتشارش را بسته بود شعرهای خودش را نشنید ، ژاک پره‌ور بعد از 14 سال منتشر شد . سه کتاب زنگار ، لئون مورن کشیش ، برزخ که شاملو طی سال های 35ـ34 ترجمه کرده بود و کانون معرفت تنها یک بار چاپ کرد تا در نمایشگاه کتاب، سال 72 انتشارات صفار بدون اطلاع شاملو منتشر کرد. این آثار نیز در آینده توسط نشر نگاه منتشر می‌شود .

آهنگ های فراموش شده در چند سال اخیر هم به چاپ رسید .
... روزی سیاوش آمد گفت می خواهم این کتاب را چاپ کنم گفتم مشکلی ندارم، این کتاب یک جوانی است که از پدرش ، مادرش ، وطنش و ... می نویسد که دوست داشتنی است . با چاپ این کتاب مخالف‌ام چرا که شاملو مخالف چاپ آن بود . که خودش هم در کتابی که خودت قراردادش را بستی و چاپ شد نوشته است . سیاوش هم کتاب را منتشر کرد . بهتر که او این کار را کرد اگر او کتاب را منتشر نمی‌کرد دیگری این کار را می‌کرد .
10 سال سخت به شاملو گذشت .
احساس خفقان شدید که از درون احمد را تراشید .
یک سال آخر زندگی شاملو چگونه سپری شد ؟
وضع جسمی و در نتیجه روحی او خوب نبود . بارها در مسیر بیمارستان ایرانمهر بودیم . یک بار در این یک سال حال او رو به وخامت گذاشت. یکی دو روز به کما رفت اما برگشت . تا لحظه‌ی آخر پشت کامپیوتر می‌نشست و کار می‌کرد ولی از 18 تیر 78 و آنچه در کوی دانشگاه اتفاق افتاد شاملو دیگر سر بلند نکرد تا لحظه‌ی آخر.
تاثیر این خبر روی شاملو چه بود ؟
واقعه‌ی 18 تیر 78 ، تیر آخر بود به قلب شاملو. از بیمارستان آمده بودیم . که خبر به ما رسید . از آنجا شاملو دیگر نتوانست بایستد . تا پیش از این با عصا روی یک پا می ایستاد تا دوم مرداد سال بعد...
( سکوت ...) هر وقت هم به 18 تیر می‌رسیم عجیب به هم می‌ریزم . چند روز حال غریبی دارم .
آخرین دیالوگ های بین شما چه بود ؟
اجازه دهید نگویم . سه روز آخر درد وحشتناکی داشت از زخم بستر . فکر می کنم راحت شد . تنها تسلی که به خودم می دهم این است که دیگر درد نمی‌کشد. از درد کشیدن خسته شده بود .او که عاشق زندگی بود. زیبایی را دوست داشت. این عاشق...
ترس از مرگ هم نداشت .
منتظرش بود . دائماً می‌گفت عزرائیل انگار نشانی خانه‌ی ما را گم کرده . گفتم تو هنوز 74 ساله هم نشدی . جای کسی را هم تنگ نکردی . گفت آیدا من بروم که شماها راحت شوید. این حرفش ویرانم کرد.
و دوم مرداد ماه ؟
در همین خانه بودیم . گاوگُم غروب بود که شاملو در آغوش من ... ( سکوت... )
در امامزاده طاهر کرج چه گذشت ؟
همان یکشنبه شب آقای دولت آبادی ، دکتر گلبن، دکتر پارسا و آقای کابلی ساعت دو نیمه شب آمدند خانه‌ی ما . دولت آبادی خبر درگذشت شاملو را برای رسانه‌ها تنظیم کرد . صحبت این بود که کجا دفن شود . نظر من هم جایی بود که نزدیک باشیم . اول قبر دیگری را برای او مهیا کرده بودند . اما اقاقیای زیبایی را در آرامگاه دیدم و خواستم که او را کنار درخت به خاک سپارند . خودش هم گفته بود می‌خواهم خواب اقاقیاها را بمیرم ... آنجا را آماده کردند . دو سه روز این مقدمات طول کشید . روز تشییع جنازه جمعیت زیادی جلو بیمارستان جمع شدند همه با یک شاخه گل سرخ آمده بودند که من هم نوشتم هزاران گل سرخ تو را بدرقه کردند . آمبولانس آمد. شیشه‌ی گوشه‌ی چپ پشت آمبولانس شکسته بود در حال حرکتِ آرام با مردم، با شاملو حرف زدم... گفتم با دل مردم چه کردی ؟
از سال 79 به بعد بزرگداشت شاملو با حواشی ای هم همراه بود .
چند سال اخیر نمی‌دانم چرا نیروی انتظامی می‌خواهد که فاتحه بخوانیم و برویم . مگر قرار است چه کار کنیم جز اینکه گلی روی سنگ بگذاریم شمعی روشن کنیم و شعری بخوانیم . یک باره گفتم اگر می‌خواهید یا ما را دار بزنید یا به رگبارمان ببندید . سر خاک عزیزم هم نیایم؟ سال 87 دیر وقت به آرامگاه رفتیم و باز هم حضور مردم توأم بود با حضور نیروی انتظامی . پایین سنگ نشسته بودم که گفت فاتحه بخوانید و بروید که خواندم : در زمینه‌ی سربی صبح سوار خاموش ایستاده است / و یال بلند اسبش در باد پریشان می‌شود دیدم عقب عقب می‌رود . شروع کردم بلند این شعر را خواندم . دو سه نفر از مأموران جوان‌تر نزدیک‌تر شدند ، حتماً سوآل خواهند کرد از خود که...
پس آه ای اسفندیار مغموم تو را آن به که چشم پوشیده باشی ...
آن به که چشم فرو پوشیده باشی . نمی خواستم این‌ها را شاملو شاهد باشد که جوان‌های برازنده...

ارسال نظر شما

کاربر گرامی جهت ارسال پست شما ملزم به رعایت قوانین و مقررات نی‌نی‌سایت می‌باشید

2790
2778
2791
2779
2792
داغ ترین های تاپیک های امروز