2726
با معده خالی، دارو بخورید .....................


--------------------------------------------------------------------------------



تداخل دارو و غذا تا چه اندازه اهمیت دارد؟

غذایی که ما می‌خوریم یک ترکیب بسیار پیچیده از مواد معدنی، مواد آلی، پروتئین‌ها، ویتامین‌ها و غیره است. زمانی هم که یک فرآورده‌ دارویی را مصرف می‌کنیم مواد متعددی وارد بدن ما می‌شود یعنی علاوه بر مواد موثر دارویی که به منظور اثرات درمانی، آنها را مصرف می‌کنیم ترکیبات دیگری هم همراه با آن در فرمولاسیون دارو وجود دارد. قاعدتا زمانی که غذا و دارو با هم مصرف می‌شوند واکنش‌هایی را با هم ایجاد می‌کنند و در اغلب موارد، این واکنش‌ها باعث کاهش اثر داروها می‌شود. یعنی انتظاری را که از دارو داریم تا اثر خاصی را ایجاد کند، دچار اشکال می‌شود. بنابراین به عنوان یک قانون کلی، داروها نباید همراه با غذا استفاده شوند مگر اینکه موارد خاصی وجود داشته باشد که فرد مجبور است دارویش را همراه غذا بخورد که ‌آن را پزشک مشخص می‌کند. اما در دیگر افراد هر کجا که شک داشتند که دارو با غذا خورده شود یا نشود فرض بر این است که نباید خورده شود و حتما باید یک فاصله نیم ساعته بین خوردن غذا و مصرف دارو وجود داشته باشد.

به‌طور کلی بهترین زمان مصرف دارو چه مدت قبل یا بعد از غذا خوردن است؟

بهترین زمان مصرف داروها، زمانی است که معده ما خالی است. به دلیل اینکه وقتی دستگاه گوارش ما خالی است امکان جذب دارو خیلی بهتر فراهم می‌شود. علتش هم همان تداخلی است که گفته شد که به جذب کمتر دارو منجر می‌شود. حال معده چه وقت خالی است؟ نیم ساعت قبل از غذا و یا حداقل نیم ساعت بعد از غذا که بهترین زمان جذب دارو است.

مهم‌ترین و شناخته شده‌ترین تداخلات غذا و دارو در مورد رایج‌ترین داروهای مصرفی کدام‌ها هستند؟

شاید مهم‌ترین این تداخلات که مشکل ایجاد می‌کند مصرف بعضی از آنتی‌بیوتیک‌ها با فرآورده‌های لبنی یعنی شیر و ماست و... است. به خصوص خانواده تتراسایکلین‌ها که خانواده بزرگی از آنتی‌بیوتیک‌ها هستند. این آنتی‌بیوتیک‌ها اگر همراه با غذا مصرف شوند جذب‌شان به شدت کاهش پیدا می‌کند، به طوری که آنتی‌بیوتیک‌ اثر درمانی خود را اعمال نخواهد کرد. به دلیل اینکه کلسیم موجود در لبنیات با آنتی‌بیوتیک ترکیبی را ایجاد می‌کند که اجازه نمی‌دهد دارو جذب شود، در نتیجه دارو در دستگاه گوارش مانده و سپس دفع می‌شود. در این موارد باید آنتی بیوتیک را با معده خالی و همراه آب و نه شیر مصرف نمود.

پس کسانی که قرص کلسیم هم می‌خورند باید مراقب باشند؟

بله حتما. کسانی که آنتی‌اسید هم می‌خورند باید حواس‌شان باشد زیرا آنتی‌اسیدها هم حاوی کلسیم هستند. یک مثال دیگر بیمارانی هستند که از فرآورده‌های هورمونی استفاده می‌کنند. این داروها اگر همراه با غذا مصرف شوند جذب‌شان کاهش می‌یابد. در نتیجه ممکن است بیماری‌شان کنترل و یا درمان نشود. اما این قضیه یک مشکل دیگر هم ایجاد می‌کند و آن اینکه چون دارو را با غذا خورده‌اند جذبش کم شده و در نتیجه بیماری کنترل و درمان نشده است در نتیجه به پزشک مراجعه می‌کنند و پزشک دوز دارو را افزایش می‌دهد. همین بیمار اگر دفعه بعد با معده خالی دارو را مصرف کند، جذب دارو به شدت افزایش پیدا کرده و بیمار را با مسمومیت دارویی مواجه می‌کند. بنابراین در این موارد باید توجه شود که وقتی دارو همراه غذا مصرف می‌شود جذب را دچار مشکل می‌کند و دوم اینکه اگر زمانی دارو را همراه غذا و زمانی با معده خالی مصرف کنیم موجب به‌وجود آمدن غلظت‌های خونی متفاوت دارو و اختلال در درمان می‌شود.

برای اینکه این اتفاق نیفتد چه توصیه‌ای به بیماران دارید؟

دو تا توصیه به بیماران دارم. اول اینکه دارو را با معده خالی مصرف کنند و دوم اینکه اگر به دلایلی مجبورند دارو را با غذا مصرف کنند باید یک روال ثابتی داشته باشند یعنی اگر قرار است دارو را با صبحانه بخورند همیشه سر یک ساعت معین با صبحانه میل کنند نه اینکه یک روز همراه صبحانه دارو را مصرف کنند و روز بعد ساعت 10 صبح. به دلیل اینکه بدن ما به میزان جذبی که دارو همراه با غذا وارد بدن می‌شود عادت می‌کند و اگر شرایط دایما تغییر ‌کند بدن را دچار مشکل خواهد کرد. به‌خصوص در مورد داروهایی که به صورت طولانی‌مدت باید استفاده شود مانند داروهای ضد دیابت، داروهای هورمونی مانند لووتیروکسین، بعضی از داروهای قلبی و عروقی و...

چه استثنا‌هایی در رابطه با خوردن مواد غذایی همراه با غذا وجود دارد؟

یک استثنا آب است. درست است که آب هم یک ماده غذایی است اما توصیه می‌کنیم که دارو حتما با آب استفاده شود و علتش این است که دارو ممکن است در مری بماند و مشکلاتی را ایجاد کند. اما چای نه! چای چون کافئین دارد با برخی داروها به‌خصوص بعضی از داروهایی که در بیماری‌های تنفسی مصرف می‌شوند، تداخل ایجاد می‌کند. استثناء دوم اینکه بعضی از داروها زمانی که با معده خالی مصرف می‌شوند فرد را دچار حالت تهوع و استفراغ و مشکلات گوارشی دیگر می‌کنند. در این حالت فرد مجبور است برای کاهش این عوارض گوارشی دارو را همراه با غذا استفاده کند. درست است که در این حالت ممکن است جذب دارو کاهش پیدا ‌کند ولی چاره‌ای نیست و باید بین مصرف نکردن دارو و جذب کمتر آن یکی را انتخاب کرد. یکی دیگر از استثناها مصرف داروهای خانواده آسپرین است. داروهای ضددردی که مصرف‌شان شایع است مانند آسپرین، مفنامیک اسید، ایندومتاسین، ایبوبروفن، دیکلوفناک، پیروکسیکام و... این داروها چون ذاتا احتمال بروز اختلال گوارشی دارند باید همراه با غذا مصرف شوند تا مشکل کمتری ایجاد کنند حتی اگر افراد مشکل گوارشی ندارند. این مورد درباره داروهای کورتیکواستروئیدی یا همان کورتون‌ها مانند دگزامتازون و پردنیزولون نیز به همین شکل است و باید با معده پر مصرف شوند.

خیلی‌ها ممکن است فکر کنند ویتامین‌ها موادی هستند که به راحتی در مواد غذایی یافت می‌شوند، پس نمی‌توانند تداخلی ایجاد کنند، نظر شما چیست؟

درست است غذایی که می‌خوریم حاوی ویتامین است ولی چون مقادیر ویتامین‌ موجود در قرص‌ها و کپسول‌های ویتامینه با غذایی که می‌خوریم متفاوت است اگر با غذا مصرف شوند ممکن است جذب‌شان دچار اختلال ‌شود بنابراین اگر کسی نیاز به مصرف مکمل‌های ویتامین دارد بهتر است آنها را با معده خالی مصرف کند.

آیا در مورد مکمل‌ آهن هم همین‌طور است؟

ببینید! جذب آهن خیلی کم است، یعنی بیشتر از 10 تا 15 درصد آهن موجود در مواد غذایی و یا فرآورده‌های دارویی حاوی آهن حتی با معده خالی هم جذب نمی‌شود. بنابراین باید آهن را حتما با معده خالی مصرف کرد اما یکی از عوارض بسیار مهم و شایع آهن خوراکی اختلالات گوارشی است. در این افراد چاره‌ای جز مصرف آهن همراه با غذا نیست و این یکی از استثنایی‌هایی است که گفتیم...............................
11 نکته برای چاق نشدن در آخر هفته ......................


--------------------------------------------------------------------------------

تحقیقات نشان داده است که مردم در دوران تعطیلات بیشتر از زمان‌های عادی وزنشان بالا می‌رود و این وزن اضافه طی سال‌ها روی هم جمع می‌شود و به چاقی منجر می‌شود. اضافه کردن وزن خیلی راحت تر از کم کردن آن است. به همین خاطر وقتی حتی فقط نیم یا یک کیلو هم وزنتان طی تعطیلات بالا می‌رود، این احتمال وجود دارد که نتوانید آن را پایین بیاورید اما می‌توانید از همین حالا برنامه ریزی کنید که طوری تعطیلات را بگذرانید که دور کمرتان یک سانت هم بیشتر نشود. این 10 نکته را دنبال کنید تا از اضافه وزن دوران تعطیلات در امان بمانید...


