کبودی هنگامی رخ می دهد که خون در زیر پوست گیر می کند.معمولاً به دلیل ضربه ای که به رگ خونی کوچک آسیب می رساند. زمین خوردن، ضربه یا هر چیز دیگری که فشار ناگهانی به پوست وارد کند می تواند باعث کبودی شود. ضربات بسیار شدید می تواند به استخوان ها آسیب برساند و باعث خونریزی عمیق و کبودی می شود که بهبود آن چندین هفته طول می کشد. کبودی های جزئی اغلب طی چند روز بهبود می یابند. برخی از افراد متوجه می شوند که آنها به راحتی کبود می شوند و دلیل اصلی آنها را به خاطر نمی آورند. دیگران بعد از جراحات جزئی دچار کبودی های بزرگ می شوند یا متوجه می شوند که کبودی های آنها هفته ها طول می کشد تا بهبود یابد. کبودی به راحتی لزوماً به معنای بیماری پزشکی در فرد نیست اما تغییر ناگهانی تعداد کبودی هایی که در فرد ایجاد می شود میتواند مهم باشد.
کبودی به چه علت به وجود می آید؟
افراد با افزایش سن به راحتی کبود می شوند زیرا رگ های خونی ضعیف شده و پوست نازک می شود. کبودی آسان ممکن است در خانواده ها نیز وجود داشته باشد. بنابراین افرادی که بستگان آنها به راحتی کبود می شوند متوجه می شوند که آنها هم به راحتی کبود میشوند. برخی از علائم کبودی فرد نسبت به حالت معمولی رخ نمیدهد عبارتند از:
کبودی های بسیار بزرگ و دردناک در پاسخ به جراحات جزئی
داشتن کبودی های فراوان بدون به خاطر آوردن علت آنها
به طور مکرر کبودی ایجاد می شود که بهبود آن هفته ها طول می کشد
خونریزی بیش از 10 دقیقه پس از آسیب
شرایط پزشکی متعدد و مسائل مربوط به سبک زندگی می تواند باعث کبودی راحت تر در فرد
1- مصرف داروها:
داروهایی که رگهای خونی را نازک می کنند ممکن است منبع خونریزی و کبودی بیشتری در فرد ایجاد کند. برخی از داروهای رقیق کننده خون معروف عبارتند از:
وارفارین
هپارین
ریوروکسابان
دبیگاتران
apixaban
آسپرین
2- مصرف الکل:
با پیشرفت بیماری کبد، کبد ممکن است تولید پروتئین های کمک کننده به لخته شدن خون را متوقف کند. در نتیجه ممکن است فرد دچار خونریزی بیش از حد و کبودی آسان شود. همچنین ممکن است دچار خارش شدید، احساس خستگی زیاد یا مریضی شده و پاهایی متورم، ادرار تیره و زردی چشم یا پوست داشته باشد. بیماری کبد قابل درمان است به ویژه هنگامی که پزشک آن را زود تشخیص دهد.
3- اختلالات خونریزی:
بسیاری از شرایط ژنتیکی می توانند باعث لخته شدن خون فرد به آرامی یا لخته نشدن آن شوند. فرد مبتلا به این بیماری دارای پروتئین فون ویلبراند معیوب یا فاقد آن است که برای لخته شدن خون مهم است. درمان هورمون مصنوعی می تواند باعث بهبود لخته شدن خون در افراد مبتلا به بیماری فون ویلبراند شود. هنگامی که یک اختلال خونریزی ژنتیکی باعث کبودی آسان شود ممکن است فرد خونریزی بیش از حد داشته باشد یا حتی خونریزی های تهدید کننده زندگی را تجربه کند. علائم به طور ناگهانی ظاهر نمی شوند در عوض آنها از بدو تولد وجود دارند. بنابراین اختلالات خونریزی ژنتیکی بیشتر در نوزادان و کودکان کم سن مشاهده می شود.
4- کمبود ویتامین:
ویتامین های خاص باعث بهبودی بدن و لخته شدن خون می شوند. کمبود ویتامین می تواند باعث ایجاد بیماری به نام اسکوربوت شود. اسکوربوت باعث خونریزی لثه، زخم هایی که بهبود نمی یابند و کبودی آسان می شود. کمبود ویتامین معمولاً به راحتی قابل حل است اما مهم است که پزشک این کمبودها را با آزمایش خون تشخیص دهد تا بتواند مکمل ویتامین مناسب را توصیه کند. اگر مکمل های ویتامین این مسئله را درمان نمی کنند این ممکن است به این معنی باشد که فرد مشکل دیگری مانند اختلال متابولیک یا دستگاه گوارش دارد که جذب مواد مغذی را برای بدن دشوار می کند.
5- واسکولیت:
واسکولیت به گروهی از بیماری ها گفته می شود که باعث رگ های خونی ملتهب می شوند. علاوه بر افزایش خونریزی و کبودی ممکن است فرد دچار تنگی نفس ، بی حسی در اندام ها و زخم ، توده های پوستی یا لکه های بنفش روی پوست شود. نوع درمان بستگی به شدت واسکولیت و کدام ناحیه از بدن دارد.
6- سرطان:
به ندرت افزایش ناگهانی خونریزی از جمله کبودی ممکن است نشانه سرطان باشد. سرطان هایی که بر روی خون و مغز استخوان تأثیر می گذارند مانند سرطان خون ممکن است باعث کبودی شوند. همچنین ممکن است فرد متوجه خونریزی لثه شود. بسیاری از سرطان ها به ویژه با تشخیص زودهنگام بسیار قابل درمان هستند. مردم هرگز نباید ترس را برای به تأخیر انداختن درمان بگذارند بلکه باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنند. شیمی درمانی، دارو و جراحی می تواند جان انسان ها را نجات دهد.
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورت وجود یک کبودی بزرگ و عظیم که به نظر می رسد به طور مداوم در زیر پوست خونریزی می کند یک فوریت پزشکی است. آسیب به اعضای بدن نیز یک وضعیت اضطراری است. بنابراین اگر یک ضربه سخت به کمر، قفسه سینه یا معده وارد شود کبودی بسیار دردناک است یا به طور غیرمعمول سیاه یا تورم است فرد باید به اورژانس مراجعه کند.
منبع: www.medicalnewstoday.com