2777
2789
عنوان

خاطرات زایمان دوست جونای خرداد93 وعکس نی نی های جیگرطلاشون

| مشاهده متن کامل بحث + 46937 بازدید | 500 پست
**تنظیم خواب کودک:*** _______________________ در چند هفته اول بعد از تولد، نوزادان در حدود 17 تا 18 ساعت در روز می خوابند. این عادت در حدود ماه سوم به 15 ساعت در روز می رسد. ولی در دو ماه اول تقریبا هیچ گاه در یک نوبت بیش از سه تا چهار ساعت، خواه در طول روز یا شب، نمی خوابند. خوابیدن نوزاد در طول شب، شما باید بیدار شده و به نوزاد شیر بدهید و پوشک او را عوض کنید و در طول روز هم با او بازی کنید. در حالی که بسیاری از نوزادان در حدود 8 هفتگی تمام شب را می خوابند، ولی بعضی دیگر تا 5 یا 6 ماهگی به این مرحله نمی رسند. از همان ابتدا، شما با آموزش به نوزادتان می توانید عادات خوب خواب را در نوزادتان به وجود آورید. برای تنظیم خواب نوزاد خود باید موارد زیر را در نظر داشته باشید: 1- علائم خستگی نوزاد را یاد گیرید در شش تا هشت هفته اول بعد از تولد، نوزاد قادر نخواهد بود بیش از دو ساعت بی وقفه بیدار باشد. اگر سعی کنید بیش از این مدت او را بیدار نگه دارید، بیش از حد خسته خواهد شد و ممکن است در به خواب رفتن مشکل پیدا کند. استفاده از قنداق در طول ماه اول، ممکن است احساس امنیت و آرامش در او ایجاد کند و راحت تر بخوابد. 2- به علائم خواب آلودگی نوزاد توجه کنید اگر نوزاد چشمانش را می مالد، گوشش را می کشد و یا دور چشمانش حلقه سیاه به وجود می آمده است، نشان می دهد خوابش می آید. اگر متوجه این علائم و یا سایر علائم خواب آلودگی شدید، فورا او را در رختخواب بگذارید. به زودی الگوی خواب نوزاد دست تان می آید و به طور غریزی خواهید فهمید چه موقع برای خواب آماده است. 3- اختلاف روز و شب را به نوزاد آموزش دهید بعضی از نوزادان درست زمانی که شما می خواهید به رختخواب بروید، کاملا بیدارند. برای ماه اول قادر نخواهید بود این حالت را از بین ببرید. ولی وقتی نوزاد به 2 ماهگی برسد می توانید اختلاف روز و شب را به او آموزش دهید. وقتی نوزاد در طول روز بیدار و هوشیار است تا آنجا که ممکن است با او بازی کنید. خانه و اتاق او را روشن و پرنور نگه دارید و صداهای معمولی خانه نظیر زنگ تلفن و تلویزیون را کم نکنید و اگر مایل است در طول مدت شیر خوردن بخوابد او را بیدار کنید. برعکس هنگام شیر دادن در طول شب با او بازی نکنید. نور و صدا را کم کنید و با او زیاد صحبت نکنید. خیلی سریع او باید دریابد که شب هنگام باید بخوابد. نوزاد را به پشت بخوابانید. خواباندن نوزاد به پشت احتمال بروز سندرم مرگ ناگهانی را کاهش می دهد 4- به او این فرصت دهید که خودش به خواب برود وقتی نوزاد به 6 تا 8 هفتگی رسید، به او فرصت دهید که خودش به خواب برود. چگونه؟ جودی مندل، مدیر مرکز طب خواب در دانشکده پزشکی MCP-Hahnmann در فیلادلفیا و نویسنده کتاب «خوابیدن در طول شب: چگونه نوزادان، کودکان نوپا و والدین آنها می توانند در طول شب خواب بهتری داشته باشند» پیشنهاد می کند که وقتی نوزاد خواب آلوده است، ولی هنوز بیدار است او را روی تخت قرار دهید. وی توصیه می کند که کودکان را حتی در سن خیلی پایین برای خوابیدن تکان ندهید و در آغوش نگیرید. مندل می گوید «والدین فکر می کنند که اعمال آنها در این سن تاثیری در کودک ندارد. کودکان عادات خواب خود را فرا می گیرند. اگر در هشت هفته اول پس از تولد هنگام خواب او را تکان دهید، چطور ممکن است در آینده انتظار دیگری داشته باشید؟» ایمنی نوزاد هنگام خواب بهترین راه برای حفظ نوزاد از سندرم مرگ ناگهانی و سایر خطراتی که هنگام خواب وی را تـهدیـد می کند، یادگیری قواعد خواب ایمن است: نوزاد خوابیده * از مرتب بودن گهواره یا تختخواب و یا هر جای دیگری که نوزاد را هنگام خواب در آنجا قرار می دهید اطمینان حاصل کنید. جای خواب نوزاد نباید در معرض مستقیم نور خورشید و یا جریان هوا باشد. * در محل خواب نوزاد بالش یا کوسن قرار ندهید، زیرا با وجودی که ممکن است راحت به نظر برسد، ولی محیط خواب ایمنی برای نوزاد نخواهد بود. نوزاد برای خواب نیاز به سطحی صاف و در عین حال سفت دارد. بالش نوزاد باید بسیار نازک و کم حجم باشد. حیوانات و اسباب بازی ها را نیز از محیط خواب نوزاد دور سازید. * دقت کنید که نرده های تخت نوزاد بیش از 5 تا 6 سانتیمتر از هم فاصله نداشته باشند تا سر نوزاد نتواند از آنها عبور کند. همچنین مطمئن شوید که تشک برای تخت نوزاد اندازه باشد و نباید بیش از دو انگشت بین تشک و دیواره تخت نوزاد فاصله باشد. * نوزاد را به پشت بخوابانید. خواباندن نوزاد به پشت احتمال بروز سندرم مرگ ناگهانی را کاهش می دهد. * نوزاد نباید در تختخواب والدین بخوابد. پژوهشگران می‌گویند خوابیدن نوزادان در تختخواب پدر و مادر احتمال مرگ آنها را در خواب افزایش می دهد. مرگ در رختخواب در حین ماه‌های اول، نوزادان را تهدید می‌کند و این خطر با سیگاری بودن والدین و خوابیدن نوزاد در رختخواب مشترک با آنها افزایش می‌یابد. درجه حرارت اتاق نوزاد - در اتاق نوزاد یک دماسنج روی دیوار نصب کنید. حرارت اتاق باید بین 24 تا 25 درجه سانتیگراد باشد. - هوای سرد موجب می شود تا کودک انرژی خود را صرف گرم نگه داشتن بدنش کند، در حالی که این انرژی باید برای رشد او صرف شود. - نوزاد نمی تواند گرمای بدن خود را نگه دارد. وقتی کودکی سردش باشد بی قراری می کند و سریع تر از معمول نفس می کشد. سرمای بیش از حد حتی می تواند موجب مرگ نوزاد شود. - از پوشاندن لباس زیاد به تن نوزاد خودداری کنید و به جای آن دمای هوای اتاق را تنظیم کنید. - در گرمای زیاد کودک خیلی عرق می کند و آب بدنش کم می شود. در این حالت باید شیر بیشتری به نوزاد داد تا دچار کم آبی نشود.
الحمدلله رب العالمین ...
دنیای شگفت انگیز نوزادان چه می‌دانید؟*** ___________________________________ بچه ها ممکن است یک موجود رشد نیافته کوچک به نظر برسند اما در واقع آنها بسیار پیچیده تر از آن چیزی هستند که شما فکر می کنید. بسیاری مسائل شگفت انگیز که نمی دانید در مورد کودکان وجود دارد و احتمالا بسیاری دیگر در آینده کشف خواهد شد. در اینجا تنها 10 مورد از این حقایق آورده شده است. 1. نوزادان درمانده نیستند نوزاد مطالعاتی در نروژ نشان می دهد که نوزادان آن طور که به نظر می رسد بدون دفاع می باشند، نیستند. آنها خود به خود و به آرامی در کنار مادر خود می خزند و شروع به خوردن شیر از مادر خود می کنند. این غریزه اولیه برای برای بقا است که به طرز حیرت انگیزی در نوزادان انجام می شود. 2. شنوایی آنها پیچیده است نوزاد فقط 10 دقیقه پس از به دنیا آمدن، یک کودک قادر است صداها را تشخیص دهد، هرچند که دیگر حواس آنها به طور کامل توسعه نیافته باشد، شنوایی اش را مطمئنا بدست آورده است. البته این بسیار تعجب بر انگیز نیست، زیرا ما می دانیم که حتی نوزاد متولد نشده قادر به شنیدن صداهای بیرونی است و با صدای مادر خود آشنا می شود. 3. کودک صدای انسان را ترجیح می دهد نوزاد یک کودک ترجیح می دهد صحبت کردن انسان ها را بشنود و به تقلید از آنها صحبت کردن را یاد بگیرد. در غیر این صورت کودک شروع به تقلید صداهای دیگر مانند زنگ تلفن و … به جای صدای انسان می کند. 4. اشک و استرس نوزاد نوزاد قادر به اشک ریختن تا حداقل 3 هفته نیست و گاهی این موضوع تا 4 ماه طول می کشد. دلیل این موضوع این است که مجرای اشک آور در این سن به طور کامل رشد نکرده، هرچند ممکن است استثنا وجود داشته باشد. نکته جالب در مورد اشک این است که حاوی هورمون های استرس است و گریه به کودک کمک می کند تا آرام شود. 5. نوزادان ابرقدرت هستند نوزاد احساس نوزادان و اینکه چگونه احساس می کنند شگفت آور است. آزمایش هایی در این رابطه انجام شد و محققان دریافتند که نوزادان متولد نشده، زمانی که مادران آنها موسیقی گوش می دهند فعال تر می شوند، به ویژه زمانی که موسیقی مورد علاقه خود را گوش می دهند. حتی زمانی که زنان از هدفون استفاده می کنند و در واقع جنین موسیقی را نمی شنود، بازهم آنها به واکنش مادران خود پاسخ می دهند. 6. بینایی نوزادان چقدر است؟ نوزاد نوزاد در نخستین روزهای زندگی می‌تواند هر جسمی‌ را که حدودا در فاصله 20 تا 35 سانتی‌متری صورت‌اش باشد، تشخیص بدهد. در 3 ماهگی کودک می تواند بر روی اشیا در این فاصله تمرکز کند و تحرک آنها را تشخیص بدهد. در این هنگام اگر یک شیء جلوی صورت نوزاد به آرامی ‌حرکت کند، او با چشمان‌اش آن حرکات را ردیابی می‌کند. 7. نوزادان نیاز به ارتباط دارند نوزاد برای یک کودک بسیار مهم است که مادر از او محافظت کرده و در آغوش خود گرم نگه دارد. پیشانی گرد، بینی کمی چاق و چشمان بزرگ همه برای ارتباط با بزرگسالان، حفاظت و آسایش هستند. 8. مادران نیز بیش از حد ابرقدرت هستند نوزاد مادران نیز توانایی هایی فوق العاده دارند. زمانی که نوزاد آنها به دنیا می آید، با وجود اینکه ممکن است باورش سخت باشد، اما آنها قادر هستند انواع گریه های نوزاد خود را از یک دیگر تشخیص دهند و خواسته او را برآورده سازند. 9. نوزادان می توانند یک میمون را از دیگری تشخیص دهند! نوزاد نوزادان نه تنها در حالی که رشد می کنند توانایی های جدید کسب می کنند، بلکه برخی از آنها را نیز از دست می دهند. شاید شما هم این واقعیت را بدانید که کودکان به محض اینکه به دنیا می آیند قادر به شنا کردن هستند اما این ظرفیت را با افزایش سن از دست می دهند. یکی دیگر از حقایق شگفت انگیز که به تازگی کشف شده این است که نوزاد 6 ماهه علاوه بر اینکه انسان ها را از یکدیگر تشخیص می دهد، میمون ها را نیز شناسایی می کند! با این حال، زمانی که آنها به 9 ماهگی می رسند تنها تفاوت میان انسان ها را می فهمند و در این سن ظرفیت تشخیص میمون ها را از دست می دهند. 10. لمس بسیار مهم است نوزاد ماساژ کودک نیز وسیله ای است برای ارتباط جسمانی فرزند با والدین که آرامش زیادی را به او هدیه می دهد. لمس کردن واقعا برای احساس امنیت در نوزاد مهم است، در نتیجه تعجبی ندارد که لمس یکی از چند حواس پیشرفته ای است که در یک نوزاد وجود دارد. تحقیقات نشان داده است لمس و ماساژ کودک یکی از بهترین راه های تحریک حس لامسه و افزایش رشد مغزی اوست.
الحمدلله رب العالمین ...

مامان ها تو روخدا اگه بچه هاتون مشکل گفتاری و رفتاری دارن سریعتر درستش کنید.

امیر علی من پنج و نیم سالش بود ولی هنوز خوب حرف نمیزد😔😔 فک میکردم خودش خوب میشه. یکی از مامان ها خدا خیرش بده تو اینستا تا آخر عمر دعاش میکنم پیج اقای خلیلی و خانه رشد رو برام فرستاد.

الان دارم باهاشون درمان آنلاین میگیرم. امیر علی خیلی پیشرفت کرده🥹🥹 فقط کاش زودتر آشنا میشدم. خیلی نگرانم مدرسه نرسه. 

یه تیم تخصصی از گفتار و کار درمان و روانشناس دارن، هر مشکلی تو رشد بچه هاتون داشتین بهشون دایرکت بدید. 