طی روزها تعطیل به طور منظم از غذا و تنقلات استفاده کنید


ممکن است بخواهید یک روز از صبح تا شب چیزی نخورید تا بتوانید در مهمانی شب به اندازه کافی از غذاها و دسرهای خوش‌مزه استفاده کنید. با اینکه این فکر منطقی به نظر می‌رسد اما نخوردن غذا قبل و بعد از یک مهمانی هیچ کمکی به شما نخواهد کرد. فقط متابولیسم شما را کند می‌کند و اگر گرسنه به مهمانی برسید، مطمئناً انتخاب‌های ضعیف‌تری هم خواهید داشت و خیلی خیلی بیشتر خواهید خورد.





از آشپزخانه بیرون بیایید


وقتی بشقاب غذایی که کشیده بودید را کامل خوردید، به اتاق دیگری بروید و خودتان را مشغول صحبت با کسی یا انجام فعالیتی کنید تا فکرتان از غذا بیرون بیاید. اگر مجبورید که برای تمیز کردن در آشپزخانه بمانید، یک تکه آدامس به دهانتان بیندازید تا دیگر به مانده‌های غذا ناخنک نزنید. با این کار از مصرف 200 تا 300 کالری اضافه که فقط با کمی ناخنک زدن به غذا ایجاد می‌شود، جلوگیری می‌کنید.





از لیست غذا انتخاب‌های سالمی داشته باشید


غذاهای روز تعطیل لازم نیست حتماً انباشته از روغن و کره و پنیر و شکلات باشد تا خوش‌مزه به نظر برسد. خیلی از غذاها از سبزیجات تازه درست شده‌اند که می‌تواند انتخابی بسیار سالم باشد. تا آنجا که می‌توانید غذاهایی را انتخاب کنید که کالری، چربی و قند کمتری داشته باشند.





برای سوزاندن کالری‌های اضافی ورزش کنید


درست است که همه برای روزهای تعطیل خود برنامه دارند اما اگر 30 دقیقه در روزتان را برای فعالیت فیزیکی وقت بگذارید، مطمئن باشید که چیزی را از دست نمی‌دهید. با سوزاندن حداقل 300 کالری در روز علاوه بر آن چیزی که می‌سوزانید، از شر اضافه وزن نیز خلاص می‌شوید.








به کیفیت غذاها توجه کنید نه کمیت آنها


لازم نیست حتماً یک تکه از هر غذایی که در مهمانی وجود دارد، بخورید. دو تا سه مدل غذایی که به نظرتان خوش‌مزه‌تر می‌آید، کافی است. دقت کنید که از هر غذا مقدار کمی برای خود بکشید چون این غذاها معمولاً پرکالری تر از غذاهایی هستند که به طور معمول استفاده می‌کنید.





از کشیدن دوباره غذا خودداری کنید


وقتی غذاها به صورت سلف سرویس عرضه می‌شود، این احتمال که به سمت دوباره کشیدن غذا کشیده شوید، خیلی زیاد است اما اگر می‌خواهید دچار اضافه وزن نشوید، یک بار بشقابتان را پر کنید و دیگر سراغ میز غذاها نروید.





آخر صف غذا کشیدن بایستید


اگر اول همه غذایتان را بکشید زودتر از همه هم غذایتان را تمام می‌کنید و چون می‌بینید همه هنوز مشغول خوردن هستند، ممکن است دوباره وسوسه شوید که غذا بکشید تا همرنگ جماعت شوید. اگر صبر کنید و اجازه بدهید تقریباً بقیه افراد غذایشان را بکشند و بعد شما سراغ غذا کشیدن بروید، جای شما با آنها عوض خواهد شد.





هدیه‌‌هایی سالم و غیرغذایی برای دوستانتان ببرید


آیا واقعاً لازم است که خودتان شیرینی، شکلات یا کارامل درست کنید تا هدیه ببرید؟ با این کار فقط کاری‌های مصرفی خودتان را بیشتر می‌کنید چون حین درست کردن این دسرهای خوش‌مزه وسوسه می‌شوید، کمی از ته ظرف و سر طرف ناخنک بزنید یا حتی ممکن است کمی هم برای خودتان کنار بگذارید.


خیلی از افرادی که این هدایا را هم می‌گیرند ممکن است نگران اضافه وزن دوران تعطیلات خود باشند و اگر شما چنین هدایای چاق کننده‌ای برایشان نبرید مطمئناً از شما متشکر خواهند بود. به جای خوراکی و خوردنی، یک هدیه کوچک برایشان ببرید مثل، شمع، کتاب، یا از این قبیل.





برای جلوگیری از وسوسه‌ها، از قبل برنامه بریزید


اگر در اداره‌ای کار می‌کنید، مراقب خوراکی‌های پرکالری که همکارانتان می‌آورند که با هم بخورید، باشید. شما هم تنقلات سالم خودتان را سر کار ببرید تا از فرط گرسنگی مجبور نشوید در تنقلات آنها شریک شوید.





یادتان باشد نوشیدنی‌ها هم در شمارش کالری‌ها به حساب می‌آیند


مراقب باشید که چه میزان کالری هم از آب میوه ها، نوشابه‌ها و نوشیدنی‌های حاوی قند وارد بدنتان می‌کنید.


این نوشیدنی‌ها هم کالری اضافه وارد بدنتان می‌کنند و هم جلوی اشتهایتان را برای غذا می‌گیرند. اگر می‌خواهید کمی بیشتر از خوردن غذاها لذت ببرید، با محدود کردن نوشیدنی‌های مصرفی خود، کالری‌ها را برای غذا ذخیره کنید.





در تعطیلات از اضافه وزن هم جلوگیری کنید


یادتان باشد هر قدمی را که برمی‌دارید منطقی بردارید. فقط غذاهایی را انتخاب کنید که واقعاً دوست دارید و کالری‌های بیشتری را برای خوردن غذاهایی که به اندازه ظاهرشان جالب نیستند، هدر ندهید.


با رعایت کردن نکاتی که در بالا ذکر کردیم، مطمئن هستم که دچار اضافه وزن نمی‌شوید....................

ببین برای منم همین پیش اومده بود دقیقا!!!😥

 من از یکی از پزشکای دکترساینا ویزیت انلاین گرفتم از خونه و خیلییییی خوب بود. بیا اینم لینکش ایشالا که مشکلت حل میشه 💕🌷

اگر می‌خواهید بچه‌دار شوید.............


--------------------------------------------------------------------------------

راستی، شما ازدواج کرده‌اید؟ چه مدتی است؟ بچه دار شده اید؟ نه؟ چرا؟ از زیر بار مسوولیت بچه‌داری فرار می‌کنید؟ وضع مالی خراب است؟ رابطه‌تان با همسرتان تاثیر گذاشته است؟ از کم شدن محبت همسر می‌ترسید؟ شاید همه اینها تنها بهانه باشد و شاید هم دغدغه اصلی همسران اما باید دانست که با تغییر نگرشمان به زندگی، مشورت با کارشناسان و برنامه‌ریزی بهتر و مناسب‌تر، می‌توانیم فرزندی را به این دنیا بیاوریم و خدماتی را که زمانی از والدین مان گرفتیم، به نسل بعد ارایه دهیم. از هر دست که گرفتی باید از همان دست هم پس بدهی! .................

بهتر است در سال چندم بعد از ازدواج، به فکر بچه دار شدن بیفتیم؟ اول، دوم، پنجم یا مثل بعضی‌ها دوازدهم؟!

سوال خوبی است. تحقیق شده و دیده‌اند که معمولا و تاکید می‌کنم معمولا تا سه سال اگر برای زوجین مشکلی از نظر اختلاف زناشویی پیش نیاید، احتمال کمتری وجود دارد تا در مراحل بعدی به اختلاف شدیدی منجر شود و حتی به طلاق بینجامد. بنابراین توصیه می‌شود که زوجین حدود سه سال از آغاز زندگی مشترک صبر کنند و سپس به فکر بچه دار شدن باشند تا فرزندشان درگیر مشکلات ناشی از اختلاف بین والدینش نشود و در واقع موجود سومی ‌درگیر مشکلات پدر و مادرش نشود البته به 5 سال و هفت سال هم اشاره شده است اما نه در زمینه بچه دار شدن بلکه در زمینه صرفا نداشتن اختلاف اساسی بین زوجین که مثلا اگر تا 7 سال بین آنها مشکل حادی پیش نیاید، به احتمال قریب به یقین، زندگی دوام خواهد داشت البته اگر با تحمل و اجبار نباشد. به هر حال زوجین باید مطمئن شوند که زندگی شان ثبات کافی دارد و از نظر روانی و جسمی‌ به خود و فرزندشان آسیبی نمی‌رسد.

اما زوجین جوان امروزی پا را از این هم فراتر می‌گذارند و 6 یا 7 سال برای بچه دار شدن صبر می‌کنند. آیا درست است؟

این کار بیشتر به علت فرار از مسوولیت است و البته علت دیگرش هم نداشتن شناخت کافی از طرف مقابل یا نداشتن اعتماد به همسر است یا تصور می‌کنند به علت اختلاف‌هایی که وجود دارد، نمی‌توانند به دوام زندگی امیدوار باشند اما مهم‌ترین موضوع، همان نپذیرفتن مسوولیت است و می‌خواهند به اصطلاح راحت باشند، آزاد باشند و به هر حال می‌خواهند تربیت و پرورش موجود دیگر را که کاری مشکل است و به مهارت نیاز دارد، به تعویق بیندازند اما در صورت دوام پیوند و وجود تفاهم بین زوجین باید نگرش آنان تغییر کند و مزایای پرورش فرزند را به آنان گوشزد کرد.

