2777
2789
عنوان

یبوست کودکان

191 بازدید | 10 پست

سلام دوستان، من پزشک هستم

خوشحال میشم مشکلات رایجی که هرروز در درمانگاه ها که مادر و پدرهای جوون رو نگران کرده اینجا براتون توضیح بدم

از یکی از شایع ترین مشکل ها شروع میکنم:

یبوست در کودکان

علایم:
•مدفوع سخت و پشکل مانند
•درد در‌ هنگام مدفوع کردن
•مدفوع کردن نامتناوب

تناوب مدفوع کردن در بین کودکان متفاوت است، بعضی 2 - 3 بار در روز و‌ برای برخی دو باردر هفته میباشد.
اگر روده کودک شما برای ۲ هفته دفع کمتر از از ۲ بار در هفته داشته باشد، باید به دنبال کمک گرفتن از پزشک باشید.

•مقادیر کم و متناوب مدفوع آلکی که بدون آگاهی کودک دفع میشود، این وضعیت ممکن است در نتیجه تراوش مدفوع در اطراف یک توده بزرگ مدفوع در روده باشد و رد آن روی لباس دیده شود.

•کودک ممکن است تحریک پذیر شده و از غذا خوردن امتناع کند
و از درد معده شکایت کند.

علل یبوست

فقدان فعالیتهای فیزیکی و تحرک
رژیم غذایی نامناسب شامل غذاهای فرآوری شده زیاد و مصرف کم میوه ها
مصرف میزان زیاد شیر گاو میتواند منجر به کاهش فیبر در وعده های غذایی شود.
نگه داشتن مدفوع برای زمان طولانی میتواند به دلیل مسخره کردن دیگران، درد، نبود حریم خصوصی، خجالت کشیدن، توالتهای بدبو و یا حتی مشغول بودن بیش از حد به بازی باشد. نگه داشتن مدفوع‌میتواند منجر به جذب آب مدفوع توسط روده و یبوست شود. 

عدم تحمل غذایی فلور میکروبی نامتعادل در روده

مصرف کم آب و مایعات

در ابتدای صبح پس از بیدار شدن کودک از خواب یک استکان آب گرم داده شود. سپس جهت دفع تشویق شود.

۵ دقیقه پس از مصرف صبحانه، ناهار، شام و قبل خواب کودک را جهت اجابت مزاج به دستشویی ببرید. در مجموع روزانه حداقل ۵ بار جهت انجام دستشویی اقدام گردد.

جهت افزایش انگیزه و از بین بردن ترس کودک از دستشویی رفتن از جدول جایزه، موسیقی و ... استفاده نمایید.

بهتر است از دستشویی ایرانی استفاده گردد. در صورت استفاده از دستشویی فرنگی با گذاشتن یک چهار پایه و باز کردن پاها به داشتن دفع راحت بدون درد به کودک کمک نمایید.

تمام تنقلات صنعتی از جمله چیپس، پفک، شکلات، کاکائو، کیکهای صنعتی، بستنی، پاستیل، ذرت بوداده، کرم شکلات و سایرفرآوردهها بایستی در طول دوره درمان قطع گردد.

از مصرف غذاهای پرچرب و فستفودها از جمله سوسیس، کالباس، پیتزا، مایونز و کچاپهای چربیدار به علت تاخیر در تخلیه معده و روده بایستی اجتناب گردد.

مصرف حبوبات از جمله عدس، ماش، نخود، لوبیا به صورت جداگانه یا ترکیبی مانند عدس پلو، لوبیا پلو، خوراک عدسی، لوبیا گرم و خوراک نخود بیشتر استفاده شود. در فصول سرد مصرف لبو و شلغم بیشتر استفاده گردد.

درمان یبوست از 6 ماه تا حداقل 2 سال متغیر بوده لذا والدین بایستی دارو را منظم زیر نظر پزشک ادامه دهند.