**چند نمونه شعر برای فرزنددلبند شما:*** _______________________________ *نی نی کوچولو گل پسره الان درست یک سال داره خوشگله و با نمکه رو لپش یک خال داره موهاش صاف و طلایی چشماش درشت و روشنه دل می بره با اون لباش وقتی که لبخند می زنه همیشه توی دهنش یک شیشه یا پستونکنه نینی کوچو لو فقط کمی بزرگ تر از عروسکه بابایی اسم باباشه مامانشم مامان زری یکی یک دونست چون نداره خواهر یا برادری یکی یک دونست چون نداره خواهر یا برادری *ابر ابر ابر اومد کدوم ابر اونکه در آسمون می ریزه اشک چشماش رو پشت بوم خونه کدوم بام بامی که ناودون داره خیس میشه وقتی که بارون از آسمون می باره کدوم کدوم آسمون اون که به باغ و باغچه آفتاب میده وقتی که ابری میشه به باغچه ها اب میده دلش میخواد که غنچه ها وا بشن یواش یواش بخندن گلهای زیبا بشن *یه دختر دارم شاه نداره صورتی داره ماه نداره از خوشگلی تا نداره به کس کسونش نمیدم به همه نشونش نمی دم یا به همه کسونش نمی دم به راه دورش نمی دم به حرف زورش نمی دم به کسی می دم که کس باشه پیرهن تنش اطلس باشه به کسی می دم که کس باشه ملک باشه و ملک باشه .... شاه می یاد با لشکرش شاه زاده ها دورو برش واسه پسر کوچیک ترش آیا بدم؟ آیا ندم؟ *صبح که از خواب پا میشم چون گل نرگس وا میشم یه کمی ورزش میکنم دور باغچه گردش میکنم صدا می زنم مامان جون مامان جون چایی رو بریز تو فنجون می خوام چایی بنوشم لباس گلی بپوشم برم به کودکستان میان ان گلستان انجا که خانه ماست گل آشیانه ماست *شرشر بارون رفتم خیابون بارون خیسم کرد زیر ماشینم کرد یه مرد احمق دست تو جیبم کرد دوزاری برداشت هیچی نگفتم سه زاری برنداشت هیچی نگفتم پنج زاری برداشت زدم تو گوشش گوشش خون اومد بردم به دکتر دکتر دوا داد آب انار داد انار خورد فرداش افتاد مرد آشغالی اومد جنازشو برد *ما سه تا دختر خاله میرویم خونه خاله میخوریم چلو کباب میپریم تو رختخواب رختخواب پاره میشه به مامان گفته میشه کتک ها خورده میشه *ما همه پیرو قاشق چنگالیم بر سر سفره ها حمله میبریم کو غذا کو غذا کو غذای ما؟ کو سالاد کو سالاد کو سالاد ما؟ درود بر فسنجون مرگ بر بادمجون *من سربازم تفنگ دارم مسلسل و فشنگ دارم دوربین دارم طناب دارم قمقمه ای پر آب دارم از تپه ها بالا میرم یک گوشه سنگر میگیرم دشمن و از دور میبینم سایه شو با تیر میزنم تق تق تق *عمو سبزی‌فروش! . . . بله. سبزی کم‌فروش! . . . . بله. سبزی خوب داری؟ . . بله. مال جنوب داری؟ . . . بله. عمو سبزی‌فروش! . . . بله. سیب کالک داری؟ . . . بله. زال‌زالک داری؟ . . . . . بله. سبزیت باریکه؟ . . . . . بله. شبهات تاریکه؟ . . . . . بله. عمو سبزی‌فروش! . . . بله. سبزی کم‌فروش! . . . . بله. سبزیت گل داره!. . . .بله. در و دل داره! . . . . بله. عمو سبزی فروش. . . بله. خیار چنبر داری؟. . . بله. تربچه ت گلیه!. . . بله. ته ش قنبلیه!. . . . بله. عمو سبزی فروش؟!...بله . *موش ، موش ، موش اومد از پشت کوزه پنیر با بچه هاش در اومد بالا گرفت سرش را ، دمش را خدایا گربه موشو نگیره اگه بگیره بمیره *دندونه شیریه من لق شده بودو افتاد از بس که این زبونم دندونمو تکون داد دلم براش تنگ شه دندونمو دوست دارم من قول میدم که دیگه سربه سرش نذارم مامان میگه دخترم غصه ی تو سر میاد یه دندونه قشنگتر به جای اون در میاد *حسنی بی دندون شده زار و پریشون شده بی احتیاطی کرده حالا پشیمون شده با دندوناش شکسته بادوم سخت و پسته هی جویده شکلات مک زده به ابنبات قندون و خالی کرده وای که چه کاری کرده دونه به دونه دندوناش خراب شدن یواش یواش تا خونه همسایه ها میره صدای گریه هاش! *چوپونه کجاست؟ تو صحراست مواظب گله هاست گله باید چرا کنه بع وبع و بع صدا کنه یونجه و شبدر بخوره علفهای تر بخوره چوپون باید زرنگ باشه قوی و اهل جنگ باشه جنگ با کی؟ با گرگ ها صدآفرین ماشالله *دویدم و دویدم به یک اطو رسیدم گفتم چه دم درازی میای با من تو بازی اطو دمش را تاب داد با دست به من جواب داد خطر داره بازی با من نشو تو هم بازی من تنم همیشه داغه یه چشم دارم چراغه پیف می کنم پاف می کنم پیرهنتو صاف می کنم اگه به من یه روزی دست بزنی می سوزی *اتل متل پاورچین دستمال آبی ورچین بیا بیا تماشا بیا به دیدن ما بیا به دیدن ما بابای آق ولی من تپلم آره عزیزم تو تپلی دسته گلم ، بله نوه جون دسته گلی من تپلی نه بال دارم نه پر دارم مثل کلاغ این درخت غارغار از همه جا خبر دارم خبر خبر پسرم مزنگوشه بازیگوشه هم زبل و هم باهوشه چه با هوشه و چه باهوشه من منم ابراهیم آقا، اصغر جون بفرما، آره بفرما اجازه آقا ، اجازه. ما اصغر آق ولی ، همسایه تپلی خیلی خوب بابا کتم را ول کن. اتل متل پرنده قصه و شعر و خنده بیا بیا تماشا بیا به دیدن ما *خوشحال و شاد و خندانم ........... قدر دنیا رو می دانم خنده کنم من ......... دست بزنم من ......... پا بکوبم من ............................. شادانم در دلم غمی ندارم ........... زیرا سلامت هست جانم عمر ما کوتاه س ........... چون گل صحراست ............... پس بیایید شادی کنیم بیایید با هم بخوانیم .......... ترانه جوانی را عمر ما کوتاه س ........... چون گل صحراست ............... پس بیایید شادی کنیم *وقتی تو خونه مامان خنده به لب داره دنیا می خنده به ما شادی میاره بابا که از در میاد با بوسه شیرین برای ما بچه ها هدیه میاره تو باغچه خونه ما پر از گل و گیاهه اگه رو سبزه و گل بذاریم پا گناهه ما مثل شاپرکها می رقصیم دور گلها با هم آواز می خونیم تو این خونه زیبا *تو حوض خونه ما..........ماهیهای رنگارنگ بالا و پایین می رن........با پولکای قشنگ کلاغه تا می بینه.........کنار حوض می شینه ...........می خواد ماهی یگیره ماهیا تا می بینن........به زیر آبها میرن .....کلاغ شیطون می شه زار و پریشون .....کلاغ شیطون می شه زار و پریشون *یک روز یه آقا خرگوشه....................... رسید به یه بچه موشه موشه دوید تو سوراخ ......................... خرگوشه گفت : آخ وایسا، وایسا، کارت دارم...................... من خرگوش بی آزارم بیا از سوراخت بیرون ........................ نمی خوای مهمون یواش موشه اومد بیرون ....................... یه نگاهی کرد به خرگوش دید که گوشاش درازه ..................... دهنش بازه شاید می خواد بخوردم ...................... یا با خودش ببردم پس می رم پیش مامانم ...................... آنجا می مانم. مادر موشه عاقل بود......................... زنی با هوش و کامل بود یه نگاهی کرد به خرگوش ................... گفت ای بچه جون! نترس مامان این مهمونه .............. خیلی خوب و مهربونه پس برو پیشش سلام کن ................... بیارش خونه *عروسک قشنگ من قرمز پوشیده رو تختخواب مخمل آبی خوابیده یک روز مامان رفته برام اونو خریده قشنگ تر از عروسکم هیچ کس ندید عروسک من چشماتو باز کن وقتی که شب شد اون وقت لالا کن بیا با هم بریم حیاط با من بازی کن طناب بازی و توپ بازی و آب بازی کن *خرگوش من چه نازه گوشاش خیلی درازه می پره مثل آهو می خوره برگ کاهو بس که گوشاش درازه هی به خودش می نازه هی به خودش می نازه *ماشین سواری چه آسان بشین برو خراسان وقتی ماشین می رونی باید یه چیزو بدونی چراغ راهنمایی اگر دیدی یه جایی قرمز که شد ایست کن ایست ایست ایست سبز که شد راه داد خدا به همراهت باد *دویدم و دویدم سرکوهی رسیدم دوتا خاتون رو دیدم یکیش به من آب داد یکیش به من نون داد نون رو خودم خوردم آب رو دادم به زمین زمین به من علف داد علفو دادم به بزی بزی به من پشگل داد پشگلو دادم به نون وا نون وا به من آتیش داد آتیشو دادم به زرگر زرگر به من قیچی داد قیچی رو دادم به خیاط خیاط به من قبا داد قبا رو دادم به ملّا ملّا به من کتاب داد کتابو دادم به بابا بابام دوتا خرما داد یکیشو خوردم تلخ بود یکیشو خوردم شیرین بود رفتم بالا دوغ بود اومدم پایین ماست بود قصه ی ما راست بود *شبا که ما می خوابیم آقا پلیسه بیداره ما خواب خوش می بینیم اون دنبال شکاره آقا پلیسه زرنگه با دزدا خوب می جنگه ما پلیسو دوست داریم بهش احترام می ذاریم *حسنی بی دندون شده زار و پریشون شده بی احتیاطی کرده حالا پشیمون شده با دندوناش شکسته بادوم سخت و پسته مک زده به آب نبات هی جویده شکلات قندون و خالی کرده وای که چه کاری کرده دونه به دونه دندوناش خراب شدن یواش یواش تا خونه همسایه ها می یاد صدای کریه هاش *اتل متل مرغابی کجایی؟ توی آبی؟ داری چکار می کنی؟ ماهی شکار می کنی؟ خوش به حالت مرغابی! همش میون آبی! اتل متل قورباغه الان میون باغه داره می خونه قورقور صداش میاد ازاون دور *ببین چقدر تمیزم پیش همه عزیزم دستامو صابون زدم مسواک به دندون زدم اتو شده پیرهنم پر از گل دامنم شسته شده لباسم می رم سر کلاسم دوستم دارن بچه ها می گن بیا پیش ما *توی ده شلمرود، حسنی تک و تنها بود. حسنی نگو، بلا بگو، تنبل تنبلا بگو، موی بلند، روی سیاه، ناخن دراز، واه واه واه. نه فلفلی، نه قلقلی، نه مرغ زرد کاکلی، هیچکس باهاش رفیق نبود. تنها روی سه پایه، نشسته بود تو سایه. باباش میگفت: - حسنی میای بریم حموم؟ - نه نمیام، نه نمیام - سرتو میخوای اصلاح کنی؟ - نه نمیخوام، نه نمیخوام کره الاغ کدخدا، یورتمه میرفت تو کوچه ها: - الاغه چرا یورتمه میری؟ - دارم میرم بار بیارم، دیرم شده، عجله دارم. - الاغ خوب نازنین، سر در هوا، سم بر زمین، یالت بلند و پرمو، دمت مثال جارو، یک کمی بمن سواری میدی؟ - نه که نمیدم - چرا نمیدی؟ (!) - واسه اینکه من تمیزم. پیش همه عزیزم. اما تو چی؟ موی بلند، روی سیاه، ناخن دراز، واه واه واه! غازه پرید تو استخر. - تو اردکی یا غازی؟ - من غاز خوش زبانم. - میای بریم به بازی؟ - نه جانم. - چرا نمیای؟ - واسه اینکه من، صبح تا غروب، میون آب، کنار جو، مشغول کار و شستشو. اما تو چی؟ موی بلند، روی سیاه، ناخن دراز، واه واه واه! در واشد و یه جوجه دوید و اومد تو کوچه. جیک جیک زنان، گردش کنان اومد و اومد، پیش حسنی: -جوجه کوچولو، کوچول موچولو، میای با من بازی کنی؟ مادرش اومد، - قدقدقدا برو خونه تون، تورو بخدا جوجه ی ریزه میزه ببین چقدر تمیزه؟ اما تو چی؟ موی بلند، روی سیاه، ناخن دراز، واه واه واه! حسنی با چشم گریون، پاشد و اومد تو میدون: - آی فلفلی، آی قلقلی، میاین با من بازی کنین؟ - نه که نمیایم نه که نمیایم - چرا نمیاین؟ فلفلی گفت: - من و داداشم و بابام و عموم، هفته ای دوبار میریم حموم. اما تو چی؟ قلقلی گفت: - نگاش کنین. موی بلند، روی سیاه، ناخن دراز، واه واه واه! حسنی دوید پیش باباش: -حسنی میای بریم حموم؟ - میام، میام - سرتو میخوای اصلاح کنی؟ - میخوام، میخوام - حسنی نگو، یه دسته گل تر و تمیز و تپل مپل الاغ و خروس، جوجه و غاز و ببعی با فلفلی، با قلقلی، با مرغ زرد کاکلی حلقه زدن، دور حسنی. الاغه میگفت: - کاری اگر نداری، بریم الاغ سواری. خروسه میگفت: - قوقولی قوقو. قوقولی قوقو؟ هرچی میخوای فوری بگو. مرغه میگفت: - حسنی برو تو کوچه. بازی بکن با جوجه. غازه میگفت: - حسنی بیا، با هم دیگه بریم شنا. توی ده شلمرود حسنی دیگه تنها نبود. *کوچولویم کوچولو صورتم مثل هلو قد و بالام کوتاهه چش و ابروم سیاهه مامان خوبی دارم می شینه توی خونه می دوزه دونه دونه می پوشم خوشگل می شم مث دسته گل می شم *ای زنبور طلایی نیش می زنی بلایی پاشو پاشو بهاره گل وا شده دوباره . کندو داری تو صحرا سر می زنی به هر جا پاشو پاشو بهاره عسل بساز دوباره . *توپ سفیدم قشنگی و نازی حالا منمی خوام برم به بازی بازی چه خوبه با بچه های خوب بازی می کنیم با یه دونه توپ چون پرت می کنم توپ سفیدم را از جا می پره می ره تو هوا قل قل می خوره تو زمین ورزش یک و دو و سه و چهار و پنچ و شش . *مامان بیا جیش دارم فوریه خیلی کارم لگن بیار زود برام تاخیس نشه شلوارم فیل به این بزرگی لگن به این کوچیکی پاهاش چه چاق وگنده ست این آقا فیل خیگی زرافه خیلی نازه پاهاش چقدر درازه ناراحته چون که نیست لگن براش اندازه خط خطیه گور خر از نوک پا تا به سر باید بشینه روی یک لگن بزرگتر این سگ ما خال خالیست خالهای او قهوه ایست خودش باید بدونه که جاش رو این لگن نیست مرغک پا حنایی بخون توقد قدایی روی لگن نشستی به چه پری چه پایی آهای آهای آقا موش که هستی خیلی با هوش لگن برات بزرگه نیفتی یک دفعه توش خرس سفید خسته روی لگن نشسته باید بلند شه از جاش در خونه را نبسته قورباغه سبز من نشسته روی لگن لگن که مال او نیست مال کیه مال من اون طرف این لگن افتاده شلوار من مامان بدو زود بیا تموم شده کار من پر شده باز این لگن باید که خالیش کنم تا این که دفعه بعد دوباره توش جیش کنم *تبل بزرگم خیلی قشنگه وقتی که می زنم این جور صدا می ده : . بوم بوبو بوم بوبو بوم بوبو بوم بوبو بوم بوم بوم ویولونی دارم خیلی قشنگه وقتی که می زنم این جور صدا می ده . دیریری دیریری دیریری دیریری دی ری ری شیپوری دارم خیلی قشنگه وقتی که می زنم این جور صدا می ده . دودورو دودورو دودورو دودورو دو دو دو پیانویی دارم خیلی قشنگه وقتی که می زنم این جور صدا می ده . دنگ دد دنگ دد دنگ دد دنگ دد دنگ دنگ دنگ اسب سفیدم خیلی قشنگه وقتی که راه می ره این جور صدا می ده . پیتیکو پیتیکو پیتیکو پیتیکو پی تی کو اما تفنگم توش یه فشنگه وقتی که می زنم این جور صدا می ده بنگ ! *یه خروس چاقو چله نشسته روی پله پراش چقدر قشنگه قشنگو رنگارنگه قوقولی قوقوش ، قوقولی قوقوش بلنده بالهاشو هی وا میکنه میبنده یه تاج داره رو کله اش ناخن داره روپنچه اش چشمهای ریزی داره ناخنهای تیزی داره خورشید که میره تو خونه خروسه دلش میگیره *دویدم و دویدم سر چار راه رسیدم سه تا چراغ بدیدم از قرمزش ترسیدم زرده که شد نمایان رفتم لب خیابان چراغ سبز که دیدم از جایی خود پریدم با شادی فراوان رد شدم از خیابان از خط کشی دویدم به ماشینا خندیدم *پاییزه و پاییزه برگ از درخت می ریزه هوا شده کمی سرد روی زمین پر از برگ ابر سیاه و سفید رو آسمونو پوشید دسته دسته کلاغا میرن به سوی باغا همه می گن به یک بار قار و قار و قار و قار *خونه مادر بزرگه هزار تا قصه داره خونه مادربزرگه شادی و غصه داره خونه مادربزرگه حرفای تازه داره خونه مادربزرگه گیاه و سبزه داره کنار خونه ما همیشه سبزه زاره دشتاش پر از بوی گل اینجا همش بهاره دل وقتی مهربونه شادی میاد می مونه خوشبختی از رو دیوار سر می کشه تو خونه خونه مادر بزرگه هزار تا قصه داره خونه مادربزرگه شادی و غصه داره خونه مادربزرگه حرفای تازه داره خونه مادربزرگه گیاه و سبزه داره *چشم چشم دو ابرو دماغ و دهن یه گردو حالا بزار دوتا گوش موهاش نشه فراموش چوب چوب یه گردن اینم یه گردی تن دست دست دو تا پا انگشت ها جوراب ها ببین چقدر قشنگه حیف که بدون رنگه ببین چقدر قشنگه حیف که بدون رنگه *عمو زنجیر باف بله زنجیر منو بافتی بله پشت کوه انداختی بله بابا اومده چی چی آورده؟ نخودچی کیشمیش بخور و بیا با صدای چی؟ با صدای گربه میو میو میو میو *دستمال من زیر درخت آلبالو گم شده سواد داری؟ نوچ نوچبی سوادی؟ نوچ نوچ پــــــس بـــــرو خونــــه *نون و پنیر و سبزی صدام چرا می ترسی؟ ایران کاریت نداره سر به سرت می زاره صدام همیشه خوابه جاش توی رختخوابه!!! * *اتل متل توتوله گاو حسن چه جوره نه شیر داره نه پستون گاوشو بردن هندستون یک زن کردی بستون اسمشو بزار عم قزی دور کلاش قرمزی هاچین و واچین یه پاتو ورچین *گنجشکک اشی مشی لب بوم ما نشین گنجشکک اشی مشی لب بوم ما نشین بارون میاد تو خیس می شی برف میاد گوله می شی می افتی تو حوض نقاشی خیس میشی، گوله میشین میفتی تو حوز نقاشی کی میگیره فراش باشی کی میکشه قصاب باشی کی میپزه آشپزباشی کی میخوره حکیم باشی گنجشکک اشی مشی لب بوم ما نشین گنجشکک اشی مشی لب بوم ما نشین بارون میاد تو خیس می شی برف میاد گوله می شی می افتی تو حوض نقاشی *حاجی لک لک کجا رفتی؟ -رو بلندی چی چی خوردی؟ -نون قندی مال من کو؟ -گربه خورده اگر گربه رو ببینم سر دمشو می چینم *جوجه جوجه طلایی نوکت سرخ و حنایی تخم خود را شکستی چگونه بیرون جستی؟ گفتا جایم تنگ بود دیوارش از سنگ بود نه پنجره نه در داشت نه کس ز من خبر داشت گفتم چنین جای تنگ نیاورد به جز ننگ به خود دادم یک تکان مثل رستم پهلوان تخم خود را شکستم یکباره بیرون جستم *گل همه رنگش خوبه بچه زرنگش خوبه تو کتابها نوشته تنبلی کار زشته تنبل همیشه خوابه جاش توی رختخوابه پاشو پاشو صداش کن از رختخواب جداش کن بشور دست و رویش شانه بزن به مویش *یه دختر دارم شاه نداره صورتی داره ماه نداره به کس کسونش نمیدم به همه کسونش نمیدم به کسی میدم که کس باشه قبای تنش اطلس باشه *پایین سنگ و بالا سنگ بالا ...دو لوله تنگ بالا...دو سیب قرمز بالا...دو شمع روشن بالا...کمون رستم بالا...تخت سلیمون بالا... بازار ریسمون! ( توصیف چهره انسان) *اتل متل کلاغه کلاغه توی باغه کلاغه قارقار میکنه مورچه رو بیدار میکنه مورچه می ره کار میکنه دونه ها رو بار میکنه تو لونه انبار میکنه *بزی نشست تو ایوونش نامه نوشت به مادرش مامان جونم چاق شدم چله شدم دیروز رفتم به جنگل شیر و کلافه کردم با این شاخ های تیزم شکمشو پاره کردم *دویدم و دویدم, به قلکم رسیدم زدم اون رو شکستم تا پول بیاد تو دستم ,هیچی نبود تو قلک به جز یک سوسک کوچک سوسکه بگم چی کار کرد؟ ترسیدوزود فرار کرد خونه ی اون خراب شد دلم براش کباب شد دویدم و دویدم, رفتم برای سوسکه یک قلک نو خریدم *عروسک قشنگم دخترک زرنگم هنوز تو رختخوابی اخه چقدر میخوابی پاشو تولدته تولد خودته عروسکم بهارک تولدت مبارک *تو چشمای مادرم عکس خودم رو دیدم چشمای مادرم رو تو دفترم کشیدم مثل یه آینه بود من اون تو پیدا بودم اما اخه چطوری تو چشم اون جا شدم *عموزنجیرباف..........! بعله...؟ زنجیر منو بافتی.........؟ بعله...! پشت کوه انداختی........؟ بعله...! بابا اومده.............! چی چی آورده...؟ نخود و کشمش....! بخور و بیا.......! با صدای چی؟؟؟ با صدای گربه!!! میو، میو، میو، ... با صدای چی؟؟؟ با صدای گربه!!! با صدای سگ! واق واق واق *گرگمو گله می برم چوپون دارم نمی زارم دندون من تیز تره دنبه من لذیز تره . .خونه خاله کدوم وره ؟ ازین وره و ازاون وره ازین وره و از اون وره ...... *گرگم به هوا هوا زمینه هر کی بشینه نشینه بشینه نشینه..............(یا بشینه رو میگن یا نشینه رو) گرگ زمینه *تاب تاب خمیر شیشه پرپنیر دست کی بالا؟ آقا موشه قیچی می خوای یا سوزن؟ *آسیا بشین می شینم آسیا پاشو پا نمی شم جون خاله جون پا نمی شم جون دایی جون پا نمی شم جون عمه جون پا نمی شم جون بابا جون پا نمی شم جون خدا جون پا می شم آسیا صندلی درست کن (یه پامونو تکیه می دادیم به اونیکی) آسیا بچرخ آسیا بخند آسیا گریه کن آسیا مسواک بزن آسیا ......... *بابابزرگ چه پیره الهی هیچ‌وقت نمیره عینک داره با عصا قصه می‌گه با ادا خوشحاله مثل بنده با ریش سفیدش می‌خنده. دست می‌کنه تو سینی به من می‌ده شیرینی خوشحاله مثل بنده با ریش سفیدش می‌خنده. *یه توپ دارم قلقلیه سوراخ سوراخو گِلیه می زنم زمین می ره زیر زمین من این توپو نداشتم از آشغالها برداشتم بابام بهم کتک زد یه مشت و یک لگد زد *رسیدیم و رسیدیم کاشکی نمیرسیدیم تو راه بودیم خوش بودیم سوار لاک پشت بودیم *اتل متل یه مورچه قدم می زد تو کوچه اومد یه کفش ولگرد پای اونو لگد کرد مورچه پا شکسته راه نمی ره نشسته با برگی پاشو بسته نمی تونه کار کنه دونه هارو بار کنه تو لونه انبار کنه مورچه جونم تو ماهی عیب نداره سیاهی خوب بشه پات الهی ... *پاشو پاشو کوچولو از پنجره نگاه کن با چشمای قشنگت اون دورا را نیگا کن نگاه کن اون دور دورا پرنده ای میپره شاید برای بلبل از گل خبر میبره *گندمو کی می خوره گندم گل گندم ای خدا نونش مال مردم ای خدا گندمو کی می خوده ؟ گندمو موش می خوره موشه و گندم گندم گل گندم ای خدا نونش مال مردم ای خدا موشه رو کی می خوده ؟ موشه گربه می خوره گربه وموشه و گندم گندم گل گندم ای خدا نونش مال مردم ای خدا گربه رو کی می خوده ؟ گربه رو سگ می خوره سگه و گربه وموشه و گندم گندم گل گندم ای خدا نونش مال مردم ای خدا سگه رو کی می خوده ؟ سگه رو گرگ می خوره گرگه وسگه و گربه وموشه و گندم گندم گل گندم ای خدا نونش مال مردم ای خدا گرگه رو کی می خوده ؟ گرگه رو ببر می خوره ببره و گرگه وسگه و گربه وموشه و گندم گندم گل گندم ای خدا نونش مال مردم ای خدا ببره رو کی می خوده ؟ ببره رو شیر می خوره شیره و ببره و گرگه وسگه و گربه وموشه و گندم گندم گل گندم ای خدا نونش مال مردم ای خدا شیره رو کی می خوده ؟ شیرو شمشیر می خوره شمشیر و شیره و ببره و گرگه وسگه و گربه وموشه و گندم گندم گل گندم ای خدا نونش مال مردم ای خدا شمشیر و کی می خوره ؟ شمشیرو زنگ می خوره زنگه و شمشیر و شیره و ببره و گرگه وسگه و گربه وموشه و گندم گندم گل گندم ای خدا نونش مال مردم ای خدا زنگه رو کی می خوره ؟ زنگه رو خاک می خوره خاکه و زنگه و شمشیر و شیره و ببره و گرگه وسگه و گربه وموشه و گندم گندم گل گندم ای خدا نونش مال مردم ای خدا خاکه رو کی می خوره ؟ خاکه رو آب می خوره آبه و خاکه و زنگه و شمشیر و شیره و ببره و گرگه وسگه و گربه وموشه و گندم گندم گل گندم ای خدا نونش مال مردم ای خدا آبه رو کی می خوره ؟ آبو آدم می خوره آدم و آبه و خاکه و زنگه و شمشیر و شیره و ببره و گرگه وسگه و گربه وموشه و گندم گندم گل گندم ای خدا نونش مال مردم ای خدا آدمو کی می خوره ؟ آدمو خاک می خوره خاکه و آدم و آبه و خاکه و زنگه وشمشیر وشیره و ببره و گرگه وسگه و گربه وموشه و گندم گندم گل گندم ای خدا نونش مال مردم ای خدا *تو که ماه بلند آسمونی منم ستاره می‌شم دورتُ می‌گیرم اگه ستاره بشی دورمُ بگیری منم ابر می‌شم روتُ می‌گیرم اگه ابر بشی رومُ بگیری منم بارون می‌شم چیک چیک می‌بارم اگه بارون بشی چیک چیک بباری منم سبزه می‌شم سر در می‌آرم تو که سبزه می‌شی سر در میاری منم گل می‌شم و پهلوت می‌شم تو که گل می‌شی و پلهوم می‌شینی منم بلبل می‌شم چهچه می‌خونم. * دست دست دسی بابا جون میاد صداش توی ایوون میاد بابا جونم با مهمون میاد با چهره خندون میاد دست دست دسی مامان جون میاد صداش توی دالون میاد توی حیاط هی بارون میاد صداش توی ناودون میاد دست دست دسی طاها جون میاد صداش توی ایوون میاد توی حیاط هی بارو ن میاد صداش توی ناودون میاد *یه مرغ نازی داشتم خوب نگهش نداشتم شغال اومد و بردش رو پاش نشست و خوردش شغال باغ بالا پات بشکنه ایشالا *شش دانه قاشق شش دانه بشقاب نان و نمکدان یک کاسه ی آب دیگ پر از آش یه شام ساده در دور سفره یک خانواده خوردند با هم آب و غذا را بعد از غذا هم الحمدلله *باز هم موی مرا مادرم شانه زده روی آن یک گل سر شکل پروانه زده مادرم داده به من کیف زیبای مرا هست امروز قشنگ همه چیز و همه جا پدرم باز مرا می سپارد بخدا میکند بر سر من مادرم مقنعه راااااااااااا روی لبهای همه خنده مهمان شده است موقع رفتن من به دبستان شده است *مادرم آش پخته بود اون آش ماش پخته بود گرفتم یک بهونه رفتم توی آشپزخونه چونکه قاشق نداشتم ملاقه رو برداشتم توی کاسه ام آش ریختم یک دفعه سر کشیدم لب و دهان من سوخت نپرس که جان من سوخت * اتل متل توتوله بچّه ی خوب چه جوره؟ بچّه ی خوب مهربونه لباش همیشه خندونه بچّه ی خوب مؤدّبه منظّم و مرتّبه به هرکجا که میره سلام یادش نمیره بچّه ی خوب تمیزه پیش همه عزیزه *سگ سگ داره هاپ هاپ می کنه یه تیکه استخون می خواد این سگ با وفای من هر جا برم، با من می آد خرگوش خرگوش ناز گوش دراز تند می ره مثل برق و باد با اون دوتا دندون تیز یه عالمه هویج می خواد گاو گاو قوی و شکمو می خوره و هی میگه ماو به من یه شیشه شیر می ده خیلی مفیده شیر گاو قوچ قوچ زرنگ و چاقالو داره دو تا شاخ بزرگ پیرهن پشمی پوشیده می خواد یره به جنگ گرگ *سیب وقتی یه سیب قلقلی پیرهن قرمز می پوشه دوست داره گوشت و آب شو این بخوره، اون بنوشه موز موز طلایی رو ببین مال کیه؟ مال منه وای اگه میمون ببینه از دست من قاپ می زنه پرتقال قشنگه پوست پرتقال به رنگ خورشید می مونه قطره به قطره چون طلاست آبی که در قلب اونه لیمو شیرین لیمو چه شیرین و چه ترش خیلی مفیده همیشه از این دو میوه ی پر آب شربت خوب درست می شه توت فرنگی این چیه؟ توت فرنگیه میوه ی تابستونیه به چه مفید و خوشمزه ست! تو هم بخور ببین چیه! *باز تلفن زنگ میزنه تو گوشم آهنگ میزنه من گوشی رو برمیدارم میگم الو سلام دارم مامان جونم صداش میاد صدای خنده هاش میاد از پشت سیم بهم میگه بزرگ شدی حالا دیگه صدآفرین بر دخترم ، برات یه هدیه می خرم *مرغ قشنگم قدقدقدقدا می کنه شاید داره منو صدا می کنه دونه می خواد تا بخوره برای من تخم بذاره یه مشت دونه بر می دارم برای مرغم می پاشم یه کاسه ی آب میارم جلوی مرغم میذارم اون می خوره آب و دونه بعدش میره توی لونه می خوابه قدقد می کنه برای من تخم می کنه * کنار گل تو باغچه نشستن دو تا زنبور یه مهمونی گرفتن با یه دونه ی انگور خانوم و آقا مورچه رد میشدن از اونجا زنبورای مهربون صدا زدن بفرما! شاپرک و کفشدوزک می پریدن رو گلها زنبورا ی مهربون صدازدن بفرما! کنار باغچه حالا زیاد شدن مهمونا مورچه ها و کفشدوزک شاپرک و زنبورا یه مهمونی گنده دادن اون دو تا زنبور منم بردم براشون دو تا خوشه ی انگور *من بچه شیعه هستم خدارا میپرستم خدای پاک و دانا مهربان و توانا پیامبرم محمد که با او قران امد دین را به ما رسانده اومارا شیعه خوانده دختر او زهرا بود فاطمه ی کبرا بود فدای دین شدجانش لعنت به دشمنانش در روز عید غدیر برما علی شد امیر امیر مومنین هست امام اولین است امام دوم ما بخشنده بود و تنها نام ایشان حسن بود صبور و خوش سخن بود حسین که شاه دین است امام سومین است شهید کربلا شد تربت او شفا شد وقتی که اب میخورم بر او سلام میکنم چارم امام سجاد به ما دعا هایاد داد هریک از ان دعا ها پر معنی هست و زیبا پنجم امام باقر که علم از او شد ظاهر شاگردها تربیت کرد اسلام را تقویت کرد ششم امام جعفر برای شیعه رهبر صادق و راستگو بود خدا هم یار او بود هفتم امام کاظم صبور بود و عالم اگرچه در زندان بود معلم جهان بود امام هشتم ما امام رضای والا امید شیعیان است چقدر مهربان است نهم امام جواد رحمت حق بر او باد کریم و بخشنده بود ماه درخشنده بود دهم امام نقی پاکدل و متقی هادی راه دین بود یاور مومنین بود یازدهم عسکری از همه عیبها بری درخانه بود زندانی شهید شد در جوانی یازده امام معصوم شهید شدند چه مظلوم ولی به امر خدا امام آخر ما از چشم مردم بد غایب شد و نیامد هزرا و چندین ساله شیعه در انتظاره بالاخره یه روزی میشه وقت پیروزی مهدی ظهور میکنه دشمن رو دور میکنه جهان میشه پر از گل نرگس و یاس و سنبل ما بچه های شیعه دعا کنیم همیشه دعا کنیم همیشه دعا کنیم همیشه باهم بگیم خدایا بیار امام ما را * ای بچه ی بی دندون-نرو سراغ قندون نخور زیاد شیرینی-شب خواب بد میبینی خواب یه کرم گنه-که دندوناتو خورده!!! *یک ، یکساله دختر دو، دو دونه گوسفند سه ، سمور تنبل چهار، چهار پایه کوچک پنج ، پنجره ی باز شش ، شیشه شکسته هفت ، هفت تیر چوبی هشت ، هشت پای گنده نه ، نهنگ دریا ده ، دهقان پیره یازده ، یاس سفیدم دوازده ، دروازه بسته است. *ای بچه بی دندون نرو سراغ قندون اینقدر نخور شیرینی شب خواب بد می بینی خواب یه کرم گنده که دندوناتو خورده *آسیاب بشین میشینم، آسیاب پاشو پامیشم، آسیاب بچرخ میچرخم، آسیاب پاشو،پا نمیشم؛ جوون ننه جون، پا نمیشم؛… جوونه قفل چمدون،پامیشم..آسیاب تند ترش کن، تندتر تندترش کن! *دخترم ببین چه قنده خوشگل چقدر میخنده پسملایی که دزدن دخملمو ندزدن *ببین چقدر تمیزم پیش همه عزیزم دستامو صابون زدم مسواک به دندون زدم اتو شده پیرهنم شانه به مو می زنم شسته شده لباسم میرم سر کلاسم دوسم دارن بچه ها میگن بیا پیش ما *1 ،2 ، 3 ، 4 پاهاتو کم کم بردار دستا باشه به پهلو نرمش بکن کوچولو و 5 و 6 و 7 دستا سوی کمر رفت 4 اول بچرخون به راست خنده و شادی با ماست حالا بچرخون به چپ ای نو گل با ادب حالا که کردیم ورزش با شادی کردیم نرمش دیگه مریض نمی شیم سالم و قوی می شیم * نی نی کوچولو دست کوچولو پا کوچولو صورتش مثل هلو دستاشو ببین پاهاشو ببین از رو گونه هاش بوسه بچین *من پیشیم میو میو موش کوچولو بیا جلو اگه بخوای که در بری از اینجا بی خبر بری من خودمو خواب میزنم یهو تورو قاب میزنم یه لقمه ی چپم میشی میو میو منم پیشی *نون و پنیرو پونه یک گل دارم تو خونه یک گل که مهربونه نه چک بزن نه چونه می خوام پیشم بمونهههههه *پسرم میره توی وان حموم کنه با مامان مشغول آب بازی شه تمیزو نازنازی شه وقتی که وان پر میشه تا نصفه از آب گرم مامان اونو میشوره با یه لیف خیلی نرم حالا چشاشو میبنده موهاشو میشوره با خنده آب میگیره در آخر از نوک پا تا به سر عافیت باشه آقا ای گل یاس زیبا *بگو خدا بی همتاست او خالق انسانهاست خدا که چاره سازه از همه بی نیازه او بچه ی کسی نیست کسی هم بچه اش نیست حالا بگو تو دنیا کسی هست شبیه خدا صد آفرین مرحبا شبیه نداره خدا *1و1و1یکتاپرستی 2و2و2دوستی و راستی 3و3و3 سیمای نیکان 4و4و4 چهره ی پاکان 5و5و5 پند امامان 6و6و6 نور شهیدان 7و7و7 هوش و دیانت 8و8و8 همیشه وحدت 9و9و9 نور قران 10و10 و10 درس حکیمان
الحمدلله رب العالمین ...