چه مزیتی دارد؟

اگر به اکثریت قریب به اتفاق افراد نگاه کنید، می‌بینید که بر اساس غریزه و فطرت، انسان دوست دارد فرزند داشته باشد و پاسخ به غریزه از راه درست و توصیه شده از سوی کارشناسان مصلح، موجب رضایت خاطر می‌شود. این رضایت، عمیق و درونی است. انسان در زندگی این جهانی می‌خواهد به آرامش برسد و این یکی از هزاران راه رسیدن به آرامش است. مورد دیگر اینکه وقتی ما در شغلی هستیم و کاری را در زمینه شغلی‌مان فرا می‌گیریم و سپس آن را به نحو موثری به اجرا می‌گذاریم، چه‌قدر احساس شعف و رضایت می‌کنیم. فرزندپروری، مهارت می‌خواهد و به کارگیری این مهارت‌ها و به ظهور رساندن آنها موجب طیب خاطر می‌شود. هرکسی می‌خواهد ثابت کند که مهارت‌هایی دارد و می‌تواند از آنها به نحو احسن استفاده کند و نتیجه بهینه دریافت کند. در هر زمینه‌ای، کار و شغل، زندگی خانوادگی، درس خواندن و حتی کارهای کوچکی که مثلا در طی یک سفر تفریحی بر عهده فردی گذاشته می‌شود، فرد می‌خواهد با انجام دادن بهتر آن کارها، توانایی خود را اثبات کند. یکی از مهم‌ترین و جدی‌ترین این‌گونه فعالیت‌ها، فرزند داشتن و فرزندپروری است. شما به افرادی که فرزندانی موفق دارند نگاه کنید. ببینید چه‌طور بین در و همسایه و مردم محل و فامیل و دوست و آشنا احترام دارند، چه‌قدر سرافراز و سینه به جلو سپر کرده راه می‌روند؟ ببینید مادر ‌هادی ساعی چه لذتی می‌برد وقتی فرزندش این‌قدر احترام دارد و محبوب مردمش است. مادر‌ هادی ساعی را با همه زحماتش و با همه مشقتش، به نام فرزندش می‌شناسند حتی ممکن است یک خاندان را به نام کوچک‌ترین فرزند خانواده بشناسند و این خاندان، مشهور به نیک نامی‌می‌شود. انسان دیگر چه می‌خواهد؟ مگر نه اینکه بسیاری از پدران و نیاکان دیروز از طریق فرزندانشان، نامشان را و حرفه‌شان را زنده نگه داشته‌اند؟ بسیاری از افراد را می‌بینیم که خود به آرزوهایشان نرسیده‌اند و می‌خواهند فرزندشان مثلا پزشک، مهندس، خلبان، تاجر، حسابدار یا معلم موفقی شود. این همان حسی است که به افراد آرامش می‌دهد و همین احساس که کسی ادامه‌دهنده راهشان در آینده خواهد بود، همین که در پرورش یک فرزند صالح، موفق بوده‌اند و لذت بازی و رشد و دیدن لحظه‌های بزرگ شدن و موفق بودن بچه شان را دارند، برای داشتن فرزند البته با برنامه و با دانستن مهارت‌های فرزندپروری به اندازه کافی انگیزه ایجاد می‌کند.

یادم می‌آید روزی مادرم می‌گفت: قبل از اینکه تو را داشته باشم، هیچ کودکی توجهم را جلب نمی‌کرد. به دنیا آمدن تو مرا نگران همه کودکانی کرد که به انتظار رد شدن از عرض خیابان بودند. از آن زمان، از همه راننده‌ها خواهش می‌کردم مراقب بچه مدرسه‌ای‌ها باشند چون تو را داشتم، تو مرا مادر همه بچه‌های عالم کردی.

شاید برانگیخته شدن محبت‌مان، دلسوزیمان و افزایش حس انسانیتمان و ایجاد حس مشترک برای توجه به یکدیگر، کمترین بهره از داشتن فرزند باشد. با احترام به همه آنهایی که بدون اینکه بتوانند فرزندی داشته باشند، از چشمه محبت خود، کودکان دیگر را سیراب می‌کنند.
7 دشمن مو ....................


--------------------------------------------------------------------------------

مو خوره و به دنبال آن، ایجاد آسیب شدیدتر و ریزش مو، از بیشترین دلایل مراجعه بیماران زن و مرد به پزشکان است بنابراین بهتر است علل آسیب‌دیدگی مو را بشناسید تا از ایجاد آن پیشگیری کنید.‌..


مهم‌ترین علل آسیب دیدگی موها عبارت‌اند از:



1) برس زدن بیش از حد و غلط: برس زدن در حد معمول اشکالی ندارد و جهت زدودن آلودگی و گرد و غبار و همچنین پخش کردن چربی پوست در تمام سطح موها و نیز ایجاد ظاهری آراسته مفید است اما در صورتی که موها بیش از حد برس زده شود و یا موهایی را که داخل هم فرو رفته‌اند به شدت به وسیله برس جدا کنید و یا اینکه موها را بر خلاف جهت به وسیله یک برس نوک تیز شانه بزنید باعث آسیب‌دیدگی موها می‌شوید.


2) تحت کشش قرار دادن موها: به این صورت که موها را محکم ببندید مثل مدل دم اسبی و یا اینکه آنها را در حال کشش ببافید. این کار علاوه بر آسیب رساندن به ساقه مو می‌تواند باعث ریزش مو از ریشه آن شود که در صورت تکرار به طاسی دایمی آن ناحیه منجر می‌گردد.


3) فر زدن موهای صاف یا صاف کردن موهای فر: این کار باعث شکستن پیوندهای گوگردی موها می‌شود و در نتیجه موها قدرت خود را از دست می‌دهند و به راحتی می‌شکنند. پس از انجام این کار قدرت موها قابل برگشت نیست و آسیب وارد شده به آن قسمت از ساقه مو دایمی خواهد بود.


4) بی‌رنگ کردن مو و استفاده از رنگ موهای دایمی: برای اینکه بتوان مو‌ها را بی‌رنگ (دکلره) کرد و یا رنگ جدیدی در آن به وجود آورد باید به جدار مو نفوذ کنند و عمل خود را انجام دهند. این کار معمولا با استفاده از مواد مخربی نظیر آب اکسیژینه صورت می‌گیرد بنابراین پس از رنگ کردن دایمی موها نباید توقع داشته باشیم که موها حالت و قوام قبلی را داشته باشند. چنین موهایی سست و شکننده می‌شوند و درخشش خود را از دست می‌دهند و الکتریسیته ساکن باعث حالت نگرفتن آنها می‌شود.


5) استفاده بیش از حد از وسایل گرمازا مانند بیگودی و سشوار: برای خشک شدن موها بهترین راه، آن است که آن را به تدریج با یک حوله خشک کنید و استفاده از سشوار برای سرعت بخشیدن به روند خشک شدن مو و یا حالت دادن آن می‌تواند باعث آسیب رسیدن به موها شود. در صورت استفاده از سشوار بهتر است آن را با درجه کم و از فاصله دور به کار ببرید.


6) عوامل محیطی به خصوص نور آفتاب: یکی از مهم‌ترین علل فرسودگی موها تماس طولانی‌مدت با نور خورشید است. تابش اشعه خورشید باعث ایجاد رادیکال‌های آزاد در ساقه مو می‌شود که شبکه پروتئینی را تغییر داده، باعث خراب‌تر شدن موها می‌گردند. برای جلوگیری از این مساله باید هنگام کار در زیر آفتاب از کلاه استفاده شود.


7) عادت به بازی کردن با موها: این مساله یک وضعیت روانی خاص است که بارها در مورد آن صحبت کردیم................
2728
حس چشایی زنان از مردان قوی‌تر است ..............................


--------------------------------------------------------------------------------

آقایان محترم با کمال تأسف باید اقرار کنیم که حس چشایی زنان بسیار قوی‌تر از حس چشایی مردان است. این دقیقا جمله‌ای است که محققان دانمارکی در رأس گزارش خود به آن اشاره کرده‌اند...



مزه‌ها به وسیله جوانه‌های چشایی تشخیص داده می‌شوند. این ساختارها در دهان و گلو قرار دارند و بیشتر آنها در سطح فوقانی زبان قرار دارند. جوانه‌های چشایی تنها می‌توانند چهار مزه اصلی را تشخیص دهند. شیرینی، ترشی، شوری و تلخی.


هر مزه به وسیله جوانه‌های چشایی واقع در یک ناحیه خاص از زبان تشخیص داده می‌شود. تلخی در پشت، ترشی در کناره‌ها، شوری در جلو و شیرینی در نوک. مواد داخل دهان در تماس با موهای ظریفی قرار می‌گیرند که روی جوانه‌های چشایی زبان واقع هستند. این موها تکانه‌های عصبی تولید می‌کنند که از طریق رشته‌های عصبی به یک ناحیه تخصص یافته در مغز می‌روند.





