با شناسایی علائم زایمان زودرس، میتوانید در صورت بروز هر یک از این علائم سریع به پزشک مراجعه کنید. اگر دچار زایمان زودرس شدهاید، هرچه سریعتر باید خودتان را به بیمارستان برسانید.
نشانهها و علائم زایمان زودرس
نشانههای یک موقعیت، مواردی هستند که یک نفر دیگر هم با دیدن شما متوجهشان شود، مثل راش پوستی یا سرفه شما. اما علائم مواردی هستند که فقط شما احساسشان میکنید و دیگران نمیتوانند آنها راببینند، مثل گلودرد یا احساس سرگیجه.اگر شما هریک از این نشانهها و علائم را قبل از هفته ۳۷ بارداری مشاهده کنید، ممکن است زایمان زودرس داشته باشید:
- تغییر در ترشحات واژینال (آبکی، مخاطی یا خونی) یا افزایش ترشح واژینال بیش از معمول
- فشار در لگن یا زیر شکم، مثل فشار آوردن بچه به پایین
- درد کم، سنگین و مداوم کمر
- دل پیچه با یا بدون اسهال
- انقباضات مداوم یا گاه به گاه که باعث میشود شکمتان مثل یک مشت، سفت شود. این انقباضات ممکن است همراه با درد یا بدون درد باشند.
- پاره شدن کیسه آب
اگر فکر میکنید زایمان زودرس خواهید داشت ...
اگر حتی یکی از علائم زایمان زودرس را دارید، باید با پزشکتان مشورت کنید، تا در صورت نیاز، هر چه سریعتر از کمکهای تخصصی پزشکان استفاده کنید.وقتی به پزشک مراجعه کنید، او با معاینه لگنی یا انجام سونوگرافی ترانس واژینال وضعیت شما را بررسی میکند تا ببیند آیا دهانه رحمتان برای زایمان باز شده است یا خیر.
دهانه رحم همان ورودی رحم است و در بالای واژن (کانال زایمان) قرار گرفته. سونوگرافی ترانس واژینال به جای اینکه مثل سونوگرافی معمولی از روی شکم انجام شود، از داخل واژن صورت میگیرد و مثل سونوی معمولی، با استفاده از امواج صوتی و یک کامپیوتر که تصویر بچه را نشان میدهد، انجام میشود.
اگر انقباضات رحمی داشته باشید، پزشک شدت این انقباضها و فواصل بینشان را بررسی میکند. ممکن است آزمایشهای دیگری هم انجام شود که پزشک مطمئن شود زایمان شما شروع شده است.
اگر زایمان زودرس داشته باشید، ممکن است درمانهایی برای کمک به توقف آن برایتان تجویز شود یا اقداماتی برای بهبود سلامت نوزاد قبل از تولد انجام شود. برای بررسی این موارد میتوانید با پزشکتان صحبت کنید.
در معرض زایمان زودرس هستید؟
هیچکس نمیتواند با اطمینان از علت بروز زایمان زودرس صحبت کند. اما مواردی هست که میتوانند احتمال بروز زایمان زودرس را در بعضی خانمها افزایش دهد. این موارد همان ریسک فاکتورها یا عوامل خطرساز هستند که در ادامه با ۳ مورد از رایجترین علل زایمان زودرس آشنا میشوید:۱. داشتن سابقه زایمان زودرس
۲. بارداری دوقلویی یا چند قلویی
۳. در حال حاضر یا در گذشته مشکل یا اختلالی در رحم یا دهانه رحمتان داشته باشید.
از جمله دیگر ریسک فاکتورهای زایما زودرس میتوان به سیگار کشیدن و عدم دریافت مراقبتهای پیش از بارداری است.