اساژ نوزادان : ________________________________ نخستین رابطه نوزاد با دنیای خارج از طریق لمس کردن حاصل می شود . لمس کردن حسی است که نوزاد از طریق پوست و سپس به وسیله دهان آن را تجربه می کند . تأثیر ماساژ بر رشد و تکامل : ماساژ ارتباط عاطفی والدین از طریق لمس و نوازش،شناخت بدن وکشف خصوصیات فرزندشان است . در حقیقت والدین با فرزند خود از طریق ماساژ و لمس صحبت می کنند واز طریق ارتباط چشم و پوست با پوست و تبادل لبخند و محبت احساس عاطفی خود را با او تقویت می کنند. درچهارهفته اول زندگی که به آن دوران نوزادی می گویند حرکات ماساژ روی نوزادی بدن نوزاد بیشتر شکل کلی داشته و کمتر به جزئیات پرداخته می شود ومیزان فشار وضربه بسیارملایم، نوازشی وبا سرانگشتان خواهد بود تا باعث آزردگی نوزاد نشود. مدت زمان آن هم معمولاً بین 15-7 دقیقه است . اما در ماساژ شیرخواران که از ماه دوم شروع تا پایان 24 ماهگی شیرخوار ادامه می یابد فشار ماساژ می تواند برحسب سن و جسته ی بدن شیرخوار به مرور قوی تر شود و تا جایی که شیرخوار ازماساژ اذیت نشود این مدت معمولا ً بین 15- 25 دقیقه زمان دارد . ویژگیهای حرکات ماساژ: حرکات ماساژ باید با آرامش ، ریتیمک وبه آهستگی باشد وهرگز حالت قلقلک پیدا نکند و پوست نیابد بخاطر فشار زیاد قرمز شود. ماساژباید به عنوان یک بازی ویا تفریح ، با شوق و لذت وعشق بین والدین و فرزندشان جریان یابد. مزایای ماساژ برای نوزاد : نوزادانی که تجربه ماساژ مناسب و مداومی را داشته اند ازخواب راحتی برخوردار بوده هنگام بیداری نیزهوشیاری بیشتری دارند . این ارتباط باعث شادی و آرامش بهبود تکامل جسمی و عاطفی، اعتماد به نفس و ارتباط اجتماعی آنان میجسمی و عاطفی، اعتماد به نفس و ارتباط اجتماعی آنان می شود . بهبود تکامل عصبی ؛ بهبود وضعیت ایمنی ؛ تنظیم سیستم گوارش و تنفس ؛ کاهش ناراحتی نوزاد از قولنج یا کولیک شکم ، گرفتگی بینی ؛ کاهش اضطراب و نگرانی درنوزاد وتمرین آرامش و آسودگی ؛ کاهش گریه و لج بازی نوزاد ؛ عمیق ترو طولانی تر کردن خواب نوزاد؛ شکوفاتر وزیباترکردن چهره نوزاد ؛ بهبودارتباط با والدین والقاءعلاقه ومحبت بیشتر اهمیت ماساژ در طول زندگی شیرخوار: احساس امنیت مهارت اجتماعی � اهمیت ماساژ برای والدین : آرامش وراحتی ؛ حساس شدن نسبت به کودک ؛ ایجاد اعتماد به نفس ؛ ایجاد ارتباط بین والدین و کودک ؛ به والدین کمک می کند که پیغام های غیرکلامی شیرخوار خود را بهتر درک کرده و زودتر واکنش مناسب نشان دهند. والدین را در کنترل اضطراب و ناراحتی فرزند و مساعد کردن شرایط بحرانی روحی،توانمندترمی کند. استرس والدین راهنگام دوری از فرزندشان کاهش میدهد ماساژ درمانی چیست ؟ لمس با دست و حرکت بر روی بافت های نرم بدن نوزاد یا شیرخوار به منظور درمان ، ماساژ درمانی نام دارد . ماساژ باعث افزایش موادی در خون می شود که سبب کاهش درد می شود (آندروفین ها) و همچنین با ترشح هورمون سروتونین سبب آرامش در خلق و خوی نوزاد می شود . همچنین هورمون استرس کورتیزول را آزاد می نماید به همین دلیل ماساژ اغلب به عنوان یک درمان تکمیلی برای کودکانی که سیستم ایمنی آنها براثراسترس تضعیف شده ، توصیه می شود. آمادگی برای شروع ماساژ : بهترین زمان انجام ماساژ زمانی است که کودک بیدار و خوشحال است و یک ساعت از تغذیه او گذشته است. وقتی او در آغوش والدین است تحت تأثیر خلق و خوی والدین قرار می گیرد پس باید والدین نیز احساس آرامش و آسودگی داشته باشند تا همین احساس به کودک انتقال یابد. نکته ها : دستها با دقت شسته شود . دستها با به هم مالیدن یا قراردادن درآب ولرم به مدت 3 تا 4 دقیقه گرم شود . دستها با روغن هایی مثل روغن بادام شیرین، کنجد یا روغن زیتون آغشته شود . نگشتر،دستبند وساعت درآورده شود تا احتمالاً بدن ظریف نوزاد مجروح نشود . زماساژدادن کودک بلافاصله بعدازشیرخوردن یا هنگامی که اوخیلی گرسنه است خودداری شود. زمانی که کودک تمایل به بازی دارد از ماساژ دادن او پرهیز شود . هنگام شروع ماساژ بهتر است نوزاد لباس برتن نداشته باشند چرا که تماس پوست با پوست قسمت مهم فوائد ماساژ را در بردارد . چنانچه نوزاد یا شیرخوار تب داشته و یا سرماخوردگی دارد ماساژ توصیه نمی شود بیشتر نوزادان و شیرخواران دراین وضعیت ماساژ را دوست ندارند اما درآغوش گرفتن آنها برایشان لذت بخش و آرام بخش است . تا زمان نیفتادن بند ناف اطراف بندناف ماساژ داده نشود. دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی قم
الحمدلله رب العالمین ...
واعد ماساژ نوزادان: _________________________________ ماساژ کودک باعث ایجاد آرامش و هوشیاری او می شود. ماساژ نوزاد و کودک، زیباترین راه شناخت احساسات و واکنش ها و ایجاد آرامش و اطمینان خاطر نوزاد است. � دکتر تاتاری، روانپزشک می گوید: ترکیبات شیمیایی در بدن مانند کورتیزول تحت تاثیر فشار عصبی افزایش می یابند، لذا در کودکان برای جلوگیری از این مشکل، انجام ماساژ روزانه این هورمون را به پائین ترین حد ممکن می رساند. وی افزود: ده دقیقه ماساژ دو تا سه بار در هفته، به اعتقاد سازی بین مادر و کودک، جلوگیری از بیماری ها و ارتباط برقرار کردن بین آنها کمک می کند. وی بیان کرد: با توجه به نبودن قانون خاصی برای ماساژ کودک، بهترین زمان برای انجام این کار زمان بیداری و با نشاطی کودک است. ماساژ باید از روش های مختلفی مانند ماساژ جلوی بدن شامل دست ها و پاها، سینه، شکم، ساق پا، ران و ماساژ پشت بدن، پشت پاها و ماساژ سر و صورت انجام بگیرد. همچنین دکتر مظفری، متخصص کودکان و نوزادان معتقد است: ماساژ مستمر کودک، عضلات و مفاصل نوزاد را محکم، بیماری های رایج کودکان را بهبود، در مورد درآوردن دندان کودک و در کودکانی که نیاز به مراقبت ویژه دارند مانند کودکان دچار سندرم داون، ضایعه اعصاب حسی فلج مغزی و نوزادان نارس مفید و موثر است. انجام ماساژ وزن بچه را زیاد، با ماساژ ناحیه شکم از یبوست کودک جلوگیری، به حفظ حالت های فیزیکی، هوشیاری، نشان دادن احساسات و ایجاد ارتباط بهتر کودکان کمک می کند. اگر مایلید برای ماساژ از روغن استفاده کنید بهتر است روغن های مناسب ماساژ را انتخاب و قبل از ماساژ دست را به روغن آغشته و نرم کنید. همچنین روغن ها به طور مشخص به نوع پوست بچه، محل زندگی، قابل دسترس بودن و آلرژی زا نبودن بستگی دارد برای این کار می توان از روغن های نارگیل، آفتابگردان، زیتون، بادام، انگور استفاده نمود. وقتی بخش اصلی ماساژ را بر جلو، پشت و سر و صورت انجام دادید. انجام ماساژ و مراحل آن در مطلب " نوازش شما و آرامش او"� و �تقدیم به مامانای مهربون� آموزش داده شده است به حرکات کششی بپردازید. در این زمان ماهیچه‏های کودک گرم شده و آرامش پیدا کرده بنابراین می‏توانید اعضای بدنش را بکشید و مفاصل را به آرامی حرکت دهید. این کشش‏ها به انعطاف بدن کودک شما کمک می‏کند. برای این بخش از کار روزمره‏تان، کودک را به پشت بخوابانید. به گونه‏ای که پاهایش به طرف شما باشد. بیشتر کودکان از کشیده شدن اعضای بدنشان، خصوصاً وقتی با سرو صداهای خنده‏آور همراه باشد لذت می‏برند. � کشش دست‏ها پشت مچ دست‏های کودک را با انگشتانتان بگیرید و شست‏هایتان را در کف دست‏ها و یا روی مچ او قرار دهید دست‏های او را به طرفین، به موازات شانه و با زاویه قائمه نسبت به بدن به آرامی بکشید، تا صاف شوند. چند لحظه آنها را در این حالت نگه دارید. سپس حرکت شماره 2 را انجام دهید. � کشش پاها هر یک از مچ‏های پای کودکتان را، با یک دست بگیرید. آن گاه ساق‏ها را روی هم قرار دهید سپس با یک دست خود، ساق‏ها و زانوها را به طرف شکم جمع کنید. به طوری‏که انگشتان پا نزدیک کشاله ران قرار گیرند. با حرکاتی آرام روی پاها فشار بیاورید و آنها را به طرف شکم برانید. بعد از چند حرکت آرام جای پاها را عوض کنید و این کار را چند بار تکرار کنید. � چرخاندن دست‏ها به طرف بالا دست‏‏ها را به بیرون و طرفین، همان طور که در مرحله اول انجام دادید بکشید. در حالی که بازوها را در این حالت نگه داشته‏اید، دست‏ها را به طرف سر ببرید تا از آرنج خم شوند. ساعدها و بازوها نسب به هم باید زاویه قائمه داشته باشند. در طول ماساژ، دست‏ها باید روی حوله قرار گیرند. � چرخش دست‏ها به طرف پایین بدون تغییر حالت بازو، ساعدها را در فضا بالا بیاورید تا مچ‏های هر دو دست بالای آرنج‏ها قرار گیرد. سپس آنها را به طرف خودتان پایین بیاورید. ساعدها باید به موازات بدن قرار گیرد و کف دست باید روی حوله� باشد. مراحل سه و چهار را چندین بار تکرار کنید. ماساژ مستمر کودک، عضلات و مفاصل نوزاد را محکم، بیماری های رایج کودکان را بهبود، در مورد درآوردن دندان کودک و در کودکانی که نیاز به مراقبت ویژه دارند مانند کودکان دچار سندرم داون، ضایعه اعصاب حسی فلج مغزی و نوزادان نارس مفید و موثر است کشش دست و پا به ترتیب کشش اعضای بدن: مچ دست چپ کودک را در دست راستتان نگه دارید و مچ پای راستش را در دست چپتان. هم دست و هم پا را به آرامی و با زاویه‏ای اندک نسبت به هم بکشید تا دست‏ها و پاها نسبت به بدن یک خط مورب را تشکیل دهند. در این حالت چند ثانیه دست‏ها و پاها را نگه دارید. سپس مرحله دوم را انجام دهید. ارتباط چشمی بین شما و کودکتان، شما را در رشد عزت نفس او سهیم می‏کند. پس تا آنجا که امکان دارد این ارتباط را تقویت کنید (در طول ماساژ فرصت‏های بسیاری برای ایجاد ارتباط به وجود خواهد آمد). پیچ و تاب دادن به دست و پا همراه باهم پای راست را نزدیک کشاله ران سمت چپ بیاورید، به صورتی که پاشنه پا نزدیک کشاله راست قرار گیرد. دست چپ را نیز به طرف کشاله ران سمت راست درست در بالای ران بیاورید. از خم بودن زانو باید مطمئن شوید کودک را چند لحظه در این حالت نگه دارید و سپس مرحله سوم را انجام دهید. � تا کردن دست و پا دست چپ کودکتان را مستقیم به طرف کشاله ران سمت چپ، پایین بیاورید. پای راست او را نیز به صورتی که پاشنه پا رو به بالا باشد به طرف شانه چپ ببرید. اگر پای کودکتان به شانه نمی‏رسد. با زور این کار را انجام ندهید. ولی تا آنجا که کودک احساس راحتی می‏کند. آن را به شانه نزدیک کنید. مراحل یک تا چهار را با دست و پای طرف چپ تکرار کنید و بعد همین کار را دوبار بر روی دست و پای مقابل نیز انجام دهید. � اتمام حرکات ماساژ ماساژ چرخش، با تمام کف دست، در طول بدن: دست راستتان را روی شانه راست کودکتان قرار دهید با استفاده از تمام کف دست، به طور مورب، قفسه سینه و شکم را تا کشاله ران چپ ماساژ دهید در حالی که انگشتانتان زیر پای اوست و شستتان روی پایش قرار دارد این حرکت را به طرف پایین تا مچ پای چپ ادامه دهید. قبل از اتمام این مرحله دست چپتان را روی شانه چپ کودکتان قرار دهید. این حرکت را به طور مورب تا انگشتان پای راست. و در جهت عکس تکرار کنید. این کار را دوبار انجام دهید. از حرکت‏های جارویی محکم استفاده کنید تا دست‏هایتان تمام مدت با بدن کودکتان تماس داشته باشد. به حرف‏های کودکتان توجه کنید و نسبت به او واکنش نشان دهید (اگر می‏خندد به او لبخند بزنید. اگر می‏گرید، او را بلند کنید تا آرام شود.
الحمدلله رب العالمین ...