انجام تحقیقی برای اولین بار


محققان دانمارکی پس از بررسی 9 هزار دختر و پسر دانش‌آموز و دانشجو و بررسی عادات غذایی و قدرت چشایی آنها متوجه شدند قدرت چشایی دختران بسیار قوی‌تر و پیشرفته‌تر از قدرت چشایی پسران است. در بررسی‌های جزیی‌تر محققان به دانش‌آموزان کیت‌هایی شامل نمونه‌های غذایی دادند. در آزمایش اول 10 نمونه نوشیدنی شیرین و ترش به دانش‌آموزان و دانشجویان داده شد که آنان ‌باید با چشم بسته آنها را براساس میزان شیرینی و ترشی طبقه‌بندی می‌کردند. در آزمایش دیگر جوانان باید زبان خود را با کاغذ رنگی آبی مزه‌دار می‌کردند تا محققان میزان مزه جذب شده توسط پرزهای چشایی آنان را اندازه بگیرند. نتایج تحقیقات نشان داد دختران بسیار بهتر از پسران موفق به شناسایی میزان شیرینی نوشیدنی‌ها شدند. به گفته میشل بوم فروست، محقق دانشگاه کپنهاگ این تفاوت به نحوه دریافت اطلاعات چشایی در زنان و مردان بازمی‌گردد. در واقع تعداد پرزهای چشایی در زنان و مردان به یک اندازه است اما پرزهای چشایی زنان و مردان به یک شکل و یک میزان پیام به مغز مخابره نمی‌کنند و نوع برخورد هر دو جنس با مزه‌ها متفاوت است.


تفاوت سلیقه در مردان، زنان و کودکان


مردها بیش از زنان به مزه‌های افراطی علاقه دارند و بیشتر جذب نوشیدنی‌های غیرالکلی شیرین می‌شوند اما جالب آن است که از 90 درصد کودکان و نوجوانانی که به نوشیدنی علاقه دارند، 30 درصد علاقه بیشتری به نوشیدنی‌های کم‌شیرین یا بی‌شکر دارند و این امر می‌تواند اطلاعاتی مفید برای تولیدکنندگان موادغذایی و والدین باشد تا برای کودکان غذاهایی سالم تهیه کنند.





ارتباط ذایقه و سن


تحقیقات همچنین روش کرد که قدرت چشایی در حین ورود کودک به دوران نوجوانی دچار تغییرات باورنکردنی می‌شود و در سن 13، 14 سالگی به اوج تغییرات خود می‌رسد. بررسی‌ها نشان داد نوجوانان در این سن بیشتر به موادغذایی ترش علاقه پیدا می‌کنند و تمایل به غذاهای شیرین به مرور کم می‌شود.





تفاوت قدرت چشایی در نقاط مختلف جهان


نکته جالب دیگر آنکه قدرت چشایی از یک نقطه به نقطه‌ای دیگر و از کشوری به کشوری دیگر با هم متفاوت است، به‌طوری که تحقیقات روی دو ایالت در شمال و جنوب کانادا نشان داد شمالی‌ها بهتر از جنوبی‌ها مزه‌ ترش را تشخیص می‌دهند. به‌طور دقیق‌تر شمالی‌ها قادرند 37/0 گرم اسید در یک لیتر آب را تشخیص دهند، در حالی که جنوبی‌ها به سختی 5/0 گرم اسید در یک لیتر آب را تشخیص می‌دهند...................
ناگفته‌های رنگ چشم .........................


--------------------------------------------------------------------------------

چشمان شما چه رنگی است؟ بیشتر به مادرتان رفته‌اید یا به پدرتان؟ پوستی گندمی و چشمان قهوه‌ای سوخته دارید، در حالی که همیشه آرزوی داشتن پوستی روشن و چشمان آبی را داشته‌اید؟ متاسفانه برخی مسایل در این دنیا در گروی قدرت ما نیست و پادشاه ژنتیک بر آن حکومت می‌کند. اگر می‌خواهید با عوامل موثر بر شکل‌گیری رنگ چشم آشنا شوید، با ما همراه باشید...


اینکه رنگ چشم‌ شما یا فرزندتان چه خواهد بود به دو عامل ژنتیک و وراثت باز می‌گردد. به طور ساده‌تر باید گفت هر فرد دارای دو نوع ژن است که از هر یک از والدین خود به ارث می‌برد. این دو ژن می‌توانند به هم شبیه یا متفاوت از هم باشند. طبق نظریه صفات نهفته مندل ژن رنگ تیره بر رنگ روشن همیشه غالب است و به همین دلیل فردی با دو ژن رنگ قهوه‌ای یا یک ژن آبی و یک ژن قهوه‌ای، دارای رنگ چشم قهوه‌ای می‌شود و تنها در صورتی که هر دو ژن آبی باشند رنگ چشم فرزندشان نیز آبی می‌شود.


در حال حاضر محققان نظریات جدیدی ارایه داده‌اند که بر طبق آن حتی چشم فرزند افرادی که هر دو والد چشم قهوه‌ای دارند می‌تواند آبی شود.





رنگ چشم از کجا می‌آید؟


دلیل اصلی رنگی بودن عنبیه چشم، ذرات کوچک ملانین است اما تیره یا روشن بودن چشم به دو عامل اصلی ژنتیک و همچنین نوع و مقدار دانه‌‌های رنگی موجود در عنبیه باز می‌گردد. به عبارت دقیق‌تر میزان ملانین موجود در بافت پوششی، استروما و میزان پراکندگی سلولی در استرومای عنبیه در روشن یا تیره شدن چشم موثرند. در تمامی چشم‌های رنگی، بافت پوششی عنبیه رنگدانه مشکی به نام ملانین دارد. در صورتی که پراکندگی این رنگدانه‌ها در استروما زیاد باشد چشم فرد تیره و در صورتی که کم باشد، روشن می‌شود. طبق این نظریه چند ژن مسوول تعیین رنگ چشم‌های یک فرد است. در این میان برخی ژن‌ها تاثیر بیشتری می‌گذارند.


اصلی‌ترین ژن که تا 74 درصد در شکل‌گرفتن رنگ چشم دخیل است ژن OCAZ است. این ژن پروتئینی با عنوان P را رمزگذاری می‌کند که در تولید ملانین نقش دارد و شکل دهنده رنگ قهوه‌ای، آبی و سبز است.


ژن‌های دیگری با اسامی Eycl1، Eycl2 و Eycl3 نیز ژن‌هایی هستند که نقش فرعی در این میان بازی می‌کنند وسبب بروز رنگ‌های مخلوطی مثل سبز مایل به آبی، طوسی مایل به آبی، قهوه‌ای، بلوطی و... می‌شوند. تحقیقات اخیر دانشمندان روی گروهی از افراد چشم آبی نشان داده است جهشی کوچک در OCAZ می‌تواند سبب محدود شدن تولید ملانین عنبیه و آبی شدن چشم شود. جالب است که بدانید اگر فعالیت این ژن به طور کامل محدود شود فرد دچار ناراحتی خاصی به نام آلبینیسم یا زالی می‌شود که در اثر آن موهای فرد سفید و چشمانش قرمز خواهد بود.





دو چشم با دو رنگ متفاوت


شاید شما هم با افرادی روبه‌رو شده باشید که رنگ دو چشم آنها با هم متفاوت است. این بیماری در انسان‌ها معمولا نادر است ولی در حیوانات رواج بسیاری دارد و دلیل آن هم متفاوت بودن میزان ملانین موجود در هر یک از عنبیه‌ها است. دلیل اصلی بروز این بیماری جهش ژنی است که می‌تواند ارثی نیز باشد البته برخی داروهای خاص نیز می‌توانند سبب افزایش یا کاهش مقدار رنگ دانه در هر یک از چشم‌ها شوند. جالب است که برخی مبتلایان به این بیماری برای پوشاندن آن از لنز استفاده می‌کنند اما برخی دیگر این حالت را دوست دارند و با آن به‌طور طبیعی کنار آمده‌اند.





رنگ چشم تغییر می‌کند؟


طبق تحقیقات وسیعی که در رابطه با زمان ثابت شدن رنگ چشم صورت گرفته است، معلوم شد، رنگ چشم نوزادان از هنگام تولد تا شش سالگی در حال تغییر است و دلیل آن هم افزایش یا کاهش ملانین است. از سوی دیگر برخی از رنگ‌ها در برخی نقاط جهان فراوانی بیشتری دارند. به‌طور مثال رنگ بلوطی یا خرمایی بیشتر در اروپا دیده می‌شود و رنگ قهوه‌ای مایل به مشکی رنگ غالب در سراسر جهان است. رنگ‌های چشم روشن مانند سبز، آبی و طوسی نیز بیشتر در کشورهای آمریکایی و برخی کشورهای آسیایی نظیر هند و ترکیه دیده می‌شود..........................
ماهی‌تابه رژیمی در بازار ......................


--------------------------------------------------------------------------------







این روزها هر کالایی که در بازار عبارت رژیمی و ضدچاقی را یدک بکشد، ناخودآگاه طرفداران زیادی پیدا می‌کند و با استقبال خریداران روبه‌رو می‌شود. اگر به‌تازگی سری به فروشگاه‌های ظروف آشپزخانه زده باشید احتمالا ماهی‌ تابه‌های درداری را دیده‌اید که به گفته فروشنده‌ها برای پخت وپز در آنها نیازی به استفاده از روغن نیست و به این ترتیب کالری زیادی از غذای روزانه حذف خواهد شد، به طوری که ازآنها به عنوان تابه‌های رژیمی یاد می‌شود که البته قیمت آنها هم بالاتر از انواع عادی است.


