2109
آیا می توان در دوران بارداری به دندانپزشک مراجعه کرد؟

آیا می توان در دوران بارداری به دندانپزشک مراجعه کرد؟

1394/05/14 بازدید2918

در حین بارداری مراقبت از لثه ها و دندانها اهمیت ویژه ای دارد. بارداری موجب تغییرات هورمونی میشود که خطر بیماریهای لثه را افزایش داده و در نتیجه میتواند بر سلامت رشد جنین تاثیر بگذارند. در اینجا توصیه هایی برای حفظ سلامت دهان پیش از بارداری، در حین و پس از آن آمده است: 

 

پیش از بارداری 

پیش از باردار شدن به دندانپزشک مراجعه کنید تا لثه و دندانهایتان را به صورت حرفه ای تمیز کرده و به دقت آنها را معاینه کند و هر گونه مشکل دهان و دندان شما درمان گردد. 

مراقبتهای دندانی در دوران بارداری 

-به اطلاع دندانپزشک خود برسانید که باردار هستید. برای احتیاط بهتر است درمانهای دندانی در سه ماهه اول و نیمه دوم سه ماهه سوم بارداری تا حد ممکن اجتناب شود، به جز در موارد اورژانسی. این زمانها، دورانهای حساس و بحرانی در رشد و تکامل کودک هستند و تصمیم عاقلانه اجتناب از قرار گیری مادر در معرض اقدامات دندانی است که به هر شکل ممکن است بر رشد و تکامل کودک تاثیر بگذارند اما مراقبتهای دندانی معمول را در سه ماهه دوم میتوان انجام دهد. همه کارهای دندانی انتخابی (نه لازم) باید تا پس از زایمان به تعویق انداخته شوند. 

-به دندانپزشک نام و دوز داروهایی را که مصرف میکنید از جمله کلیه داروها و ویتامینهای دوران بارداری که پزشک برایتان تجویز کرده و نیز توصیه های پزشکی خاصی که پزشک برای شما داشته است، بگویید. دندانپزشک بر اساس این اطلاعات ممکن است برنامه درمانی دندانهای شما را تغییر دهد.  

-از پرتوی ایکس دندانی در دوران بارداری اجتناب کنید. اگر پرتوی ایکس برایتان ضروری است (مثلا در موارد اورژانسی) دندانپزشک نهایت احتیاط را در نظر میگیرد تا شما و کودکتان محافظت شوید. پیشرفتهای تکنولوژی امروزه پرتوی ایکس را بسیار کم خطر تر از گذشته ساخته است. 

-مراجعات چکاپ خود را به خاطر بارداری به تعویق نیدازید. اکنون بیش از هر زمان دیگر معاینات منظم لثه اهمیت دارد چون بارداری موجب تغییرات هورمونی میشود که شما را در خطر بیماریهای لثه و ژینژیویت (التهاب لثه) قرار میدهد. توجه ویژه ای به هر گونه تغییر در وضعیت لثه ها در دوران بارداری داشته باشید. اگر در دوران بارداری لثه تان حساس شده یا تورم و یا خونریزی دارد با دندانپزشک یا متخصص بیماریهای لثه هر چه سریعتر صحبت کنید.  

- بهداشت دهان را به دقت رعایت کنید تا از احتمال مشکلات دهان و دندان جلوگیری کنید. 

 

ناخوشی صبحگاهی در بارداری 

- اگر ناخوشی صبحگاهی در دوران بارداری مانع میشود مسواک بزنید، در دوران بارداری خمیر دندان خود را به خمیر دندانهای بدون طعم و ملایم تغییر دهید. از دندانپزشک بخواهید خمیر دندان مناسبی برای شما تجویر کند. 

- اگر از ناخوشی صبحگاهی رنج میبرید و مرتبا استفراغ دارید، دهان خود را با آب یا دهان شویه شستشو دهید 

 

تغذیه مناسب برای دندانهای شما و کودک 

- از خوراکی های شیرین اجتناب کنید. در دوران بارداری هوس شیرینی جات متداول است اما به یاد داشته باشید هر چه بیشتر خوراکی های حاوی شکر مصرف کنید، احتمال پوسیدگی دندانتان بیشتر میشود. 

