توجه داشته باشید که بیشتر شیر خشکهای بازار قیمت مشابهی دارند و کمی گرانتر بودن یک شیر خشک اصلا به معنای بهتر بودن آن نیست و فقط به دلیل کوچک بودن شرکت بسته بندی و توزیع آن در ایران ممکن است کمی گرانتر عرضه شوند و در حال حاضر شیر خشکهای تراز اول دیا در ایران به دلیل وسعت تولید و عرضه بالا قیمت ماسبتری دارند.
مثلا برای مثال بر خلاف تصور عموم شیر خشک نان که بیشترین آمار استفاده در کشور را داشته نه تنها ایرانی نیست بلکه ساخت یکی از معروفترین مارکهای تولید فراورده های شیری در دنیا یعنی نستله Nestlé است که در حال حاضر از این شرکت دو شیر خشک نان و گیگوز در کشور بسته بندی و توزیع میشوند و این کمپانی متعلق به کشور سوییس است (البته برای مثال عرض کردم و بقیه شیر خشک ها هم بیشتر متعلق به کشورهای مختلف دیگری هستند که به آنها هم خواهیم پرداخت)
اگر بخواهم به نام چند مارک معروف شیرخشک و کشور آنها اشاره کنم: شیر خشک نان و گیگوز متعلق به کمپانی چند ملیتی نستله کشور سوییس، شیر خشک ببلاک متعلق به کمپانی میلوپا کشور هلند، شیر خشک آپتامیل و آپتاکید متعلق به کمپانی چند ملیتی نوتریشا کشور انگلیس و ایرلند و هلند، شیر خشک بیومیل و سوپرامیل متعلق به کمپانی فاسکا کشور بلژیک، شیرخشک سیمیلاک و شیر خشک اس ام ای متعلق به کشور ایرلند و شیر خشک تروویتال متعلق به کشور هلند میباشند که همگی از مارکهای خوب در بازار هستند و البته مارکهای دیگری هم در داروخانه ها داریم که نام همه آنها را نمیآورم.
البته نمیتوان تجربه و قدرت کمپانی هر شیر خشک را در تولید شیر با کیفیت تر نادیده گرفت و باز بر خلاف باور عموم که شیر خشکهای قدیمی تر فرمول قدیمی دارند بلکه باید گفت کمپانیهای قدیمی تر واحدهای تحقیق و توسعه قوی تری داشته و کاملا به روز هستند.
البته هر کمپانی تولید کننده شیر خشک در واحد تحقیق و توسعه خود روی یک عملکرد ویژه از شیر خشکهای خود تمرکز بیشتری دارد و مثلا استفاده از برخی ترکیبات پروبیوتیک یا تقویت ایمی یا پرکالری را در دستور کار خود قرار میدهند (مثلا گیگوز روی پروبیوتیکهای مفید، نان و سیمیلاک روی کالری بیشتر و آپتامیل روی سیستم ایمنی نوزاد تمرکز بیشتری دارند) و این بدان معنا نیست که بقیه شیر خشکها این ترکیبات را ندارند و اگر به ریز ترکیبات و محتویات این شیر خشکها نگاه کنید تقریبا همگی یکی هستند و فقط پسوند شیرها تعیین کننده نوع عملکرد آنها برای نوزادان خاص است.
نکته بعدی که در توضیحات برخی دوستان میبینم که اشاره میکنند که فلان شیر خشک از گاو است و فلان مارک از بز و فلان مارک هم از سویا که کاملا اشتباه هستند و همه شیر خشکهای معمولی از شیر گاو تهیه شده اند البته همان شرکتها شیرخشکهایی بر پایه شیر بز و ترکیبات سویا برای سازگاری برخی نوزادان که پیشتر ذکر شد هم تولید و عرضه میکنند که نام پسوند متفاوت از شیر خشکهای معمولیشان دارند.
پس تفاوت زیادی بین شیرخشکهای معمولی وجود ندارد و اگر در ماههای اول به نوزادتان شیر خشک X را میدادید و کمتر وزن میگرفت و در ماههای بعد شیر خشک Y را دادید و بیشتر وزن گرفته بیشتر از نام مارک شیر خشک فیزیولوژی خود نوزاد است که در هفته های اول کمتر و در ماههای بعد بیشتر وزن میگیرد و هرچند میزان چرب بودن شیر خشکی مثل نان و سبک بودن شیر خشک ببلاک ممکن است اندک تاثیری در میزان شیر مصرفی نوزاد شما و سپس وزن وی داشته باشد، بیشتر سن نوزاد و نوع گوارش آن و مهمتر از همه میزان مصرف شیر بر حسب میلی لیتر است که تعیین کننده ترین فاکتور در میزان رشد و وزنگیری نوزاد محسوب میشود.
حالا که بیشتر برایتان مشخص شد چگونه باید شیر خشک مناسب نوزاد خود را انتخاب کنید به برخی پسوندها و کاربرد آنها برای نوزادان جهت انتخاب شیر خشک مناسب اشاره میکنم.
شیر خشک با پسوند عدد 1
شیر خشکهای با عدد 1 شیر خشکهایی کامل حاوی مواد غذایی اصلی برای رشد و پیشرفت سالم نوزاد است که در شرایطی که تغذیه از شیر مادر میسر نیست، مواد غذایی کودک بدو تولد تا شش ماهه را تامین میکند.
توجه داشته باشید برای یک نوزاد عادی این مناسبترین نوع شیر خشک است و اگر با نوزاد شما سازگار است بهتر است همین شیر خشک را تا شش ماهگی (از هر مارک مجاز) ادامه دهید.
شیر خشک با پسوند عدد 2
پس از 6 ماه، نوزاد آماده جویدن اولین غذاهای نیمه جامد خود است، نیاز به انرژی و مواد غذایی افزایش پیدا میکند. در طول دوران غذای کمکی، شیر همچنان بخش مهمیاز رژیم غذایی خواهد بود.
شیر خشکهای با عدد ۲ مناسبترن شر خشک و و مکمل برای نوزاد عادی پس از شش ماهگی است که مواد مغذی مختلفی را برای کودک فراهم میکند.
(ادامه در کامنت بعدی ...)