این تابه‌ها برای پخت وپز نیاز به روغن ندارند ودر شکل‌ها و ابعاد و رنگ‌های مختلف در بازار یافت می‌شوند و نقطه مشترک همه آنها این است که یک سیستم بسته را تشکیل می‌دهند یعنی این تابه‌ها به صورت دوطرفه طراحی شده‌اند که قفل مرکزی مغناطیسی مانع باز شدن در ظرف حین پخت می‌شود و از هر دو طرف می‌توانید ظرف را روی شعله قرار دهید. اغلب آنها برای گذاشتن روی اجاق‌گاز طراحی شده‌اند اما تعدادی از آنها برقی هستند و تعدادی را نیز می‌توانید در فر قرار دهید ولی به طور کلی می‌توان گفت اکثرشان از جنس چدن هستند اما نوع تفلون آنها نیز در بازار موجود است که به‌نظر می‌رسد نسبت به نوع اول طرفداران کمتری دارد.


روش طبخ چگونه است؟


سیستم بسته این تابه در شروع پخت موجب می‌شود که غذا اصطلاحا عرق کند و آب و روغن خود را به ظرف پس دهد و به این ترتیب غذا در بخار آب خود پخته و بعد از پخت کامل و تبخیر آب اضافی در روغن خود سرخ می‌شود، به طوری که غذا ضمن مغز پخت شدن، ظاهری سرخ شده و برشته دارد.


البته گروهی از این تابه‌ها قابلیت‌های دیگری نیز دارند یعنی شما می‌توانید علاوه بر پختن و سرخ کردن غذاهای مورد علاقه‌تان آنها را بخارپز و کبابی کنید. شاید این سوال برایتان پیش بیاید که برای سرخ کردن غذاهایی مثل سیب‌زمینی و یا بادمجان که در ترکیب خود، روغن ندارند چگونه باید عمل کنیم؟ جواب ساده است. شما با افزودن مقدار بسیار کمی روغن (حدود یک تا دو قاشق غذاخوری) می‌توانید این مواد غذایی را نیز سرخ کنید زیرا به دلیل تبعیت از روش بخارپز، غذا نمی‌تواند روغن را به درون خود جذب کند و همان مقدار کم روغن افزوده شده به غذا روی سطح را کاملا می‌پوشاند و آن را سرخ و طلایی می‌کند بنابراین به دلیل طبخ ملایم وهمچنین استفاده از آب و روغن خود غذاها برای پختن و سرخ شدن آنها، ارزش مواد غذایی حفظ می‌شود و غذاها طعمی واقعی و دلپذیر خواهند داشت.





چرا این تابه‌ها این‌قدر پرطرفدارند؟






مهم‌ترین مزیت استفاده از ماهی تابه‌های رژیمی، عدم استفاده از روغن در طبخ غذاها است اما یکی از ویژگی‌های شگفت‌انگیز آنها این است که شما هنگام پخت و پز و سرخ کردن غذاها نیاز به برگرداندن غذا ندارید و کافی است هنگامی که یک طرف غذا سرخ شد، طرف دیگر ظرف را روی شعله اجاق گاز قرار دهید. این موضوع اهمیت زیادی دارد زیرا هم شکل ظاهری غذا حفظ می‌شود و هم اینکه پاشیدن روغن به اطراف و ریختن آن روی پوست‌تان را تجربه نخواهید کرد. یکی از خصوصیات با اهمیت این تابه‌ها، نچسب‌بودن سطح داخلی و حتی بیرونی آنها است چرا که هم غذا به ظرف نمی‌چسبد وهم شستشوی آن آسان است اما گروهی از این تابه‌ها هم در بازار یافت می‌شوند که با وجود نچسب بودن لایه بیرونی و درونی ظرف دسته نسوز ندارند و اگر یادتان نباشد و دسته تابه با شعله گاز تماس پیدا کند، پوشش لاستیکی دسته آب می‌شود و بوی بسیار نامطبوعی در آشپزخانه به وجود می‌آید.





تابه‌های رژیمی متهم می‌شوند






علاوه بر مزایای گفته شده، این تابه‌های بدون نیاز به روغن، چندان هم بی‌عیب و نقص نیستند. مثلا اگر به زمان پخت غذا و راهنمای استفاده از تابه توجهی نکنید و غذا بیش از زمان تعیین شده روی گاز بماند، به دلیل نداشتن آب و روغن اضافی، زودتر از ظروف دیگر باعث سوختن غذا می‌شوند و بنا به بسته بودن سیستم پخت و پز، بوی نامطبوع سوختگی در غذا باقی می‌ماند و نمی‌توان به راحتی آن را از بین برد. در عین حال، نوع غیراستاندارد تابه‌ها نیز از جنس نامطلوبی هستند که به وفور هم در بازار یافت می‌شوند و در دمای بالا طعم و بوی ناخوشایندی را در غذا ایجاد می‌کنند. البته این موضوع نمی‌تواند اتهامی جدی برای این تابه‌ها محسوب شود زیرا در مقایسه با سایر ظروف و وسایل پخت و پز مثل مایکروویو، سرخ‌کن و کباب‌پز بسیار خوب عمل می‌کنند. مثلا پخت غذاهای جامد در مایکروویو تا حد زیادی موجب خشک شدن آنها می‌شود اما غذاهایی که در تابه‌های بدون نیاز به روغن، تهیه می‌شوند، لذیذ و آب‌دار هستند و یا مثلا سرخ کردن مواد غذایی در سرخ‌کن نیاز به روغن زیادی دارد و حتی اگر در مرحله نهایی از صافی روغن استفاده کنید باز هم روغن و چربی زیاد در بافت غذا باقی می‌ماند، در حالی که شما هنگام استفاده از تابه‌های رژیمی، هیچ روغن اضافی را در بافت غذا نمی‌بینید. کباب‌پزها نیز شکل و طعم واقعی غذا را از بین می‌برند اما غذاهای کباب‌ شده در تابه‌های بدون نیاز به روغن طعم و شکل واقعی خود را حفظ می‌کنند.





نظر متخصصان تغذیه





دکتر امیر بیابانی، متخصص تغذیه و عضو هیات علمی دانشگاه علوم‌پزشکی تبریز درباره این تابه‌ها می‌گوید: مهم‌ترین ویژگی تابه‌های بدون نیاز به روغن این است که با استفاده از فشار بخارآب، غذا را کاملا مغز‌پخت می‌کنند و برای سرخ کردن غذا نیاز به استفاده از روغن اضافی نیست زیرا یکی از عمده دلایل چاقی در جوامع امروزی و به ویژه کشور ما مصرف دایم غذاهای چرب و سرخ‌کرده است و کاهش سن سکته قلبی و ابتلا به بیماری فشارخون و چربی خون از عواقب مصرف همین غذاها است و من به‌عنوان یک کارشناس تغذیه، استفاده از این ظروف را به خصوص به آنهایی که از چاقی و بیماری‌های مرتبط رنج می‌برند، توصیه می‌کنم.


صرفه‌جویی در وقت؛ مزیت دوم


اگر مهم‌ترین مزیت تابه‌های رژیمی را حذف یا به حداقل رساندن روغن در طبخ غذا بدانیم، بدون شک باید از صرفه‌جویی در وقت به‌عنوان دومین مزیت این تابه‌ها یاد کنیم. جدول زیر، زمان طبخ برخی غذاها را در تابه‌های رژیمی نشان می‌دهد:



پختن یا سرخ کردن مرغ

06-54 دقیقه


پخت ماهی (بدون آب و روغن)

03-02 دقیقه


پختن یا سرخ کردن بادمجان و سیب‌زمینی (با حداقل روغن)

51 دقیقه


تهیه انواع کیک، استیک، کوکو، کتلت، پیتزا و لازانیا

54-03 دقیقه ..................................


















make a gif
Make a gif





هشدار سرمه ای .............................




--------------------------------------------------------------------------------



تا به حال سرمه را برای آرایش چشمان‌تان استفاده کرده‌اید؟ حتما می‌دانید که رنگ سیاه سرمه، جلوه زیبایی به چشم‌ها می‌بخشد و تیرگی و گیرایی چشم‌ها را بیشتر می‌کند. برخی از بانوان هم سرمه را برای پررنگ‌تر نشان دادن ابروهایشان استفاده می‌کنند ولی با این همه سرمه این روزها در رقابت با انواع خط‌چشم‌هایی که بازار لوازم آرایشی را در قبضه خود گرفته‌اند، شکست خورده است و بیشتر شما بساط سرمه و سرمه‌دان را در گنجه مادربزرگ‌ها پیدا می‌کنید...


اگر شما همچنان طرفدار سرمه و کشیدن آن به چشمانتان هستید، بد نیست درباره این لوازم آرایش سنتی زنان ایرانی بیشتر بدانید:





سرمه که در زبان عربی آن را کحل می‌گویند، ماده سیاهی است که برای سیاه کردن چشم به پشت پلک‌ها و یا داخل چشم کشیده می‌شود. جالب است بدانید نام رنگ سرمه ای هم از این ماده گرفته شده است چون هم سرمه و هم رنگ سرمه‌ای، رنگ تیره‌ای دارند.





چشمانتان حساس است؟




اگر شما چشمان حساسی دارید باید خیلی مراقب مالیدن سرمه به چشمان‌تان باشید. معمولا مواد شیمیایی مثل سرمه و یا خط‌چشم و یا مدادچشم که در آرایش چشم‌ها استفاده می‌شوند یا خنثی هستند و یا تحریک‌کننده و گاهی نیز می‌توانند باعث حساسیت چشمی شوند البته ممکن است سرمه برای یک نفر هیچ‌گونه حساسیتی ایجاد نکند ولی برای شخص دیگری باعث حساسیت شود. علایم حساسیت چشمان شما به سرمه، قرمزی، خارش، اشک چشم، ضخیم شدن لبه پلک و پوسته پوسته شدن پوست سطح پلک است. پزشکان می‌گویند حساسیت چشم معمولا تا دو ماه طول می‌کشد. اگر شما پس از کشیدن سرمه به چشمان‌تان دچار این علایم شدید بد نیست در اولین فرصت با یک متخصص چشم تماس بگیرید تا داروهای لازم ضد حساسیت را دریافت کنید.