**مراقبت پزشکی و نوزاد 1 تا 3 ماهه شما*** _____________________________________________________ طی ماه‌های اول شاید سوالات زیادی درمورد سلامت نوزادتان داشته باشید. بیشتر دکترها ساعتی برای مشاوره تلفنی اختصاص می‌دهند که می‌توانید تماس گرفته و سوالاتتان را بپرسید. البته اگر احتمال می‌دهید نوزادتان دچار مشکل یا بیماری باشد، نباید منتظر ساعت مشاوره تلفنی بمانید، فوراً به پزشکتان زنگ بزنید چراکه هر نوع مشکل و بیماری در این دوره نوزاد نیاز به توجه فوری دارد.باید تا رسیدن فرزندتان به 6 ماهگی، او را هر دو ماه یکبار نزد دکترش ببرید. اما همه دکترها این برنامه را دنبال نمی‌کنند بنابراین باید از پزشک نوزادتان برنامه مراجعات و چکاپ را سوال کنید.نوزادتان را باید برای ارزیابی میزان رشد، تغذیه، عادات خواب و سایر مسائل مورد ارزیابی منظم پزشک قرار دهید. این چکاپ‌های منظم همچنین به دکتر امکان می‌دهد هرگونه نگرانی‌ و مشکلی که در چکاپ‌های قبلی مشاهده شده بود را پیگیری کرده و امکان پرسیدن سوالات درمورد سلامت و رفتار نوزادتان برای شما فراهم می‌آید. در ویزیت‌های دکتر چه اتفاقی می‌افتد طی ماه‌های اولیه، دکتر رشد نوزاد را بررسی می‌کند. موارد زیر در چکاپ‌های این دوره تحت ارزیابی قرار می‌گیرند: • اندازه وزن، قد و محیط سر که روی جدول رشد کودک نوشته می‌شود. • معاینه جسمی با توجه خاص به مشکلات سابق • ارزیابی رشد جسمی و احساسی (مثلاً کنترل سر، دید و ارتباط اجتماعی) • سوالاتی مربوط به نحوه رابطه شما با فرزندتان • توصیه‌هایی درمورد تغذیه، ویتامین‌ها و سایر جوانب تغذیه • اینکه در طول ماه‌های پیش رو چه انتظاراتی باید از فرزندتان داشته باشید • ایمن‌سازی و واکسیناسیون طی ویزیت‌ها هر سوالی که در ذهنتان هست از پزشک پرسیده و پاسخ‌ها و توصیه‌های خاص دکتر را روی کاغذ یادداشت کنید. در خانه، مدارک پزشکی نوزاد را کامل کرده و مشکلات مربوط به رشد و بیماری‌ها را بررسی کنید. ایمن‌سازی و واکسیناسیون در 1 تا 2 ماهگی فرزندتان دوز دوم واکسن هپاتیت B (HBV) را دریافت می‌کند، البته اگر دوز اول درست بلافاصله پس از تولد به نوزاد زده شده باشد. اما ویزیت دو ماهگی با واکسن‌های ترکیبی اولین باری خواهد بود که فرزندتان واکسن می‌زند. در دو ماهگی (و دوباره در 4 ماهگی)، ایمن‌سازی و واکسیناسیون‌های مختلفی برای نوزاد شما انجام خواهد شد: • DTaP یا سه‌گانه (دیفتری، کزاز، سیاه‌سرفه) • آنفولانزا هموفیلوس نوع B (Hib) • IPV (واکسن فلج اطفال) • PCV (واکسن کونژوگه پنوموکوک) که در 15 ماه اول در چهار نوبت ارائه می‌شود • احتمالاً HBV (واکسن هپاتیت B) برخی از این واکسن‌ها دربرابر بیماری های جدی دوران کودکی ممکن است موجب بروز واکنش‌هایی (که معمولاً خفیف هستند) شود، مثل تب یا کج‌خلقی. حتماً درمورد عوارض جانبی واکسن‌ها با پزشک کودکتان صحبت کنید و از او راهکار بخواهید. چه وفت به دکتر زنگ بزنید برخی مشکلات عمده در این سن نیاز به توجه پزشک دارد. این مشکلات عبارتند از: • اسهال و استفراغ که می‌تواند با عفونت دستگاه گوارش ایجاد شود و نوزاد را در خطر کم‌آب شدن بدن قرار دهد. • عفونت‌های گوش. نوزاد مبتلا به عفونت گوش بسیار حساس و کج‌خلق می‌شود، ممکن است دچار تب هم شود. • جوش که در نوزادان بسیار شایع است. برخی از آنها آسیبی به نوزاد نمی‌زند اما مشکلات پوستی مثل اگزما ممکن است موجب ایجاد لکه‌های خشک و زبر روی پوست نوزاد شود که بسیار ناراحت‌کننده و خارش‌آور هستند. پزشک به شما می‌گوید از چه صایون یا کرمی برای نوزاد استفاده کنید. • عفونت‌های دستگاه تنفسی بالایی (شامل سرماخوردگی عادی هم می‌شود) که مثل ما بزرگترها روی نوزاد هم اثر می‌گذارد. ازآنجاکه نوزاد نمی‌تواند خودش فین کند، این شما هستید که باید مسئولیت آبریزش بینی او را برعهده بگیرید. بدون صحبت کردن با دکتر به هیچ وجه هیچ دارویی به نوزادتان ندهید. اگر نوزادتان دچار سرفه شد، غذا نمی‌خورد، درجه حرارت رکتال او بالای 4/100درجه فارنهایت (38 درجه سلسیوس) بود یا شدیداً خواب‌آلود و بیحال بود حتماً فوراً به پزشک او زنگ بزنید. باز هم می‌گوییم که به هیچ وجه برای تماس گرفتن با پزشک نوزادتان برای سوال کردن درمورد وضعیت سلامت و رفتار نوزاد تردید نکنید.
الحمدلله رب العالمین ...
**آنچه باید درباره زردی نوزادان بدانید*** ________________________________________ زردی از آن مشکلات شایعی است که اکثر نوزادان بعد از تولد به آن مبتلا می‌شوند. زردی نوزادان چقدر شایع است؟ معمولا 60 درصد نوزادان سالم پس از تولد دچار زردی می‌شوند و در مواردی که نوزاد نارس باشد این مورد به 80 درصد می‌رسد. البته اینها مواردی است که زردی ظاهر می‌شود، ولی در مواردی هم، از آنجا که زردی کم است، نمی‌توان آن را تشخیص داد و فقط با آزمایش می‌توان فهمید که بیلی‌روبین نوزاد در حد عادی است که این مورد رایج و عادی است. علل عمده بروز زردی چیست؟ بروز زردی علل مختلفی دارد. گاهی گلبول‌‌های قرمز خون خرد می‌شوند و این باعث می‌شود نوزاد پس از مدتی مثلا چند هفته کم‌ خون شود. گاهی ناسازگاری خون مادر و نوزاد (مادر با گروه خونی o، نوزاد با گروه خونی a یا b که به آن ناسازگاری abo گفته می‌شود) یا ناسازگاری Rh (Rh منفی مادر و Rh مثبت نوزاد) یا وجود گروه‌های خون فرعی (اختلاف بین گروه خونی مادر و نوزاد که شیوع کمتری دارد) همچنین فاویسم که در کشور ما شایع است می‌تواند باعث بروز زردی شود. تمامی این مسایل می‌توانند سبب بروز کم‌خونی در آینده شوند. به همین علت پزشک باید کاملا هوشیار بوده و کم‌خونی را زیر نظر بگیرد. همچنین در اثر شرایط ممکن است زردی به سرعت بالا برود و به همین جهت مراجعه سریع بسیار اهمیت پیدا می‌کند. گاهی اوقات زردی به دلیل خوب شیر نخوردن نوزاد پیش می‌آید. این خوب شیر نخوردن می‌تواند به دلیل آموزش ندیدن صحیح و کامل مادر باشد. در این شرایط مادر پستان را خوب در دهان نوزاد نمی‌گذارد و نوزاد هم خوب شیر نمی‌خورد. این حالت خود در نهایت می‌تواند سبب بروز زردی و دیگر مشکلات شود. زردی را چگونه می‌توان تشخیص داد؟ زردی تنها یک علامت دارد و آن زرد شدن سفیدی چشم، بدن و مخاط‌ها است و باید نسبت به آن کمی حساس بود. گاهی والدین و حتی پزشکان و پرستاران نیز در ارزیابی زردی دچار اشکال می‌شوند. البته راهنمایی‌هایی وجود دارد. مثلا اگر تنها سر و صورت مبتلا به زردی باشد و سینه و شکم و اندام‌ها زرد نباشد یعنی عدد زردی بالا نیست اما هرچه زردی پایین‌تر بیاید حاکی از آن است که میزان زردی در حال افزایش است و هرچه به پاها برسد یعنی عدد زردی بالاتر و نگران‌کننده‌تر است. در بسیاری از موارد ارزیابی چشمی کافی نبوده و پزشکان با دادن آزمایش خون مقدار زردی و نوع زردی را تعیین می‌کنند. زردی به 2 نوع تقسیم می‌شود: زردی مستقیم و غیرمستقیم. آنچه اغلب در نوزادان اتفاق می‌افتد زردی غیرمستقیم است که می‌تواند به بافت مغزی خسارت بزند. زردی مستقیم چندان مشکل‌ساز نیست مگر اینکه نوزاد مبتلا به عفونت یا ناراحتی کبدی باشد. البته همیشه زردی تنها علامت نیست. اگر در کنار زردی علایم دیگری مانند بی‌حالی یا شیر خوب نخوردن یا بالا و پایین بودن درجه حرارت بدن وجود داشت احتمال خطر بالاتر است و مراجعه به پزشک باید با سرعت بیشتری صورت بگیرد. زردی ناراحتی حادی است که جای نگرانی دارد یا به سادگی برطرف می‌شود؟ زردی به مقدار کمی برای نوزادان نه تنها مضر نیست بلکه مفید هم هست. بنابراین نباید در این مورد نگرانی وجود داشته باشد مگر اینکه زردی بیش از حد زود شروع بشود یا مقدار آن خیلی بالا برود. ممکن است در نوزادی، زردی به ماه دوم یا سوم بکشد و دوره بهبودی طولانی‌تر شود که اگر آزمایش انجام شود و نشان دهد که نوزاد مشکلات مربوطه را ندارد دلیلی بر ناراحتی نیست مشروط به اینکه آزمایش‌های لازم صورت گرفته باشد.در اکثر نوزادانی که دچار زردی می‌شوند حتی آن دسته که زردی آنها از مرحله فیزیولوژیک می‌گذرد و اعداد زردی در آنها بالاست، بیماری نگران‌کننده نیست. هر چند لازم است با پزشک مشورت شود. اگر عدد خیلی بالا نباشد و نوزاد چند روز از عمرش گذشته باشد ولی سالم باشد به مادر و پدر توصیه می‌شود درمان به جای بیمارستان در منزل و زیر دستگاه فوتوتراپی صورت پذیرد. در صورتی که زردی درمان نشود چه عوارضی خواهد داشت؟ اگر شدت زردی بالا باشد و عدد آن به سرعت افزایش یابد و والدین نوزاد را سریع به پزشک ارجاع ندهند ممکن است زردی سبب بروز مشکلات مغزی در نوزاد شود. زردی می‌تواند در برخی مناطق مغز نفوذ کرده و انواع مشکلات مغزی، فلج مغزی یا دیگر مشکلات را پیش آورد. زردی در عین حال که مشکل شایعی است و برای تعداد زیادی از نوزادان رخ می‌دهد و اگر به موقع درمان شود مشکلی ایجاد نمی‌کند، چنانچه به موقع درمان نشود، می‌تواند در درصد پایینی مشکل‌ساز شود. زردی چه موقع غیرطبیعی تلقی می‌شود؟ اگر زردی در نوزادانی که رسیده هستند سیر طبیعی خود را طی کند در روز پنجم یا ششم ناراحتی برطرف می‌شود. منتها در نوزادانی که نارس هستند این زردی ممکن است دیرتر ظاهر شده و بهبود دیرتر حاصل شود. به عبارت دیگر زردی ممکن است در کودکان نارس به جای 5 روز از 10 روز تا 2 هفته طول بکشد تا برطرف شود. در نوزادان رسیده ممکن است عدد زردی به 12 برسد و باز هم موردی طبیعی باشد اما در کودکان نارس اگر این عدد به 14 برسد طبیعی خوانده می‌شود. چه در نوزادان نارس چه رسیده اگر زردی خیلی زود ظاهر شود یعنی به جای روز اول و دوم از همان ساعات نخستین بعد از تولد خود را نشان دهد یا دیر از بین برود یا اعداد بالا برود مدت آن طولانی شود، فیزیولوژیک یا طبیعی خوانده نمی‌شود. در چه شرایطی به تعویض خون نیاز است؟ مقدار زردی و شدتی که در آن نیاز به تعویض خون پیدا می‌شود با توجه به سن بچه و نارس یا رسیده بودن او مختلف است. اگر زردی به اعداد 20، 25 یا 30 برسد این نوزادان در معرض احتمال تعویض خون قرار می‌گیرند و در بیمارستان بستری می‌شوند. حتی اگر این عدد از یک حد خاصی بالا رفت یا سرعت افزایش زردی خیلی سریع بود یا زمینه بیماری در نوزاد وجود داشت نیاز به تعویض خون پیش می آید. اگر بچه سالم باشد اعداد بالای زردی را می‌تواند تحمل کند و مشکلی برای او به وجود نمی‌آید، اما اگر نوزاد دچار عفونت باشد، نارس باشد یا تعادل اسید و باز خون او به هم خورده باشد یا اکسیژن خون در او ناکافی باشد و... نیاز به تعویض خون پیش می‌آید. به هر حال در شرایطی که نوزاد بیمار است باید سریع‌تر با زردی او برخورد کرد. زردی را در خانه هم می‌شود درمان کرد؟ اگر عدد زردی خیلی بالا نباشد و نوزاد چند روزه سالم باشد والدین می‌توانند درمان را در خانه زیر دستگاه فوتوتراپی انجام دهند. تاکید می‌کنم دستگاه فوتوتراپی، نه هر لامپی. دستگاه فوتوتراپی لامپ مخصوص و ویژگی‌های مخصوصی دارد که باید آن را از مکان‌های معتبر و مطمئن تهیه کرد. این دستگاه‌ها باید استاندارد بوده و لامپ‌های آن به موقع تعویض شود. کارکرد بیش از 2 هزار ساعت این لامپ‌ها در کاهش زردی نقش نخواهد داشت. توجه به فاصله این لامپ‌ها از بدن نوزاد و اینکه لامپ محافظ داشته باشد ضروری است تا در صورتی که شکسته شد، پوست نوزاد را دچار سوختگی یا دیگر عوارض نکند. در این شرایط به توصیه پزشک آزمایش خون نوزاد در فواصل مختلف تکرار می‌شود تا میزان زردی تعیین شود. اگر حال نوزاد مناسب نباشد یا عدد زردی بالا باشد بهتر است درمان در بیمارستان انجام پذیرد. آیا دادن آب قند به نوزاد برای رفع زردی، درست است؟ نه! یک اشتباهی که گاهی پزشکان می‌کنند این است که به مادران توصیه می‌کنند به نوزادشان آب قند یا سرم قندی بدهند. این کار بسیار مضر است و آب قند می‌تواند سبب بالا بردن میزان زردی شود. دادن هرچیز غیر از شیر مادر به نوزاد هیچ کمکی به رفع زردی نکرده و حتی می‌تواند مضر باشد. هر چه نوزاد شیر بیشتری بخورد زردی او سریع‌تر برطرف می‌شود.
الحمدلله رب العالمین ...
**اگر کودکتان این ویژگی را دارد،به پزشک مراجعه کنید!*** ______________________________________ هر کودکی که تا سن 6 ماهگی، یکی از 14 ویژگی زیر را داشته باشد، نیازمند بررسی‌های بیشتری از سوی پزشکان برای ارزیابی وضعیت تکاملی است: 1. وزن وی کمتر از 2برابر وزن تولدش باشد، 2. دور سر وی موازی با خطوط منحنی رشد دور سر در کارت رشد تغییر نکرده باشد، 3. در به خواب رفتن مشکل داشته باشد. مثلا بسیار خواب سبکی داشته باشد یا طول مدت هر بار خواب وی مخصوصا در شب‌ها کمتر از 1 ساعت باشد، 4. وقتی به گریه می‌افتد به سختی آرام نشود و معمولا خودش آرام ‌شود، 5. هنوز وقتی انگشتانش (دست‌ها یا پاها) چیزی را لمس می‌کند آنها را ناخودآگاه چنگ می‌زند، 6. وقتی با کمک بالش او را در حالت نشسته می‌گذاریم، نمی‌تواند برای لحظه‌ای خود را نگه دارد، 7. وقتی دست‌های او را در حالتی که به پشت خوابیده و بیدار و سرحال است می‌گیریم تا او را بلند کنیم، گردن وی به عقب می‌افتد، 8. وقتی خوابیده است عمدتا پاهای وی مثل قیچی همدیگر را قطع می‌کنند، 10. غان و غون نمی‌کند و وقتی آرام است به صدای جغجغه یا اطرافیان که با وی صحبت می‌کنند توجهی ندارد، 11. اکثرا قیافه خیلی رسمی، جدی و موقر دارد، 12. با چشم‌هایش هوشیارانه به اطراف نگاه نمی‌کند، 13. به مادر یا کسی که او را بغل می‌کند خیلی نگاه نمی‌کند 14. کارهایی را که قبلا می‌توانسته انجام بدهد، نمی‌تواند انجام بدهد. به عنوان نمونه در نشستن تعادل خوبی داشته ولی حالا باید مواظب سقوط وی باشیم. توانایی جدیدی مثل سینه خیز رفتن را هم شروع نکرده یا از عهده انجام کارهای فوق بر نیاید. باید توجه داشت که شیرخواران در این سن می‌توانند به دو طرف بغلتند و وقتی چیزی از دستشان گرفته می‌شود واکنش نشان می‌دهند. به تدریج در برخورد با افراد ناآشنا غریبی می‌کنند و به گریه می‌افتند یا در آغوش آنها نمی‌روند و وقتی پوشک آنها باز می‌شود به طور طبیعی به اندام تناسلی خود دست می‌زنند. کم‌کم روی شکم سینه خیز می‌روند. در طول روز حدودا 2 بار می‌خوابند. شب‌ها وقتی بیدار می‌شوند نباید از جایشان برداشته شوند بلکه باید با لالایی گفتن باید مجددا به خواب بروند. تلاش کنید زمان خواب کودک را منظم کنید تا هر شب سر ساعت خاصی به خواب رود. این سن مناسب شروع تغذیه کمکی در شیرخوارانی است که قبلا به دلایل پزشکی غذا را شروع نکرده‌اند.
الحمدلله رب العالمین ...