- رژیم متعادل و سالم غذایی داشته باشید. اولین دندان کودک از حدود سه ماهگی بارداری شروع به رشد میکند. رزیم غذایی سالم حاوی محصولات لبنی، پنیر و ماست منابع خوبی برای تامین مواد معدنی لازم برای رشد دندانها، لثه و استخوانهای کودک هستند. 

 

پس از زایمان 

اگر هر گونه مشکلات لثه در دوران بارداری تجربه کردید، سریعا پس از زایمان به پزشک مراجعه کنید تا تمامی دهان شما را بررسی کند و سلامت لثه شما را تحت نظر بگیرد. 

 

آیا دندانپزشکی لیزری در دوران بارداری بی خطر است؟ 

یکی از فواید فراوان دندانپزشکی لیزری این است که بیماران حتی در دوران بارداری نیز میتوانند اقدامات دندانی انجام دهند. دکتر ریچار کلین در این باره میگوید لیزر به همان اندازه که برای همه افراد بی خطر است، برای زنان باردار نیز خطری ندارد. این خبر برای همه زنان باردار یا افرادی که میخواهند در آینده باردار شوند، خبر خوبی است. بارداری برای بسیاری از بیماران باردار یا افرادی که تصمیم به بارداری دارند زمان دشواری است چرا که کارهای دندانی به روش قدیمی برای این افراد بی خطر نیست. 

دلیل این که برخی عملهای دندانی از نظر انجمن دندانپزشکی امریکا غیر ایمن در نظر گرفته شده است این است که اغلب بیماران پیش از انجام این عملها باید بی حسی موضعی دریافت کنند. متخصصین سلامت توصیه میکنند بیماران در دوران بارداری از بی حسی و بی هوشی اجتناب کنند و همین امر برای بسیاری از زنان باردار که نیاز به برخی انواع درمانهای لثه دارند، مشکل ایجاد میکند. خوشبختانه روشهای لیزری عموما نیازی به بی حسی ندارند و بنابراین جایگزین بسیار خوب و مطمئنی برای این افراد میباشد. 

عدم نیاز به بی حسی تنها مزیت لیزر برای بیماران نیست، برای افرادی که دهانشان گرفتار میزان زیادی باکتری شده است، نیز لیزر بسیار مفید می باشد. در زنان باردار یکی از نگرانیهای اصلی باکتریمی (وجود باکتری در خون) است که میتواند برای بیماران باردار بسیار خطرناک باشد. لیزر بافت نرم قادر است درصد قابل توجهی از باکتریهای موجود در دهان را از بین ببرد و به این ترتیب از ورود باکتریها از طریق خون به داخل بدن جلوگیری میکند. بنابراین لیزر بافت نرم یک گزینه درمانی عالی در دندانپزشکی برای زنان باردار می باشد. 

تحقیقات نشان داده اند که برخی مشکلات لثه با مرگ جنین مرتبط است. این امر نشان میدهد چرا زنان باردار باید به ویژه در دوران بارداری سلامت دهان و لثه های خود را حفظ کنند و در این مورد کاملا هوشیار باشند. زنان باید بدانند که عمل لیزری دندانپزشکی در دوران بارداری کاملا بی خطر است و نباید نگران آن باشند. به علاوه استفاده از روش لیزر بافت نرم میتواند به رهایی از برخی انواع باکتریهای خطرناک دهان کمک کند بدون ایت که خطر باکتریمی را افزایش دهد. 

 

جراح دندان پزشک، دکتر علیرضا میرزائی

 

ارسال نظر شما

login captcha
دکتر واقعیت داره ؟ مرگ نوزاد بدلیل لثه عفونی مادر ؟؟؟!!!!
امروز سیزده پری رفتم سونو هیچ فولیکولی دیده نشد کسی بوده این مشکل رو داشته باشه؟

پربازدیدترین ها