سرمه و مسمومیت با سرب




استفاده از سرمه برای چشم آن قدرها هم که فکر می‌کنید بی‌خطر نیست. خیلی‌ها تصور می‌کنند چون سرمه محصولی خانگی است و به صورت دست ساز تهیه می‌شود، می‌توان به سلامت آن بیش از خط چشم اعتماد کرد ولی خود سرمه هم می‌تواند از جهاتی سلامتی شما را به خطر بیندازد. سرمه معمولا حاوی مقداری فلز سرب است که استفاده از آن در این محصول زیبایی شاید سلامت شما را تهدید کند. سرب فلزی است خاکستری با ته‌رنگ مایل به آبی. محققان می‌گویند سرب در نسوج بدن جذب پروتئین‌ها می‌شود و بیشترین اثر سمی خود را بر مغز و اعصاب وارد می‌کند. سرب در محصولات خانگی مانند سرمه چشم، سنگ‌های زینتی مصنوعی به صورت گردن‌بند و یا دستبند به کار برده می‌شود که می‌تواند در مواردی باعث مسمومیت با این فلز شود.





سرمه و روغن کنتو




شاید دوست داشته باشید بدانید سرمه از کجا به وسایل آرایش بانوان قدیمی راه یافت. حدود 70 سال پیش، پیشرفت صنایع به این صورت نبود و خبر از برق و چراغ و لوستر نبود. مردم شب‌ها برای روشن کردن فضای منزل از چراغی به نام چراغ پیه‌سوز استفاده می‌کردند و مواد سوختنی آن را که به روغن کنتو معروف بوده است از دانه گیاهی به نام بیدانجیل (کنتو) به دست می‌آوردند. برای تهیه روغن کنتو آنها تنه درخت نارون را سوراخ می‌کردند و از چوب همان درخت برای آن دسته‌ای درست می‌کردند که در داخل آن بتواند به چرخش دربیاید و یک سوراخ هم برای خارج شدن روغن آن در زیر آن تعبیه می‌کردند. آنها گاوی را با چشمان بسته به دسته این هاون مخصوص می‌بستند و دانه گیاه کنتو را داخل آن می‌ریختند و با چرخاندن مکرر این حیوان کنتو له شده و روغن آن از سوراخ زیرین بیرون می‌آمد که بعدها آن را به صورت سنگی ساختند که دیگر آن اثر را نداشت و از همان روغن کنتو یا روغن حیوانات اهلی (گاو و گوسفند) به تهیه سرمه می‌پرداختند. برای تهیه سرمه آنها سنگی را روی فتیله‌ای که آغشته به روغن و در حال سوختن بود، می‌گرفتند و دود حاصل از آن را که سرمه نامیده می‌شود، به چشمان خود می‌کشیدند. البته در برخی مناطق ایران نیز با سوزاندن بادام،‌فندق و کرچک آن را به عنوان سورمه چشم استفاده می‌کردند.



یک عادت خطرناک



بسیاری از خانم‌ها عادت دارند سرمه، خط چشم و حتی مداد چشم را درون چشمانشان بکشند. این کار دو ایراد اصلی دارد، اول اینکه وقتی شما این مواد را داخل چشمانتان می‌کشید، چشمان شما کوچک‌تر به نظر می‌آیند بنابراین اگر شما چشمان چندان درشتی ندارید بهتر است این کار را انجام ندهید. از طرف دیگر سرمه که به صورت خانگی و خارج از شرایط استریل کارخانه‌ای تهیه می‌شود، ممکن است حاوی میکروب‌هایی باشد که به این ترتیب وارد چشمان شما شده و باعث التهاب و قرمزی چشم و در موارد پیشرفته‌تر باعث عفونت چشمان شما می‌شود. ظرف سرمه یا همان سرمه‌دان می‌تواند محلی برای رشد و تکثیر باکتری‌ها و میکروب‌ها باشد چون این محیط معمولا تاریک است به خصوص مواد اولیه این محصول معمولا به صورت خانگی و دست ساز تهیه می‌شوند که امکان آلودگی آن بسیار زیاد است..........................








make a gif
Make a gif






چاره کم ‌پشتی مو ............................


--------------------------------------------------------------------------------

وقتی پای پرپشتی موها به میان می‌آید خیلی‌ها غصه‌هایشان یادشان می‌آید و نمی‌دانند از داروهای عجیب و غریب گرفته تا کاشتن مو و مصرف داروها کدام یک را امتحان کنند ولی جالب است بدانید بسیاری از عواملی که هر روز با آن سر و کار دارید نیز می‌توانند باعث کم‌پشتی موهای شما شوند...



محققان می‌گویند مصرف 20 نخ سیگار در روز، خطر ریزش مو و طاسی را به طرز چشمگیری افزایش می‌دهد. پژوهشگران تایوانی با بررسی 740 مرد از نژاد آسیای شرقی که از نظر ژنتیکی از نژاد اروپایی کمتر به طاسی مبتلا می‌شوند، تأثیر سیگار را در ریزش مو ارزیابی کردند. بر اساس این بررسی که در نشریه آرشیو چاپ شده است، سیگار این تفاوت را از بین می‌برد. کشیدن سیگار به یکسری از تظاهرات پوستی نیز منجر می‌شود از جمله پیری و تیر‌گی پوست، ریزش مو، سفید شدن مو و.. که توجه مجامع پزشکی را به خود معطوف کرده است.





سیگار و موهای کم‌پشت و خاکستری


حداقل 94 درصد از مردان دچار درجاتی از پسرفت خط رویش مو در پیشانی بعد از بلوغ می‌شوند. شاید دوست داشته باشید بدانید چگونه سیگار باعث ریزش موها و کم‌پشتی آنها می‌شود. اینها مهم‌ترین بلاهایی است که سیگار بر سر موها می‌آورند:


• سیگار بر مویرگ‌های ریز تغذیه کننده فولیکول مو اثر مخرب به جا می‌گذارد و با اثر بر تغذیه مو باعث ریزش آنها می‌شود.


• مواد سمی‌سیگار به ماده ژنتیکی فولیکول مو آسیب می‌رساند و آن را تخریب می‌کند.


• سیگار باعث عدم تعادل آنزیمی ‌موثر در بازسازی بافت مو شده و بر روند رشد مو اثر مخرب به جا می‌گذارد.


• سیگار باعث تولید رادیکال‌های آزاد می‌شود که رادیکال‌های آزاد اکسیژن در ایجاد التهاب ناحیه اطراف فولیکول مو موثر هستند.


• سیگار فعالیت آنزیمی‌ هورمونی را بر هم می‌زند و باعث کاهش تولید استروژن می‌شود.





علل ریزش مو و کم‌پشتی موها


موهای سر انسان به دو دسته موهای مقاوم و غیر مقاوم تقسیم‌بندی می‌شوند.


موهای غیر مقاوم که اکثرا در سطح جلو و فوقانی و میانی سر قرار دارد به دلیل داشتن گیرنده حساس به تستوسترون تحت تاثیر تغییرات این هورمون قرار می‌گیرند و به خصوص بعد از سن بلوغ که میزان این هورمون در خون افزایش می‌یابد عموما ریزش مو آغاز می‌گردد.


موهای مقاوم که معمولا در پشت و اطراف سر قرار دارند فاقد این گیرنده بوده و تحت تاثیر هورمون مردانه قرار نمی‌گیرند. به همین دلیل است که این موها هیچ وقت نریخته واز آن به عنوان ناحیه دهنده در عمل جراحی پیوند مو استفاده می‌شوند.


• علت ریزش و کم‌پشتی مو در آقایان: در ریزش موی سر در آقایان دو عامل ژنتیک و هورمونی دخیل‌اند. در بیش از 95 درصد موارد علت ریزش موی سر در آقایان هورمونی می‌باشد و عوامل دیگری نظیر شیمی‌درمانی، رادیوتراپی، بیماری‌های خود ایمن و التهابی، تیرویید و... ممکن است در درصد کمی‌ از موارد علت بیماری باشد.


• علت ریزش و کم‌پشتی مو در خانم‌ها: در دهه گذشته تکنیک‌های پیوند مو چنان پیشرفت نموده‌اند که قادرند اکثر بیماری‌های ریزشی مو در خانم‌ها را درمان نمایند. قبلا خانم‌ها فکر می‌کردند به هیچ عنوان کاندید عمل جراحی نیستند ولی امروزه به راحتی در اکثر موارد تحت عمل جراحی قرار می‌گیرند.


ریزش مو در خانم‌ها بیشتر تحت تاثیر مسایل ژنتیک بوده و اختلالات هورمونی نیز به این امر کمک می‌کند. علل خاص دیگری مانند اختلالات هورمون‌های قاعدگی، استرس و هیجانات می‌توانند به شدت ریزش بیفزایند.