**7 دلیل گریه شیرخوار *** _______________________ کودکان در مسیر رشدونمو جسمی، روحی، حرکتی و عاطفی خود با دردها، فشارهای روانی و بی‌مهری والدین روبه‌رو می‌شوند. آنها در واکنش به این دردها عکس‌العملی جز گریه ندارند.... 1 قولنج شیرخواران: یکی از دلایل گریه نوزادان کولیک یا قولنج دوران شیرخوارگی است. اگرچه هنوز علت کولیک نوزادان مشخص نیست ولی مهم این است که شیرخوار درد دارد و باید به او کمک کرد. حدود 20 درصد شیرخواران به کولیک مبتلا می‌شوند و هنوز معلوم نیست چرا هنگام غروب یا شب گریه می‌کنند. شیرخوار خیلی سخت آرام می‌شود. هنگام گریه پای خود را به سمت شکم می‌برد. گاهی اوقات بی‌قراری نوزاد باعث اذیت و ناراحتی شما می‌شود. از همکاری و مساعدت دیگران غافل نشوید. نوزاد را به پدر یا مادر خود بسپارید. ماساژ دورانی شکم نوزاد با آرامش توسط پدر بسیار تسکین‌دهنده است. شاید یک موزیک یا یک فنجان چای و قهوه به شما آرامش بدهد تا انرژی خود را احیا کنید. هنوز داروی خاصی برای برطرف کردن کولیک شیرخواران معرفی نشده است اما تجویز روزی 2 قاشق چایخوری عرق نعناع توصیه می‌شود اگر داروی دیگری مصرف می‌کنید با پزشک خود مشورت کنید. 2 جیغ کشیدن‌: برخی معتقدند دلیلش احساس عجز و درماندگی در بیان کلمات است. وقتی کودک 18ماهه شما جیغ می‌کشد چشم‌درچشم او بیندازید. در آغوش‌اش بگیرید با کلمات محبت‌آمیز او را سرگرم کرده یا با او بازی کنید. اغلب کودکان با این کار آرام می‌شوند. گاهی در مسیر تکامل تکلم کودکان ممکن است اختلالات شنوایی نیز باعث جیغ کشیدن کودک شود، پس با شنوایی‌سنج صحبت کنید. 3 گرسنگی: شیرخواران معمولا یک ساعت بعد از تغذیه با شیر مادر ناآرامی می‌کنند. این ناآرامی ممکن است به خاطر گرسنگی باشد. 4 آلودگی صوتی: صداهای بیش از اندازه بلند مانند تلفن، تلویزیون، نور خیره‌کننده، حضور در اجتماعات یا میهمانی‌ها آرامش شیرخوار را مختل می‌کند حتی محصورشدن بین کوهی از اسباب‌بازی‌ نیز می‌تواند برای نوزاد ایجاد تنش کند. 5 مشاجره ی والدین: شیرخواران تنش و مشاجره والدین را احساس می‌کنند. این موضوع باعث نگرانی و بی‌قراری آنها می‌شود. بهتر است مشاجرات خانوادگی به بعد از خواب او موکول شود. 6 ثابت ماندن بیش از حد: قرار گرفتن بیش از اندازه در یک وضعیت ثابت روی صندلی یا گوشه‌ای از اتاق می‌تواند سبب خستگی و کسالت شیرخوار شود. او را حرکت داده و نوازش کنید. گاهی اوقات شیرخواران عادت به گردش با اتومبیل دارند و در ماشین به خواب می‌روند و آرامش می گیرند. در این صورت اگر فرصت این کار را ندارید لااقل با او صحبت کنید. آواز و شعر بخوانید. کودکان از بودن در کنار شما لذت می‌برند. 7 دمای اتاق: درجه حرارت مناسب اتاق شیرخواران 25 تا 26 درجه است. چنانچه شیرخوار پوشش نامناسب داشته باشد چون تنظیم درجه حرارت بدنش تکامل نیافته در مواقع گرما و سرما بی‌قراری می‌کند. با توجه به این نکته به آرامش کودک کمک کنید.
الحمدلله رب العالمین ...
**اگر نوزادتان گریه کرد چه می‌کنید؟!*** _____________________________________ برای پی بردن به دلایل شگفت انگیز گریه کردن آنها بهتر است از زبان خود آنها بشنوید: 1. لطفا این لباس را از تن من خارج کنید! تنها به خاطر این که هوای بیرون سرد است، نباید کودک را مثل اسکیموها پوشاند. اصولا والدین عادت دارند که نوزادان خود را با وسواس بیش از اندازه از سرما حفظ کنند و این باعث ناراحتی نوزاد می شود. اگر از دمای بدن نوزاد خود مطمئن نیستید بهتر است دست خود را روی شکم یا پشت او قرار دهید تا از حرارت فیزیکی او مطمئن شوید. همچنین گونه ها و پاها از خنکای مطبوع نوزاد به راحتی خبر می‌دهد! 2. لطفا کمی با هم سازگار باشید! نوزادان جملات شما نظیر "چرا زباله‌ها را سر موقع بیرون نمی گذاری" را نمی فهمند. ولی به راحتی تنش و مشاجره والدین را احساس می‌کنند و این می‌تواند باعث نگرانی و بی قراری آنها شود. مسلما جر و بحث های گاه و بی گاه بین شما و همسرتان اتفاق می افتد اما بهتر است لااقل تا زمانی که نوزاد شما هوشیار و بیدار است کمی با آرامی با یکدیگر مشاجره کنید و دعوای اصلی خود را به بعد از خواب او موکول کنید. 3. من مضطرب و پریشان شده‌ام! صداهای بیش از اندازه، جابه جایی و حرکت، نور خیره کننده، حضور در اجتماعات شلوغ مثل مهمانی می‌تواند آرامش نوزاد را مختل کرده و باعث بی قراری او شود. حتی محصور شدن در بین کوهی از اسباب بازی نیز می‌تواند به همین نسبت برای نوزاد ایجاد تنش کند. این هوشیاری والدین است که دقیقا مراقب حساسیت نوزاد خود بوده و پی به علت اصلی این بی قراری ببرند و فضای مطبوع و آرام او را خلق کنند. 4. دلم درد می کند! هیچ دلیل روشنی برای ناراحتی‌های گوارشی نوزادان وجود ندارد و متاسفانه بسیار رایج است. ممکن است نوزاد دچار رفلکس معده باشد یا فرمول شیر مصرفی او را دچار این حساسیت کرده است. ممکن است نوزاد مبتلا به یبوست شده و هزاران دلیل گوارشی دیگر. مهمترین کار والدین این است که بعد از هر وعده غذا دادن به نوزاد، او را وادار کنند که آروغ بزند. برای رفع گاز معده بهتر است که به آرامی شکم نوزاد را ماساژ دهید یا پاهای او را به حالت دوچرخه زدن تکان دهید. اگر کودک از شیر مادر تغذیه می کند، بهتر است در هر وعده غذا تنها از یک پستان مادر شیر بخورد یا اگر با شیشه شیر به او غذا می دهید، سعی کنید سر شیشه‌ای که مجاری باریک دارد انتخاب کنید. این کارها باعث می شود که کودک هنگام غذا خوردن هوای کمتری را به درون دستگاه گوارش خود بفرستد. 5. کسی من را نیشگون گرفت! اطراف انگشتان دست و پای نوزادان زواید بسیار ظریفی است که ممکن است هنگام زدودن آنها، نوزاد احساس ناراحتی کند. بنابر این کار باید به دقت و به کمک وسایل مخصوص انجام شود. همچنین در اغلب موارد برچسب لباس نوزاد یا زیپ لباس می تواند کودک را ناراحت کند. حتی کمربند ایمنی کالسکه یا ماشین باعث ساییدگی پوست نوزاد و آزردگی او می شود. 6. من احساس تنهایی می کنم! از ماههای 6تا 9 نوزاد متوجه جدایی خود از مادر می شود. اما تنها گذاشتن او در اتاق می تواند غیر قابل تحمل باشد و گریه او را به همراه داشته باشد. اینکه نوزاد را در فضایی قرار دهید که ضمن کنترل او، به کار خود بپردازید خوب است. اما اگر احساس کردید که همین جدایی نیز برای او سخت است، هر از گاهی به او توجه و محبت کنید. گاهی تنها دیدن شما یا در آغوش گرفتن او برای چند لحظه به او تسکین دهد. ولی اگر به هیچ عنوان حاضر به جدایی نشد، در هر حال امیدوار باشید که با ورود به 15 ماهگی بهتر با این حقیقت کنار می آید. 7. من از دیدن این فضای تکراری خسته شدم! ماندن بیش از اندازه در یک وضعیت ثابت مثل قرار گرفتن روی صندلی و یا گوشه از یک اتاق می تواند سبب خستگی و کسالت نوزاد شود. بنابر این بد نیست که کمی او را حرکت دهید. فضای متنوعی را برای او خلق کنید یا هر از گاهی او را به پارک ببرید. اگر به قدری پر مشغله هستید که فرصت این کار را ندارید لااقل با او صحبت کنید. 8. من گرسنه هستم! نوزاد شما ممکن است درست یکساعت بعد از شیر خوردن ناآرامی کند و دقیقا این ناآرامی به خاطر گرسنگی او باشد. این اتفاق اصولا در مراحل رشد نوزاد پیش می آید. مثلا در هفته 2 ، 3 و ماه های 3 و 6 که تقریبا 2 روز ادامه می یابد. اگر از گرسنه بودن او مطمئن نیستید، او را بلند کنید و چند دقیقه راه بروید، اگر به خواب رفت یا حداقل آرام شد، به این معناست که گرسنه نیست ولی اگر گریه او همچنان ادامه داشت بهتر است به او شیر بدهید.
الحمدلله رب العالمین ...
**حواس و نوزاد یک تا سه ماهه شما*** _________________________________________ هر زمان که نوزاد بیدار باشد، تصاویر، صداها، بوها و حس‌های اطراف خود را درمی‌یابد. بااینکه مدتی طول می‌کشد تا بفهمد همه اینها چه معنا و مفهومی دارند اما نوزاد شما می‌تواند از دیدن چهره‌ها، صداها و حس‌های آشنای زندگی روزمره لذت ببرد. بینایی نوزادان فقط می‌توانند اشکال مبهم را ببینند زیرا بسیار نزدیک‌بین هستند. بینایی کامل 20/20 است و بینایی یک نوزاد تازه‌متولدشده 400/20 است. این باعث می‌شود که نوزادتان چهره شما را موقع نگهداری از او ببیند.هرچه بزرگتر می‌شوند بینایی آنها بهتر می‌شود، طوریکه در 3 ماهگی می‌توانند وقتی کسی وارد اتاق می‌شود، طرح‌کلی صورت او را تشخیص دهند. صورت انسان‌ها یکی از چیزهای مورد علاقه نوزادان برای نگاه کردن است، مخصوصاً چهره پدر و مادر. آینه‌ای در جلوی گهواره‌اش نصب کنید و ببینید که نوزادتان چطور خود را در آینه نگاه می‌کند. ممکن است او را موقع زل زدن به یک تصویر روی دیوار یا پنجره هم مشاهده کنید. بینایی رنگی او هم کم‌کم بهتر می‌شود و به همین دلیل اسباب‌بازی‌های رنگی به پیشرفت توانایی او برای تشخیص رنگ‌ها و شکل‌ها کمک می‌کند. در دو تا سه ماهگی، هماهنگی چشم نوزادتان به اندازه کافی پیشرفت کرده است که بتواند شیئی را از زاویه 180 درجه با چشم دنبال کند. اگر موبایلی را بالا گهواره نوزادتان آویزان کنید و آن را تکان دهید می‌بینید که آن را با چشم دنبال می‌کند زیرا نگاه کردن به حرکت چیزهای یکی دیگر از فعالیت‌های موردعلاقه او شده است—و این شروع هماهنگی دست/چشم است.نوزادتان از نگاه کردن به شما که در اطراف قدم می‌زنید، درحالیکه در گهواره خود خوابیده است لذت می‌برد. جلو دید او را باز کنید و بگذارید به هر چه که چشمش را می‌گیرد نگاه کند. یادتان باشد، تمام دنیا برای نوزاد شما کلاس درس است و چیزهای زیادی برای دیدن وجود دارد. شنوایی مطمئناً نوزادتان قبل از مرخص شدن از بیمارستان تحت تست شنوایی قرار گرفته است. اگر اینطور نیست و نوزادتان در خانه به دنیا آمده است، باید طی ماه‌های اول تولد حتماً مورد تست شنوایی قرار گیرد. بیشتر بچه‌ها که با کمبود شنوایی به دنیا می‌آیند از طریق تست شنوایی قابل تشخیص هستند.گاهی اوقات فقدان شنوایی بخاطر چیزهایی مثل عفونت و سطح صدای تخریب‌کننده ایجاد می‌شود و این مشکل تا کودکی نمود پیدا نمی‌کند. ازاینرو خیلی مهم است که کودکان به طور منظم تحت معاینه شنوایی قرار بگیرند. در اولین ماه‌های زندگی، بچه‌ها از گریه کردن بعنوان راهی برای برقراری ارتباط استفاده می‌کنند. بعد از ماه‌های اول می‌توانید گریه‌های مختلف او را تشخیص دهید و معنای آنها را بفهمید. گاهی‌اوقات نوزادتان ممکن است گرسنه باشد، خسته باشد، جایش را کثیف کرده باشد یا فقط بخواهد که در آغوش گرفته شود. با در آغوش گرفتن و نوازش کردن نوزادتان لوس نخواهد شد، پس هرچقدر که دوست دارید او را بغل کنید و نوازش کنید.نوزاد شما عاشق شنیدن صدای شماست. طی ماه‌های اول سعی کنید مرتب با او حرف بزنید و برایش آواز بخوانید. صدای نوزادتان را هم به حساب بیاورید و آن را برقراری ارتباط بدانید. اگر صدایی از او شنیدید، آن را تکرار کنید و صبر کنید تا دوباره صدایی دیگر ایجاد کند. با اینکار درس‌های مهمی درمورد تُن صدا، سرعت ادا کردن صداها و نوبت حرف زدن به او یاد می‌دهید. نوزادان این سن به صداهای بلندتر بهتر واکنش می‌دهند به همین خاطر است که آدم‌ها وقتی می‌خواهند با نوزادان خیلی کوچک حرف بزنند تن صدایشان را بالا می برند. این هیچ اشکالی ندارد—تحقیقات نشان داده است که بچگانه حرف زدن با نوزاد به هیچ عنوان به زبان افتادن نوزاد را به تاخیر نمی‌اندازد. درواقع، جواب دادن به نوزادتان، او را به حرف زدن ترغیب می‌کند. می‌توانید تعدادی از کلمات و لحن صدای بزرگانه را با حرف زدن کودکان ادغام کرده و با این روش با نوزادتان حرف بزنید. شاید زود به نظر برسد اما بااینکار زمینه را برای ادا کردن اولین کلمات توسط نوزادان آماده می‌کنید.نوزاد شما در کنار صداها از گوش دادن به موسیقی هم لذت می‌برد (صداهای زندگی روزمره هم خیلی برای او جالب توجه است) پس وقتی می‌خواهید شام درست کنید و از ظروف مختلف استفاده می‌کنید، او را در صندلی مخصوص خود بنشانید و بگذارید سروصدای مختلف ظرف‌ها را بشنود. جغجغه و آهنگ‌های موبایل راه‌های خوب دیگری برای تحریک شنوایی نوزادتان است. بویایی و چشایی تصور بر این است که نوزادان قادر به بو کردن هستند چون می‌دانیم که طعم غذاها را می‌فهمند و این دو حس بسیار به هم وابسته هستند. تحقیقات نشان می‌دهد که نوزادان از ابتدای تولد طعم‌های شیرین را ترجیح می‌دهد و اگر شیشه‌شان را پر از آب قند کنید با اشتیاق آن را می‌مکند درحالیکه اگر چیزی تلخ یا ترش به آنها بدهید، نخواهند خورد.در این نقطه لازم نیست خیلی نگران جوانه‌های چشایی فرزندتان باشید. شیر مادر یا شیرخشک به طور کامل فرزندتان را راضی خواهد کرد. لامسه خیلی طول نخواهد کشید که فرزندتان کم‌کم چیزها را در دست گرفته و لمس می‌کند، مخصوصاً چیزهای شکستنی را.اما الان، بین یک تا سه ماهگی، نوزاد شما برای لمس کردن به شما متکی است. نوزادان می‌دانند که دوستشان دارند و وقتی در آغوش گرفته می‌شوند و بوسیده می‌شوند، از آنها مراقبت می‌شود. تحقیقات نشان می‌دهد که نوزادانی که هیچوقت لمس نکنند طبیعی رشد نمی‌کنند و تماس بین والدین و نوزاد تاثیری بسیار مثبت بر رشد، فشارخون و سلامت عمومی نوزاد دارد. سعی کنید به انگشتان دست و پای او دست بزنید و جنس‌های مختلف را به معرفی کنید: نرمی پر، سختی چوب، خنکی پنجره در زمستان و از این قبیل. اگر نگران هستید بینایی و شنوایی فرزندتان را می‌توانید به صورت غیرعلمی تست کنید. بعد از 8 تا 10 هفته از تولد، نوزادتان قادر خواهد بود شما را که در اتاق حرکت می‌کنید ببیند و اگر شیئی براق جلوی او بگیرید آن را تشخیص خواهد داد. یک چراغ‌قوه کوچک را از یک طرف صورت نوزادتان به طرف دیگر حرکت دهید. آیا نوزادتان این حرکت را دنبال می‌کند؟ آیا اصلاً روی آن نور تمرکز می‌کند؟ تا 4 تا 6 ماهگی چشمان نوزاد وقتی می‌خواهد به چیزی که خیلی نزدیک قرار دارد دقت کند، چپ به نظر می‌رسد. این در ماه‌های اول کاملاً طبیعی است. در آخر سه ماهگی، نوزادتان احتمالاً وقتی شما را می‌بیند لبخند خواهد زد و صورتتان را تشخیص خواهد داد. اگر این علائم پدیدار نشد، حتماً آن را با پزشک درمیان بگذارید. اگر نگران توانایی شنوایی فرزندتان هستید، این سوالات را از خود بپرسید: • آیا نوزادم به صدای من پاسخ می‌دهد، حتی اگر نمی‌تواند من را ببیند؟ (پاسخ فرزندتان می‌تواند قطع شدن گریه‌اش، لبخند زدن، هیجان‌زده شدن و تکان دادن دست‌ها و پاهایش باشد). برخی تحقیقات نشان می‌دهد که یک نوزاد تازه متولد شده، می‌تواند صدای مادر خود را تشخیص دهد و تا سه ماهگی می‌تواند سرش را به سمت صدا برگرداند. • آیا نوزاد با صدایی که پشت سرش یکدفعه ایجاد شود تکان می‌خورد؟ پشت سر نوزادتان دست‌هایتان را به هم بزنید و ببینید آیا واکنشی دارد یا نه. اگر نداشت، بعداً دوباره این کار را تکرار کنید (ممکن است حواس او موقتاً پرت باشد). اگر هنوز هم نگران شنوایی فرزندتان هستید، حتماً با پزشک او درمیان بگذارید. هرچه مشکلات بینایی و شنوایی زودتر تشخیص داده شوند، درمان آن بهتر خواهد بود.