والدین عزیز خواهشمند است داروهای کودک دلبندتان را بدون نظر و مشاوره پزشک مربوطه به یکباره قطع نفرمایید. قطع ناگهانی داروها بدون نظر پزشک باعث برگشت مجدد یبوست شده و برنامه درمانی بایستی از اول اجرا گردد و به صورت منظم طبق دستور پزشک معالج به درمانگاه مراجعه نمایید.

گاها بعضی از کودکان مبتلا به یبوست دچار بی اختیاری مدفوع خواهند شد؛ لذا نباید مورد سرزنش، تنبیه یا رفتارهای تحقیرآمیز از سوی والدین یا سایر اعضا خانواده قرار گیرند چون بیاختیاری دفع مدفوع تحت کنترل کودک نمیباشد.

رعایت رژیم غذایی و عمل به دستورات دقیق پزشک از اصول مهم و اساسی درمان یبوست میباشد. چنانچه به دستورات زیر به دقت عمل نگردد ممکن است درمان یبوست بیمارستان طولانی و نیز موفقیت آمیز نباشد.

در صورت عدم اجرای دقیق و درمان صحیح یبوست عوارضی از جمله کاهش اعتماد به نفس، عفونت ادراری، بیاختیاری در دفع ادرار و مدفوع، سوء تغذیه گریبانگیر کودکتان خواهد شد که شاید درمان آنها نیز با مشکلاتی همراه باشد.

حتی الامکان غذاهای اصلی (صبحانه، ناهار، شام) سر وقت معینی میل شود و حداکثر تا یک ربع تغییر در ساعت غذایی اشکال ندارد.

روزانه یک لیوان آب کیوی، طالبی، خربزه، آب میوه طبیعی، مخلوط و یا سالاد میوه استفاده نمایید.

مصرف روغنهای گیاهی مثل زیتون، کنجد نیز همراه با غذا به صورت روزانه 2 قاشق غذاخوری توصیه میشود.

از گندم برشته (به جز در بیماران سلیاکی)، کنجد، ذرت (پاپ کورن)، نخود فرنگی، لوبیا سبز بیشتر استفاده کنید.

مصرف برنج به صورت ترکیبی ترجیحا با حبوبات و سبزی مانند عدس پلو، سبزی پلو، لوبیاپلو، بیشتر استفاده شود.

تذکر مهم: مصرف داروهای ملین تجویز شده از طرف پزشک باعث تنبلی روده نمیشود و مادر باید در ادامه مصرف دارو کوتاهی نکند و استمرار دارو با نظارت پزشک باشد.

مصرف سبزیجات مثل کاهو، خیار، برگکلم، کلم بروکلی، فلفل دلمه، گوجه فرنگی و سایر سبزیجات بیشتر استفاده گردد. مصرف غذاهای حاوی سبزی مانند کلم پلو، کوکوسبزی، آشرشته، آشسبزی، خورشت کرفس،خورشتآلو با اسفناج، خورشت بامیه و قورمه سبزی را افزایش دهید.

مصرف خشکبار مانند انجیر، نخودچی، کشمش، برگه آلوزرد، زردآلو، آلو بخارا، توت و مویز را افزایش دهید.

مصرف انواع مرباها مانند مربای هویج، انجیر، به، بالنگ، توت فرنگی و آلبالو را در لیست صبحانه فرزندتان قرار دهید.

در صورت اثبات حساسیت به پروتئین شیر گاو از خوردن پرهیز شود. در صورتی که حساسیت نداشت مصرف شیر روزانه بیشتر از 2 لیوان نشود.

مصرف نان سفید از جمله نان لواش، نانهای ساندویچی (نان باگت) به حداقل رسانده در عوض از نانهای سبوسدار مثل نان بربری و سنگک بیشتر استفاده کنید. مگر در بیماران سلیاکی که باید از رژیم فاقد گلوتن استفاده نمایند.