با کم‌پشتی موها چه کنید؟


منطقی‌ترین کار در درمان این بیماری مشاوره با یک متخصص پوست و مو می‌باشد. پزشک متخصص با بررسی تاریخچه پزشکی بیمار، معاینه سر و انجام بعضی از آزمایش‌های خونی برای بررسی وضعیت هورمون‌ها و تشخیص بیماری‌های داخلی که باعث ریزش غیر طبیعی مو می‌شوند می‌تواند علت دقیق ریزش مو را تشخیص دهد. اگر علت ریزش مو بیماری‌های داخلی مثل دیابت، اختلالات تیرویید، تخمدان پلی‌کیستیک، بیماری‌های خودایمنی، کم خونی و... باشد کنترل دقیق بیماری می‌تواند ریزش مو را کنترل کند.


کم‌پشتی ابروها و 4 راه‌حل آن


در مواردی ‌که بیماری سیستمیک یا موضعی وجود داشته باشد، باید تحت درمان مناسب قرار بگیرید و در صورت کنترل مشکل داخلی، با استفاده از جراحی پیوند ابرو امکان ترمیم وجود دارد.


در مواردی ‌که علت ریزش ابرو بیماری‌های روان‌پزشکی از جمله تریکوتیلومانیا (عادت به کندن موها) باشد، فرد باید تحت درمان مناسب قرار بگیرد چرا که در صورت عمل جراحی یا مصرف دارو کندن مجدد آن امکان دارد.


در صورتی که علت ریزش ابرو، اسکار جراحی، تروما یا سوختگی باشد با استفاده از جراحی پیوند ابرو قابل ترمیم می‌باشد.


بعضی پزشکان از ماینوکسیدیل موضعی در درمان ریزش ابرو استفاده می‌کنند که در مواردی می‌تواند در کاهش ریزش ابرو مفید باشد..............................
make a gif
Make a gif



آبسه دندان؛ تشخیص و درمان ......................


--------------------------------------------------------------------------------


آبسه وقتی به وجود می‌آید که باکتری‌ها مغز دندان را عفونی کرده و باعث تورم و التهاب آن شوند. عروق خونی موجود در مغز دندان بزرگ می‌شوند و به اعصاب ناحیه فشار وارد می‌آورند و در نتیجه درد ایجاد می‌شود.


عفونت ممکن است به ریشه و به استخوان اطراف آن نیز سرایت کرده و باعث شل شدن دندان شود. علی‌رغم تلاشی که بدن صرف مبارزه با آن می‌کند عفونت، مغز دندان را به طور کامل پر کرده، عصب و عروق خونی آن را از بین می‌برد. با تخریب عصب شاید درد از بین برود اما عفونت همچنان باقی می‌ماند. مواد تجزیه شده حاصل از چرک و عفونت قادرند با ایجاد خوردگی در فک، مجرایی حفر کنند و باعث تورم و یا دمل لثه شوند. اگر دچار درد ضربان‌دار مداوم دندان شده‌اید، این احتمال وجود دارد که به آبسه دندان مبتلا شده باشید. در این حالت گاهی دچار تب خفیف و تورم گره‌های لنفی گردن و احساس ضعف عمومی می‌شوید. گاهی اوقات تورمی که روی لثه مجاور دندان دردناک ایجاد شده، می‌ترکد و مایع غلیظ، بد بو و بدمزه‌ای به داخل دهان آزاد می‌شود. هم‌زمان با آن درد نیز تسکین می‌یابد. در صورت داشتن هر یک از علایم گفته شده به دندانپزشک خود مراجعه کنید. ضمنا می‌توانید با استفاده از استامینوفن و یا ایبوبروفن به تسکین درد خودتان کمک کنید. دهان خود را با آب نمک گرم، تقریبا هر یک ساعت شستشو دهید. این عمل به تسکین درد کمک می‌کند. دندانپزشک احتمالا برای زدودن عفونت و پیشگیری از سرایت آن به سایر نواحی بدن، آنتی‌بیوتیک تجویز می‌کند. یک نکته مهم را نیز به یاد داشته باشید که تا چند سال پیش تنها درمان دندان مبتلا به آبسه، خارج کردن و کشیدن آن بود. هنوز هم در بعضی شرایط خاص این کار ضرورت می‌یابد اما امروزه دندانپزشکان قادرند دندان مبتلا به آبسه را اغلب با انجام عصب کشی حفظ کنند. دندانپزشک محل را بی‌حس کرده و سوراخی به داخل مغز دندان حفر می‌کند. این کار باعث برطرف شدن فشار می‌شود، سپس حفره مغز پاک و ضدعفونی شده و با یک ماده خنثی پر می‌شود. پس از آن، دندانپزشک ممکن است دندان شما را به طور موقت پر کند. ترمیم دایمی را می‌توان پس از برطرف شدن عفونت در محل انجام داد. دندانپزشک از شما می‌خواهد در عرض چند ماه آینده دوباره به وی مراجعه کنید. در این هنگام از دندان عکس‌برداری می‌شود تا مشخص شود آیا بافت‌های استخوانی ترمیم یافته‌اند یا خیر. اگر چنین به نظر آید که بافت‌ها سالم هستند درمان به پایان می‌رسد............................
چشم شما کجایی است؟ ....................

نیم نگاهی به چشمان ملل مختلف جهان نشان می‌دهد که مردم نقاط مختلف دنیا مدل چشمان مخصوص به خود دارند. ایرانی‌ها و ساکنان خاورمیانه در تمام دنیا به داشتن چشم‌هایی درشت و زیبا شهرت دارند و این بخش از صورت، حرف اول را در زیبایی چهره می‌زند.



مانکن برزیلی، چشمان ژاپنی


به تازگی یکی از مانکن‌های برزیلی دست به اقدام شگفت‌انگیزی زده است که به عقیده خودش او را زیباتر کرده است. این مانکن، مقداری سیم نایلونی به صورت ایمپلنت در چشمان خود کار گذاشته است تا چشمان خود را کشیده‌تر کند و به صورت چشمان زنان‌ آسیایی که چشمانی کشیده دارند، درآورد. جالب است بدانید این مانکن تلاش کرده است چشمان خود را به صورت چشمان ژاپنی‌ها درآورد.


این مانکن برزیلی با انجام این جراحی که چهل و دومین جراحی پلاستیک روی صورتش است، به رکورددار اول جهانی که مانکن دیگری است که 47 جراحی پلاستیک روی صورتش انجام داده است نزدیک می‌شود البته این عمل‌های جراحی عجیب و غریب بیشتر مخصوص مانکن‌ها و شخصیت‌های ناسالم و بیمار است. وقتی خبرنگاران شبکه خبری فاکس‌نیوز از او پرسیدند که چرا به چنین عمل جراحی عجیب و غریبی دست زده است او گفت که هدفش فقط این بوده است که در گروهی که فعالیت دارد به خاطر زیبایی متفاوت چهره‌اش بیشتر شاخص شده و شغل و مرتبه بهتری به دست آورد. بد نیست بدانید این مانکن برزیلی 36 ساله آن‌قدر عاشق جراحی پلاستیک بوده است که با یک جراح پلاستیک ازدواج کرده است و همسر او تاکنون 10 عمل جراحی روی صورتش انجام داده است.





چشم‌ها و کشورها


اگر از شرق آسیا تا خاورمیانه و بعد از آن به اروپا و آفریقا و آمریکای شمالی و جنوبی و قطب‌جنوب سری بزنید و فقط از چشمان مردم این مناطق مختلف دنیا، عکس‌هایی تهیه کنید و آنها را کنار هم قرار دهید، می‌بینید که شکل چشم‌ها در ملل مختلف دنیا بسیار با یکدیگر متفاوت است. معمولا ساکنان خاور دور، قطب جنوب، برخی از کشورهای آمریکای جنوبی و سرخ‌پوستان، چشم‌های کوچکی با زاویه‌‌ای تیز دارند که بیشتر به چشم بادامی شهرت دارند. بد نیست بدانید تقریبا 50 درصد از آسیایی‌ها، یک چین در پلک بالایی‌شان دارند و در یک تکنیک جراحی زیبایی که ویژه آسیایی‌ها است، مقداری از پوست و چربی از پلک بالایی آنها بیرون کشیده می‌شود تا این چین در پلک بالایی‌شان از بین برود. این روش جراحی زیبایی باعث می‌شود فاصله بین خط رویش مژه و ابروها بیشتر شده و این همان چیزی است که افرادی که از این مدل از چشمان خود خسته شده‌اند به دنبال آن هستند.





هشدار جراحان زیبایی


معاون پژوهشی مرکز تحقیقات چشم دانشگاه علوم پزشکی ایران با تاکید بر لزوم معاینه دقیق چشم قبل از اعمال جراحی پلاستیک اطراف چشم می‌گوید: معاینه دقیق چشم سبب می‌شود که اگر چشم مشکلی داشته باشد قبل از جراحی یا در حین جراحی رفع شود تا بعد از جراحی، بیمار دچار عوارض نشود.


جراحی‌هایی نظیر جراحی پلک، ابرو، پیشانی و گونه که نزدیک چشم هستند می‌توانند بر عملکرد چشم و ضمایم آن اثر بگذارند همچنین جراحی مجاری اشکی، حدقه چشم و چشم مصنوعی نیز از دیگر انواع جراحی‌های پلاستیک چشم هستند. وی می‌افزاید: هر نوع تزریقی که در اطراف چشم، پیشانی و خط اخم انجام شود نظیر جراحی پلاستیک پف پلک، افتادگی پلک و ابرو در صورت انجام نشدن معاینات قبلی می‌توانند اثرات زیان باری بر چشم داشته باشند. دکتر بهمنی کشکولی، خشکی زیاد از حد چشم، زخم قرنیه، بسته نشدن کامل پلک‌ها، از کار افتادن پمپ اشکی، اشک ریزش، به خارج برگشتن و شل شدن پلک را از عوارض اثرات زیان بار جراحی‌های پلاستیک اطراف چشم، بدون معاینه قبلی دانست. معاون پژوهشی مرکز تحقیقات چشم دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به صدمه عضلات داخل چشم به عنوان مهم ترین عارضه، اظهار کرد: هدف این نیست که اعمال جراحی زیبایی پلاستیک انجام نشود بلکه به دلیل تاثیر بر چشم و ضمایم چشمی، معاینه قبل از جراحی توصیه می‌شود.............................
چقدر تخم‌مرغ بخوریم؟...................