الحمدلله رب العالمین ...
***6ماه از تولد تازه وارد می گذرد*** ________________________ کوچولو می داند او را صدا می کنید پایان شش ماهگی فصل دیگری از زندگی کوچولو گشوده می شود و او در بخش هیجانی زندگی اش قرار می گیرد. تمرکز او روی توانمندی ها و تلاشی که برای حرکت کردن و به دست آوردن مهارتهای دیگرش انجام می دهد ، از نگاه هر پدر و مادری زیباست . به خصوص اینکه او می خواهد شروع به صحبت کند . او آنقدر با دقت و کنجکاو شده است که جزییات اسباب بازی هایش را مورد توجه قرار می دهد. از این زمان به بعد او هر هفته با دقت و تمرکز بیشتری عمل کرده و هر روز یک واکنش و رفتار جدید از خودش نشان می دهد . عجله نکنید به جای اینکه عجله کنید تا او یک شبه راه صساله را بپیماید و رقیب موفق میدان همسن و سالانش شود و از آنان پیشی بگیرد، صبور باشید و عجله نکنید . دیر یا زود مهم نیست ، همه ی کودکان بالاخره راه می روند ، می ایستند و حرف می زنند . اگر کودک شما آرام و ساکت است و بیشتر دوست دارد به اطراف نگاه کند ، در حال آموختن و رشد ذهنی است . حتی شاید زودتر از همسن و سالان و کودکانی که کمتر نگاه می کنند چیز یاد می گیرد . تشویق استقلال طلبی لازم نیست که چگونه حرکت کردن را به کوچولو یاد بدهید . او آنقدر کنجکاو هست و مستقل بودن را دوست دارد که خودش به سمت انجام کارهای جدید حرکت می کند. او دوست دارد هر کاری را تجربه کند . اگر دیدید او برای نخستین بار روی زمین سینه خیز می رود متعجب نشده و انتظار داشته باشید که زانوهایش را خم کند و چهار دست و پا حرکت کند.کوچولو در هر بار حرکت و تجربه ای که می اندوزد تکنیک جدیدی را کشف می کند . او در همین کش و قوس هاست که روی زمین افتاده و در طول آنها عضلات دستش را قوی می کند زیرا او بیشترین فشار را روی عضلات دستانش وارد می کند .کوچولو در طول روز بارها و بارها غلت زده و از این کار لذت می برد و احساس شادمانی می کند . تجربه ی نشستن کوچولو در این زمان می تواند به راحتی بنشیند و اطراف را نگاه کند ، از شادی در پوست خود نمی گنجد . دوست دارد با سرعتی بیشتر از گذشته به اطراف حرکت کرده و جهان پیرامون خود را کشف کند . با اینهمه اشتیاق و شوری که در اوو می بینید ، باید بیشتر از گذشته مراقبش باشید . با اینهمه اگ سرش به اطراف دیوار خورد نترسید . همه ی کودکان در این سن با مشکلات اینچنینی برخورد می کنند . اتاق ایمن با وجود تمام نگرانیهایی که برای او دارید نباید مانع او در انجام فعالیتهایش شوید بلکه سعی کنید محیطی را که او در آن قرار دارد و یا در حال بازی است برایش ایمن کنید . محافظی برای پریزهای برق ، شوفاژها و .... قرار دهید . مراقب پله ها باشید و آشغال های ریز و سطل های زباله را از دسترس او دور نگه دارید . میزهای پذیرایی اغلب گوشه های تند و تیزی دارند که برای فرزند شما خطرآفرین خواهد بود . تا آنجا که ممکن است آن را از دسترس کودک دور نگه دارید . اگر فکر می کنید به خاطر او ناچار شده اید که خیلی از وسایل را جمع کنید ، امیدوار باشید که این مشکل تنها چند ماه دیگر ادامه خواهد داشت . کالسکه نشین کنجکاو کوچولو در این مرحله علاقه ی زیادی به نشستن در کالسکه دارد . با این حال اگر دوست دارید او هر چه سریعتر از جا بلند شده و قدم بردارد باید کمتر او را درون کالسکه یا روروک قرار دهید زیرا با نشستن در این دو وسیله ، عضلات پاها و کمر او به اندازه ی کافی تقویت نخواهد شد و او قدرت لازم برای قدم برداشتن را به دست نخواهد آورد . غذا خوردن در این زمان کوچولو دوست دارد که خودش با دستان کوچکی که دارد به تنهایی و آنگونه که دوست دارد غذا بخورد . او میوه ها و بیسکوئیت هایی را که در دست گرفته اید و به دهان او نزدیک می کنید ، از دست شما می گیرد و با دستان کوچکش به طرف دهانش می برد . او غذاها و خوردنی هایی را که به او می دهید له می کند و به اطراف دهان و صورتش می برد . کوچولو از انجام این کارها احساس خوشایندی پیدا می کند . به همین علت اجازه دهید او این مهارت و تجربه را نیز به دست آورد. در این زمان فرزند شما به خوردن غذاهای جامد و با طعم و مزه ی جدید علاقه نشان می دهد و تمایل کمتری نسبت به خوردن شیر دارد . دستهای کوچولو در شش ماهگی دستها و انگشتان او آنقدر قوی شده اند که بتواننداسباب بازیها و وسایلی را که در اطرافش قرار دارد، در دست بگیرد . او دوست دارد موهای شما را در دست بگیرد ، به راحتی نمی توان پنجه های او را باز کرده و موهایتان را خارج کنید . او به جزییات توجه زیادی دارد . بازی او با وسایل ریز و جزئی که در کنارش قرار دارد چنان جذاب و جالب است که از دیدن آن لذت می برید . دنبال کردن مورچه ها و عکس العملش در برابر آنها برایتنن خیلی زیباست . او در این زمان به مقایسه ی اشیاء پرداخته ، وسایل شبیه به هم را در دو دستش می گیرد و با نگاهی کنجکاوانه آنها را ا هم مقایسه می کند . او از تکان دادن اشیا لذت می برد . به همین علت هرچه را در دست می گیرد تکان می دهد و ز شنیدن صدای آنها لذت می برد یا آنها را به هم یا به زمین می کوبد و سر و صدا ایجاد می کند . او با تولید صدا به مقایسه ی طول موجهایی که تولید می شوند می پردازد . اگرچه شما هیچ رغبتی به شنیدن این صداها ندارید ولی او از شنیدن این صداها لذت برده و خسته نمی شود زیرا او در حال یادگیری است . او از حرکت کردن اشیا و لوازم اطرافش گیج می شود چون او هنوز مفهوم جاندار و غیر جاندار را نمی فهمد . احساسات کوچولو کودک شش ماهه در حال آموختن احساسات متفاوت است و اصوات مختلف را می شنود و در برابر آنها عکس العملهای متفاوتی از خود نشان می دهد .اکنون معنای عصبانیت و مهربانی را به خوبی می فهمد . کوچولو در شش ماهگی خودش کلمه می سازد ، اما کلماتی که تنها خودش مفهومشان را متوجه می شود . اما در پایان این ماه ارتباط قوی تری با اجسام کنار خود پیدا کرده و زمانی که شیئی را نام می برید به آن نگاه می کند . جلب توجه های کوچولو وقتی کنار او هستید و بی توجه به او در حال انجام دادن کارهایتان هستید ، او با سر و صدا کردن قصد دارد که توجه تان را به خودش جلب کند . اگر کسی حرکات او را تحت نظر داشته باشد به شما خواهد گفت که او در همه حال به چهره ی شما توجه داشته و دوست دارد که با انگشتانش چهره تان را لمس کند . به همین علت وقتی او را در آغوش می گیرید ، با انگشتانش بینی تان را می گیرد ، گوشهایتان را می کشد و گاه یادش می رود که باید انها را رها کند . این بازی به او یاد می دهد که تفاوت یک موجود جاندار را با غیر جاندار درک کند . در این زمان با او قایم باشک بازی کنید . چون کوچولو از این بازی بسیار خشنود می شود .هرچند که او هنوز آنقدر بزرگ نشده است که بتواند در این بازی شرکت کند . ملاقات های جدید در شش ماهگی کودکتان در آشنایی با افراد جدید ، دقت زیادی نشان داده و به همین علت کمتر کسی موفق می شود که او را بخنداند ولی برعکس آن در برابر افراد جدید وواکنش سریع نشان می دهد و اگر او را ترک کنید و تنها بگذارید گریه می کند . توانمندیهای دیگر به هیچ عنوان برای اینکه او توانمندیهای دیگر را به دست آورد عجله نکنید . او خودش در زمان لازم آنها را به دست خواهد آورد . در این زمان گاه نشانه هایی از دندان درآوردن در او خواهید دید . کوچولو در این زمان اسم خودش را یاد می گیرد و وقتی او را صدا می کنید ، سرش را بر می گرداند .
الحمدلله رب العالمین ...
کولیک نوزادان و 40 روش برای برطرف نمودن آن اگر نوزاد مبتلا به کولیک دارید حتماٌ مطالعه نمائید: 1- قبل از هر چیزی توجه به این نکته ضروری است که هرگز مادر را به دلیل نحوه تغذیه نوزاد یا رژیم غذائی او مورد سرزنش قرار ندهید و او را مسئول بروز کولیک ندانید. هر چند که عامل تغذیه میتواند به خودی خود مهم باشد. 2- آرامش خود را حفظ نمائید. (اگر علت اصلی گریه کودک کولیک باشد، خطرناک نیست) 3- در حین گریه های نوزاد یک نفس عمیق بکشید و آرامش خود را بدست آورید. اگر شما هم مضطرب و کلافه باشید، کودک این حالت را از شما دریافت می کند و هرگز نخواهید توانست که وی را آرام کنید. 4- خودتان را برای پایداری در برابر بروز کولیک در پایان روز آماده کنید. مثلا شام را زودتر تهیه کنید. 5- از همیاری و مساعدت دیگران غافل نشوید. از افراد نزدیک برای نگهداری نوزاد خود کمک بگیرید. 6- سعی کنید مواد لبنی را برای چند روز قطع کنید. (تجربه ثابت کرده با قطع مصرف لبنیات درد نوزادان بهبود خواهد یافت) 7- به جای مصرف روزانه شیر از ماست استفاده کنید. 8- در مصرف گندم، برخی میوه های تابستانی و مواد نفاخ مانند حبوبات یا انواع کلم زیاده روی نکنید. 9- از خوردن کلم، گل کلم، حبوبات، سیر، کافئین، تخم مرغ، تربچه، پیاز و همین‌طور ادویه‌جات و سایر مواد تحریک کننده برای چند روز اجتناب کنید. (اگر گریه کودک پس از ورود دوباره یک غذا مجددا شروع شود، خواهید دانست که این غذا مسؤول ناراحتی کودک است.) 10- آجیل ، بادام زمینی، مرکبات، شکلات، گوجه فرنگی، قهوه، غذاهای دریایی هم ممکن است برای نوزاد ایجاد حساسیت نماید. 11- مصرف جوشانده‌های گیاهی حاوی مخلوطی از بابونه، شاه پسند، شیرین بیان، رازیانه و بادرنجبویه توسط مادر گریه را در شیرخواران دچار کولیک کاهش میدهد. فراموش نکنید که در استفاده از داروهای گیاهی به صورت سنتی همیشه خطر آلودگی و عفونت وجود دارد. 12- بهتر است که با پزشک خود در مورد رژیم غذایی تان مشورت نمائید. 13- تا حوالی 4 ماهگی (زمان تکامل دستگاه گوارش کودک) رژیم غذایی خود را ادامه دهید. 14- اگر از شیرخشک برای تغذیه نوزاد استفاده می کنید، با پزشک کودک درخصوص عوض کردن نوع شیرخشک نوزادِ خود مشورت نمائید. (معمولاً شیرخشکهایی که پایه آنها براساس پروتین گیاهی سویا می باشد، توصیه میگردد) 15- مطمئن شوید که حین شیردهی هوا وارد دهان کودک نمی شود. 16- هنگام شیرخوردن مواظب باشید فقط نوک سینه داخل دهان کودک نباشد، بلکه کل هاله سینه در دهان کودک قرار بگیرد، با این کار هنگام شیرخوردن هوای کمتری وارد معده کودک می‌شود. 17- اگر از شیشه برای شیردهی استفاده می کنید، از انواع مخصوص کودکان دچار کولیک استفاده کنید. 18- حتماً پس از شیردهی هوای تجمیع شده (آروغ) را خارج کنید. (این امر کمک می کند فشارِ تجمعی ناشی از بلع هوا کاهش یابد) برای این کار می‌توانید سر نوزاد را روی شانه خودتان بگذارید و آرام پشت او را بمالید یا به طور ملایم ضربه بزنید. (برخی بچه‌ها هنگام بادگلو زدن، مقداری از شیرخورده شده را هم برمی‌گردانند) همچنین می توان نوزاد روی دست گرفت و آرام پشت او را مالش داد، برای کودکان بزرگتر میتوان کودک را در بغل نشاند و پشت او را ماساژ داد. 19- به کودک خود پستانک بدهید. البته شاید این یک حقه باشد، اما گاهی اوقات مکیدن می تواند به کودک آرامش دهد. تاب دادن کودک در گهواره نیز می تواند کمک کننده باشد. 20- کودک خود را از روی شکم، روی زانوهایتان یا داخل وان آب گرم قرار دهید. در این حالت با نوازش یا مالیدن پشت کودک می توانید به کاهش فشار شکم وی کمک کنید. 21- کودک را در آغوش بگیرید و با او صحبت کنید. قدم بزنید، تاب دهید یا با سرعت راه بروید. مسلما بغل کردن شیرخواری که بطور مداوم گریه می کند کار آسانی نیست، اما با این کار هم گرما و حضورتان موجب آرامش در کودک می شود و هم ضربات ملایم ناشی از قدمهای سریع شما ممکن است به حرکت گاز در روده های کودک کمک کند. با همین ایده بعضی نیز گذاشتن کودک در گهواره و تکان دادن را پیشنهاد می کنند و در صورت امکان گردش دادن کودک در اتومبیل. 22- نظریه دیگر می‌گوید کولیک در اثر نابالغ بودن سیستم عصبی مرکزی پدید می‌آید. بنابراین بچه‌ها ممکن است که نسبت به محرک‌هایی مانند سرو صدا، نور و غیره واکنش شدید نشان دهند در حالی که بچه‌های بزرگ‌تر یا افراد بزرگسال قادر هستند به راحتی خود را تطبیق دهند. 23- سعی کنید فضا را تغییر دهید. می توانید کودک را در کالسکه یا داخل "آغوش" به گردش بیرون از خانه یا پارک ببرید. هوای تازه و حرکات ریتمیک ممکن است او را به خواب برد. 24- در بعضی از بچه‌ها قرار گرفتن در جاهای ساکت و آرام می‌تواند کمک کننده باشد 25- به حمام بروید. می توانید کودک را در وان مخصوصش بگذارید یا به همراه او خودتان هم در وان بزرگ بروید. گرمای حمام و صدای آب اثر خوبی روی کودک ناآرام خواهد داشت. 26- روشهای دیگری هم پیشنهاد شده اند که احتمالاً مکانیسم عملشان، پرت کردن حواس کودک و در نتیجه متوقف کردن گریه های او هستند. قرار دادن شیرخوار نزدیک جاروبرقی یا وسیله‌ای شبیه آن، که سروصدای یکنواخت ایجاد میکند، همین طور سوار کردن کودک در اتومبیل یا کالسکه برای گردش. حداقل این است که میشود این روشهای بی ضرر را امتحان کرد. 27- - در کشورهای دیگر وسیله‌ای به نام "نگهدارنده کولیک" به بازار عرضه شده که روی شکم شیرخوار فشار وارد میکنند. سازندگان ادعا میکنند این وسیله در درمان و پیشگیری از کولیک موِثر است. همچنین برخی کشورها با ساختن دستگاهی مشابه اتومبیل و با شبیه سازی فضای اتومبیل کودک مبتلا به کولیک را فریب داده و آرام می نمایند. 