از میوههای فیبری مثل سیب، کیوی، گلابی، خیار سبز، پرتقال، نارنگی، هلو، شلیل، زردآلو، آلو زرد، آلو سیاه، توت فرنگی، آناناس، خربزه، طالبی، ملون، شلغم و لبو بیشتر استفاده کنید و در عوض از مصرف خرمالو، موز،انار با دانه خودداری یا به حداقل برسانید. مصرف مایعات را در طول روز افزایش دهید.

مامان ها تو روخدا اگه بچه هاتون مشکل گفتاری و رفتاری دارن سریعتر درستش کنید.

امیر علی من پنج و نیم سالش بود ولی هنوز خوب حرف نمیزد😔😔 فک میکردم خودش خوب میشه. یکی از مامان ها خدا خیرش بده تو اینستا تا آخر عمر دعاش میکنم پیج اقای خلیلی و خانه رشد رو برام فرستاد.

الان دارم باهاشون درمان آنلاین میگیرم. امیر علی خیلی پیشرفت کرده🥹🥹 فقط کاش زودتر آشنا میشدم. خیلی نگرانم مدرسه نرسه. 

یه تیم تخصصی از گفتار و کار درمان و روانشناس دارن، هر مشکلی تو رشد بچه هاتون داشتین بهشون دایرکت بدید. 

ممنونم از توضیحاتتون..پسر من الان ۴ سالشه...حدودا از نوزادی یبوست داشته...دکترای مختلفی بردیم..که گفتن مشکل از کبده..البته هردکتری یه چیزی گفت یه قطره دادن که سیمیلارین بود..که الان مشکل یبوست حل شده خداروشکر اما کم کم دستشویی میکنه هنوزم...البته هنوز پوشک رو نگرفتم..درروز چندبار باید پوشک عوض کنم که در هربار یه کم دفع داشته..به نظرتون خطرناکه؟؟

ممنونم از توضیحاتتون..پسر من الان ۴ سالشه...حدودا از نوزادی یبوست داشته...دکترای مختلفی بردیم..که گف ...

قطره سیمیلارین خیلی درمان خوبیه، انشاءالله که خطرناک نیست ولی اگه عکس آزمایش هاش رو داشته باشی و بتونی برام خصوصی ارسال کنی بهتر میتونم راهنماییت کنم عزیزم

اگر تهران هم هستی میتونم استادم که فوق تخصص گوارش و مشکلات کبدی کودکان هستن رو بهت معرفی کنم یا باهاشون برات مشورت بگیرم.

هر سوالی داشتی خوشحال میشم کمکت کنم مامان مهربون♥️

قطره سیمیلارین خیلی درمان خوبیه، انشاءالله که خطرناک نیست ولی اگه عکس آزمایش هاش رو داشته باشی و بتو ...

ممنونم.. باشه براتون میفرستم..فقط اسم اون دکتر چیه؟؟چون من خیلی دکتر بردم پسرمو..اگر بتونید مشورت بگیرید که دیگه عالیه

ممنونم.. باشه براتون میفرستم..فقط اسم اون دکتر چیه؟؟چون من خیلی دکتر بردم پسرمو..اگر بتونید مشورت بگ ...

دکتر امیرحسین حسینی

اگه تهران هستید و‌میتونید بیمارستان مفید بیاید ( اگر این هفته بتونید بیاید خودم هم هستم)

البته اساتید دیگه هم هستن ولی در مورد بیماری های کبدی من ایشون رو خیلی قبول دارم

دکتر امیرحسین حسینیاگه تهران هستید و‌میتونید بیمارستان مفید بیاید ( اگر این هفته بتونید بیاید خودم ه ...

این دکتر نبردم..تا حالا...

راستش همسرم همکاری نمیکنه...میگه الکی دکتر نبرش...هیچیش نیست...ولی خودم خیلی نگرانشم...آخه شب که میشه شکم پسرم خیلی نفخ داره...میترسم..

این دکتر نبردم..تا حالا...راستش همسرم همکاری نمیکنه...میگه الکی دکتر نبرش...هیچیش نیست...ولی خودم خی ...

اگر براتون سخته که تا بیمارستان و مطب برید، میتونید مشاوره تلفنی هم بگیرید ازشون