--------------------------------------------------------------------------------

اگر شما یک فرد سالم محسوب می‌شوید یعنی بیمار‌ی‌های متابولیکی یااختلالات خاصی مانند هیپرکلستومی (افزایش کلسترول) ندارید و از نظر افزایش چربی خون بررسی شده‌اید می‌توانید با خیال آسوده چهار تا پنج عدد تخم‌مرغ در هفته مصرف کنید...



شیوه مصرف تخم‌مرغ بهتر است به‌صورت آب‌پز باشد تا نیمرو. در مورد کودکان و خانم باردار، البته باز هم به شرط سلامتی همان تعداد ذکر شده بلامانع است. بعضی از افراد هستند که به‌طورکلی مصرف تخم‌مرغ را مضر می‌دانند. جهت اطلاع این گروه باید عرض کنم چربی اشباع موجود در تخم‌مرغ بسیار کم تا متوسط بوده و منبع خوبی برای تامین ویتامین B12، D وA و اسیدآمینه‌های ضروری محسوب می‌شود. اگرچه تخم‌مرغ حاوی حدود 250 میلی‌گرم کلسترول است اما فقط نباید به همین عدد اکتفا کرد. چون به جهت وجود سایر اسیدهای چرب غیراشباع، جذب کلسترول آن زیاد نیست.


بهتر است برای پایین آوردن کلسترول خون، به مصرف کمتر چربی‌ها، به خصوص چربی‌های اشباع شده روی آورید تا اینکه تخم‌مرغ را از رژیم غذایی خود حذف کنید بنابراین مصرف حداکثر چهار تا پنج تخم‌مرغ در هفته هیچ ضرری برای شما ندارد.سفیده تخم‌مرغ چربی نداشته و مصرف آن به‌صورت کاملا پخته مفید است اما یک نکته مهم در مورد نوجوان‌هایی که هر روز صبح، عادت دارند تعداد 4 و 5 عدد تخم‌مرغ را نیمرو کنند و به‌عنوان صبحانه میل نمایند، این برنامه غذایی اصلا توصیه نمی‌شود حتی اگر شما ورزشکار هستید و یا به دلیل نوع خاص ورزش نیازمند دریافت پروتئین بالایی می‌باشید، بهتر است حتما با متخصص تغذیه‌ای که به‌طور تخصصی در مورد رژیم غذایی ورزشکاران کار می‌کند، مشورت نمایید.


حتما پس از این مشاوره متوجه خواهید شد که مصرف یک‌باره این تعداد تخم‌مرغ در یک وعده، مفید نخواهد بود. ضمنا تخم‌مرغ جزو پروتئین‌های حیوانی و در رده آنهاست و مانند گوشت قرمز و سفید، ماهی و لبنیات از پروتئین با کیفیت بالا برخوردار است.......................

بهترین رژیم غذایی در هوای آلوده .....................


--------------------------------------------------------------------------------

شاید شما هم شنیده‌اید که می گویند باید شیر و ماست زیاد بخوریم تا اثرات این همه سربی که از طریق هوای آلوده وارد بدنمان می‌شود، خنثی شود. آلودگی هوای تهران هم که هرچندوقت یک‌بار به خصوص در روزهای سرد به دلیل پدیده گلخانه‌ای به حد بحرانی می‌رسد. اما این که می‌گویند لبنیات اثر سوء آلودگی هوا را کم می‌کند چقدر صحت دارد و اصلا تغذیه با اثرات آلودگی هوا ارتباطی دارد یا نه؟ ...


قبل از این که سراغ سوال اصلی، یعنی کاهش اثرات مخرب آلودگی هوا به وسیله غذاها برویم، باید ببینیم آلودگی هوا چه تأثیری روی بدن می‌گذارد و تغییرات فیزیولوژیکی که در بدن به خاطر آلودگی هوا به وجود می‌آید، کدام است. وقتی می‌گوییم هوا آلوده است، اغلب به این معنی است که هیدروکربورهای ناشی از سوخت ناقص مواد سوختی در هوای تنفسی ما پخش شده‌اند. این هیدروکربورها سرطان‌زا هستند. از طرف دیگر در ترکیبات نفتی مثل بنزین و گازوییل، معمولا انواع فلزات سنگین مثل سرب وجود دارند که با سوختن این مواد، در هوا منتشرمی‌شوند. اگرچه در سال های اخیر بنزین بدون سرب وارد بازار شده ولی هنوز هم گازوییل و نفت کوره که در صنایع استفاده می شود، سرب دارد که سرطان‌زا هم هست. البته از گاز خطرناک مونوکسید کربن هم نباید غافل شویم، همان گاز بی‌رنگ و بی‌بویی که در زمستان هر سال جان کلی آدم را می‌گیرد و مدام توصیه می‌کنند که باید با لوله بخاری تمامش را بیرون بفرستید. این گاز که در فضای بسته باعث مسمومیت شدید و مرگ می‌شود، حتی وقتی با لوله بخاری‌ها هم بیرون فرستاده می‌شود باز می‌تواند خطرناک باشد؛ به این خاطر که این همه بخاری‌هایی که در خانه‌ها می‌سوزند، مونوکسیدکربن را در هوا منتشر می‌کنند و در اثر پدیده گلخانه‌ای در فصل سرما، این گاز به اضافه بقیه گازهای مضر به سطح زمین برمی‌گردند و وارد ریه‌های ما می‌شوند. خلاصه این‌که زندگی شهرنشینی و به‌خصوص تهران نشینی را از این دردسرها گریزی نیست و ما اگر می‌خواهیم در این هوای آلوده سالم بمانیم، باید چیزهایی را رعایت کنیم که یکی از این چیزها، نوع تغذیه‌مان است.





بهترین سبد غذایی


اگر آلودگی هوا خیلی شدید باشد، مشکل بتوان از اثرات سوءاش در امان ماند ولی در مورد میزانی از آلودگی که در اوقات عادی و در همه شهرهای بزرگ و صنعتی از جمله تهران وجود دارد، می‌شود با مصرف بعضی از غذاها اثرات مضر آلاینده‌ها را کم کرد.

برای کم شدن مضرات آلودگی هوا مصرف غذاهایی شامل ویتامین E و ویتامین D را پیشنهاد می‌کنند. این ویتامین‌ها می‌توانند اثرات مسموم‌کننده گازهای آلاینده را خنثی کنند. ویتامین E را در روغن‌های گیاهی، گردو، بادام، زیتون، جوانه گندم، جگر و سبزیجات دارای برگ سبز می‌توانید مصرف کنید. منابع مناسب ویتامین D هم شیر، کره و زرده تخم‌مرغ هستند که باید در برنامه غذایی روزانه‌تان باشند. البته می‌توانید با تجویز متخصص، مکمل‌های ویتامین E و D را هم مصرف کنید.

مصرف غذاهایی که حاوی آنتی‌اکسیدان‌های سلنیوم و بتاکاروتن اند. سبزیجاتی مثل طالبی، انبه، کدو تنبل، فلفل،اسفناج، کلم و زردآلو بتاکاروتن دارند. سلنیوم را هم می‌توانید در غذاهای دریایی، مرغ، نان و غلات سبوس‌دار پیدا کنید.

ویتامین C هم می‌تواند به دفع سربی که با هوای آلوده وارد بدن ما شده کمک کند. شیر و لبنیات به خصوص پنیر و ماست هم به خاطر کلسیمی که دارند می‌توانند با جذب عناصر سنگین مثل سرب تداخل کنند.پس به‌طور کلی بهتر است مردم از سبزی‌ها ومیوه‌ها و لبنیات بیشتر استفاده کنند تا اثرات مخرب هوای آلوده را کاهش دهند.





بدترین سبد غذایی


اما چه عادت‌های نادرست غذایی می توانند اثرات مخرب آلودگی هوا را در بدن ما بیشتر کنند؟ در این باره می‌گویند: استفاده از تنقلات کم ارزش مثل چیپس و پفک و نوشابه‌های گازدار چون باعث اختلال جذب عناصر مفید در بدن می‌شوند می‌توانند اثرات سوء آلودگی هوا را دوچندان کنند. موادی مثل سوسیس و کالباس به دلیل داشتن مواد شیمیایی و نگهدارنده، علاوه بر این که به خودی خود مضر و سرطان‌زا هستند برای افرادی که در معرض آلودگی هوای شهرها قرار دارند به هیچ‌وجه توصیه نمی‌شوند. به طور کلی ما مردم را به مصرف مواد غذایی تازه و غیرصنعتی تشویق می‌کنیم تا سلامتی‌شان در مواجهه با عوامل خطرناکی مثل آلاینده‌های هوا محفوظ بماند.............


2706
ارسال نظر شما

کاربر گرامی جهت ارسال پست شما ملزم به رعایت قوانین و مقررات نی‌نی‌سایت می‌باشید

2687
2730
پربازدیدترین تاپیک های امروز