28- کودک را ماساژ دهید. می توانید در دمای مناسب لباسهای کودک را درآورید، روی یک حوله تمام بدن یا فقط شکم وی را با استفاده از یک روغن طبیعی یا روغن بچه ماساژ دهید. برای ماساژ شکم، می توانید کمی روغن زیتون روی شکم شیرخوار بریزید و با انگشت شست از اطراف ناف شروع کنید. فرض کنید که می خواهید دوایری را با انگشت رسم کنید و به تدریج که از ناف دور می شوید دوایر بزرگتری را بکشید. دقت کنید که خیلی به شکم کودک فشار نیاورید. این کار را می توانید با خواندن یک لالایی یا شعر و یا گوش دادن به موسیقی آرام نیز انجام دهید. 29- در صورتی که شما همیشه در حال غذا دادن، تعویض پوشک، خواباندن و سرگرم کردن کودک خود هستید، گاهی نیز می توانید استراحت کوتاهی به خود بدهید. اگر این امکان را دارید او را برای چند ساعت به همسر یا یکی از بستگان بسپارید تا کمی استراحت کنید. 30- داروهای ضد نفخ مخصوص کودکان وجود دارد. برخی داروهای بزرگسالان هم در مواردی با مقدار بسیار کم برای شیرخواران تجویز می شوند، اما دقت کنید که انتخاب و روش استفاده از دارو را به پزشک کودکتان واگذار کنید؛ هر دارویی را تنها با دستور پزشک و فقط از داروخانه تهیه کنید. مواد گیاهی و عصاره و عرقیات را نیز خودتان بخورید. 31- از شربت گریپ میکسچر که با نام تجاری nursing Harveys وارد می گردد، هم می توان استفاده کرد. معادل ایرانی این شربت کاراوی میکسچر یا گریپ واتر می باشد، که ارزانتر است. همچنین، از قطره دایمتیکون، (2 قطره به ازای هر کیلو وزن نوزاد، مثلاً برای نوزاد 4 کیلویی 8 قطره) نیز می توان، استفاده کرد. در برخی منابع استفاده از گلوکز هیپرتونیک 10% یک قطره که زیر زبان نوزاد چکانده می شود و یا ندیفن هیدرامین 1 میلی گرم به ازای هرکیلو وزن بدن هم ذکر شده که می بایست طبق نظر متخصص اطفال استفاده نمود. 32- یکی از اشتباه ترین و مهلک ترین تجویزها تجویز شربت دی سیکلومین می باشد که اگرچه ممکن است اثر خوبی هم داشته باشد اما در نوزادان زیر 6 ماه عوارضی دارد و می تواند آپنه تنفسی (بند آمدن نفس نوزاد) خواب آلودگی و یبوست ایجاد نموده و مصرف آن توصیه نمی شود، 33- در مصرف دارو، عبارات هشداردهنده (داروهای ضدکولیک) "مثل برای نوزادان زیر 6 ماه مضر است" را مدنظر قرار دهید. 34- سایمتیکون یک داروی بی‌خطر برای کاهش گاز درون مجرای روده است که معمولاً بدون نسخه از داروخانه ها قابل تهیه است. عده‌ای معتقدند این دارو و نظایر آن در درمان کولیک شیرخواران موِثر است اما مثل خیلی چیزهای دیگر در عالم پزشکی، هیچ کس نمی تواند در این باره قسم بخورد. در کشور ما، رایج‌ترین داروهایی که برای درمان کولیک شیرخواران به کار میرود همان "گریپ میکسچر" و "دایمیتکون" است. (مصرف دایمتیکون برای نوزادان پسر مناسب نیست. بهتر است از سایمتیکون استفاده شود.) 35- گاهی بچه را به یک پرستار یا فرد مطمئن دیگر سپرده و برای دیدن فیلم و صرف شام ساعاتی را بیرون از منزل گذرانده و تجدید قوا کند. 36- یک بطری آب گرم را در پتو پیچیده و در مجاورت شکم نوزاد قرار دهید. 37- کولیک شیرخواران بسیار بیش از آن برای خود کودک آزاردهنده یا خطرناک باشد، برای پدر و مادر آزاردهنده و حتی خطرناک است. پزشکان هم در چنین مواردی، شاید بیش از نوزاد باید به پدر و مادر نوزاد توجه کند. مادران هم باید مطمئن باشند اضطراب و افسردگی شان، بعد از طی شدن دوره گریههای کودک، بهبود می‌یابد. 38- در واقع برای والدین ممکن است بسیار دردناک باشد که باید گریه های متناوب، دلگیر کننده و آزار دهنده کودک را تحمل کنند. کودکان مبتلا به کولیک کاملا خوب هستند. اگر هیچیک از روشهای بالا جواب نداد می توان نوزاد را برای چند دقیقه رها کرد و توجهی نکرد. 39- پزشک معروف کودکان دکتر اسپاک اینگونه می نویسد: "بدون توجه به ساعتها گریه کردن، این کودکان بزرگ می شوند و وزن می گیرند، نه فقط در حد طبیعی که بهتر از حد طبیعی رشد می کنند." و نکته آخر اینکه در یک مطالعه مشخص شده که کودکان مبتلا به کولیک در آینده مسائل زندگی را حتی بهتر حل می کنند. 40- پیشنهاد می گردد، مطالب فوق را همسرتان نیز مطالعه نماید. [لایک]
الحمدلله رب العالمین ...
رویه صحیح شیردهی روزانه به کودک آیـا در مـورد مـدت زمـان و چگونـگی شیردادن به نوزاد خود سردرگم هستید؟ نمیدانید چه برنامه ای را باید اجرا کنید؟ آیـا بـاید منتظر شوید تا گریه کند و یا این کـه هنـگـامی کـه خوابیده او را بیدار کنید و به او شیر دهید؟ اگر تازه به جمع مـادرهـای شیـرده اضـافـه شده ایـد، مـطـمـئـنا این یکی از سوالاتی است که اخیرا به ذهنتان خطور کرده. چند وقت یکبار باید به کودک خود شیر بدهم؟ بیشتر نوزادان باید 8 تا 12 بار در یک شبانه روز از شیر مادر تغذیه کنند. این روند باید از دو سه روزگی کودک شروع شود و تا 3-6 ماهگی نیز ادامه پیدا داشته باشد. شیر دهی به نوزاد را نباید بر اساس فاصله های زمانی معین و از روی ساعت تنظیم کنید. فاصله زمانی بین وعده های غذایی و مدت زمانی که کودک از شیر مادر استفاده میکند، در نوزادان مختلف متفاوت است. هر دفعه شیردهی می تواند در حدود 10 تا 45 دقیقه با دفعه بعدی فاصله داشته باشد. آیا باید برای شیردهی، کودک را از خواب بیدار کرد؟ برای چند هفته اولیه من معمولا به مادرها توصیه می کنم که فرزندان خود را برای شیردهی حداقل هر دو سه ساعت یکبار از خواب بیدار کنند. این فاصله از شروع اولین شیردهی تا آغاز تغذیه مجدد حساب می شود. (در طول روز و شب هیچ تفاوتی نمیکند) اگر کودک شما می تواند شب ها قدری طولانی تر بخوابد هیچ اشکالی ندارد، می توانید در این فاصله به او شیر ندهید. اگر کودک زودتر از زمان مقرر برای شیردهی بیدار شد، چه کار باید کرد؟ اگر کودک شما به شیر خوردن تمایل نشان دهد و به عنوان مثال شروع کند به گریه کردن و مکیدن انگشتانش شما به هیچ وجه نباید او را دو سه ساعت منتظر نگه دارید تا زمان شیر دادن فرا برسد. اگر کودک نیاز به شیر خوردن داشت لازم نیست صبر کنید و می توانید همان موقع به او شیر دهید، حتی اگر زمان کوتاهی از تغذیه شدن قبلی گذشته باشد. اصلا نگران نباشید که شیر موجود در سینه ها "تخلیه" می شود. شیر به طور مکرر در سینه ها درست شده و همیشه به اندازه کافی برای سیر شدن کودک شیر در آنها وجود دارد. آیا کودک باید مدت زمان معینی از هر سینه شیر بخورد؟ اگر کودک در حال شیر خوردن است، نباید سینه را از دهان او جدا کنید. اجازه دهید تا او خودش سینه را رها کند. او یا سر خود را به سمت عقب می کشد و یا برای مدت زمان نسبت طولانی مکیدن را متوقف می کند. هیچ مدت زمان مشخصی برای تغذیه کودک از هر سینه وجود ندارد. اگر خواست از سینه دیگر هم استفاده کند، به او اجازه دهید. اگر هم نخواست باز هم هیچ اشکالی ندارد. باید به کودک اجازه دهید که خودش شیر خوردن را متوقف کند. در مراحل آخر شیر چرب تر و خامه ای تر می شود؛ اگر شما کودک را از مکیدن بازدارید او نمی تواند از شیر پر چرب و خامه ای استفاده کند. چه موقع می توانم کودک را برای شیر دادن بیدار نکنم؟ زمانی که امر شیر دهی برای شما جا افتاد، باید کودک را یکی دو مرتبه نزد متخصص اطفال ببرید تا مطمئن شوید که به اندازه کافی رشد کرد. از این زمان به بعد می توانید هر زمان که خودش درخواست کرد او را تغذیه کنید. زمانی که رشد کودک کافی باشد، پوشک خود را مکررا خیس و کثیف کند، آنگاه دیگر مجبور نیستید که او را برای تغذیه شدن از خواب بیدار کنید. چگونه می توان تشخیص داد که کودک درخواست شیر می کند؟ کودک با "قار و قور" کردن، مکیدن انگشت های دست، حرکت دادن لب ها، باز کردن دهان، تولید صداهای خفیف و یا گریه کردن شما را صدا می زند. خیلی بهتر است که در همان مراحل اولیه و با مشاهده علائم ابتدایی، شیر دادن را شروع کنید و منتظر شروع گریه او نباشید. زمانی که شروع به گریه کند، شیر دادن سخت تر می شود، چرا که ابتدا باید او را آرام کنید و بعد شروع کنید به تغذیه کردن او. چرا کودک من علاقه زیادی به شیر خوردن در شب دارد؟ این مسئله کاملا طبیعی و قابل پیش بینی می باشد. نوزادان یک زمان مشخصی را برای تغذیه کلی انتخاب می کنند که نام " تغذیه زنجیره ای" بر روی آن گذاشته اند. در این حالت کودک تمایل دارد تا در فواصل زمانی متعدد از شیر مادر تغذیه کرده و در بین آنها استراحت کوتاهی نیز داشته باشد. امکان دارد که برای چندین ساعت بخواهد بدون توقف شیر بخورد. متاسفانه بسیاری از خانواده ها در مورد این نوع رفتار نظر مساعدی ندارند و تصور می کنند که این امر به دلیل مغذی نبودن شیر مادر اتفاق می افتد. باید به خاطر داشته باشید که تنها از روی واکنش های کودک نمی توانید تشخیص دهید که او چه میزان از شیر مادرش را مصرف می نماید. چگونه می توانم تشخیص دهم که کودک به اندازه کافی شیر خورده؟ یکی از معتبرترین راهها از روی نمودار رشد کودک و ادرار و مدفوع او می باشد. اگر وزن او به اندازه کافی اضافه شود، بدون توجه به داد و بیدادهایی که راه می اندازد و درخواست های شبانه اش برای شیر، می توان تشخیص داد که به اندازه کافی تغذیه شده است. اما اگر بخواهید به طور روزانه از این مسئله آگاهی پیدا کنید، بهترین راه توجه به ادرار و مدفوع او می باشد. از 5 روزگی تا 6-8 هفتگی باید حداقل 5 تا 6 مرتبه خود را خیس کند و در هر 24 ساعت 3-4 تکه مدفوع زرد رنگ به اندازه کف دست، دفع کند. پس از 6 تا 8 ماهگی میزان مدفوع اغلب کودکان کمتر شده، اما همان 5-6 بار ادرار را دارند. به علاوه نمودار رشد نیز به خوبی بالا می رود. چرا کودکانی که از شیر مادر تغذیه می کنند، دائما عادات غذایی خود را تغییر میدهند؟ دلیل قطعی این مسئله مشخص نیست، اما تا آنجایی که ما می دانیم به دلیل سطح چربی شیر مادر است. میزان چربی موجود در شیر در هر زمان تغییر می کند. اگر مدت زمان زیادی از آخرین مرحله شیر دهی سپری شده باشد، شیری که در ابتدا از سینه می اید کم چرب بوده و حالت سر شیر دارد، سپس کمی غلظ تر شده و مثل شیر طبیعی می شود و پس از مدتی چرب تر شده و حالت خامه ای پیدا می کند. زمانی که فواصل زمانی بین شیردهی ها کمتر باشد ( مثل تغذیه زنجیره ای) شیری که می آید غلیظ و پر چرب تر می باشد. کودک برای رشد جسمی و ذهنی باید حتما از این شیر پرچرب خامه ای استفاده کند. خوشبختانه زمانی که کودک این شیر را مصرف کند مدت زمان بیشتری به خواب فرو می رود، چرا که هضم آن روند آرامی دارد و به کودک احساس سیری می دهد. پس از اینکه کودک از " تغذیه زنجیره ای" بهره برد، اشکالی ندارد به او اجازه دهید تا مدت زمان بیشتری استراحت کند. می توانید تا دو، سه ساعت او را از خواب بیدار نکنید - از این وقفه نهایت استفاده را ببرید! آیا باید برنامه زمانبندی شده را به کودک تحمیل کنیم؟ تحقیقات نشان می دهد که دخالت در روند تغذیه طبیعی کودک (به ویژه منتظر گذاشتن او برای تغذیه) مشکلات زیادی از قبیل ذخیره شدن شیر رقیق در سینه ها و ناتوانی در افزایش وزن نوزاد را به همراه دارد. هر چه مدت زمان بین شیردهی بیشتر باشد، شیر کمتری در سینه ها درست می شود. شیر دهی مکرر، هم منبع شیر شما را افزایش می دهد و هم سلامت کودک را تضمین می کند. زمانی که نوبت به برنامه ریزی برای شیر دهی به کودک می رسد، باید به خاطر داشته باشید که تغییر و تنوع نمک زندگی است! فرزند شما آواها و عکس العمل های طبیعی از خود بروز می دهد و شما بدون اینکه نیازی به ساعت داشته باشید و تنها با توجه داشتن به خود او به راحتی می توانید تشخیص دهید که چه موقه گرسنه است.
الحمدلله رب العالمین ...
برقراری ارتباط برای دختر ساده تر است یا پسر؟ دختر یک نوزاد دختر از همان ابتدای تولد، بیشتر تمایل دارد که به رنگ ها و حالت ها نگاه کنید؛ به همین خاطر، معمولا چهره انسان ها از اولین انتخاب های او به حساب می آید. اما یک نوزاد پسر بیشتر به دنبال چیزهای متحرک است؛ مثلا ماشینی که به دور خود می چرخد به راحتی می تواند همه توجه یک پسربچه را به خود جلب کند. همین تفاوت ها در نقاشی آنان نیز رخ می نماید. دختربچه ها برای ترسیم اسامی و کلماتی که در ذهنشان وجود دارد از رنگ های متعددی استفاده می کنند؛ اما پسربچه ها برای به تصویرکشیدن صحنه جنگ ها و تصادف ماشین ها، رنگ های آبی، سیاه و نقره ای را بیشتر به کار می برند. به طور خلاصه، دخترها �شخص محور� و پسرها �عمل محور� هستند کودکان دختر، چهره ها را با دقت بررسی می کنند؛ به همین خاطر قادر هستند علائم غیرکلامی مانند حالت ها و تن صدا را بهتر درک کنند اما پسرها، در مقایسه با دخترها، علاوه بر اینکه دیرتر شروع به حرف زدن می کنند و دایره واژگان محدودتری دارند، در برقرارکردن ارتباط میان کلمات و احساسات هم تبحر زیادی ندارند. برخلاف دختران که ریز و درشت وقایع و احساسات خود را بیان می کنند، پسران اهمیت زیادی به این قضیه نمی دهند. مهارت برقرارکردن ارتباط چشمی در پسرها، در مقایسه با دخترها، معمولاً کمتر است و عملاً ارتباط های چشمی کوتاه تری دارند. همین مسئله سبب نگرانی برخی از والدین می شود که مبادا پسر شاخ شمشادشان به �اوتیسم� یا �درخودماندگی� مبتلا باشد اما در اکثر مواقع این نگرانی بیجاست چون معمولاً این حالت در پسرها طبیعی است و از عملکرد مغزشان نشأت می گیرد.
الحمدلله رب العالمین ...