2109
آشنایی با آندومتریوز، علائم و درمان آن

آشنایی با آندومتریوز، علائم و درمان آن

1393/09/25 بازدید18271

 اندومتریوز چیست

رحم از بافتی پوشیده شده است که اندومتر نام دارد. هنگامی که این بافت در خارج از رحم رشد می کند، معمولا در اندام های تناسلی (تخمدان ها، لوله های فالوپ)، روده، مقعد، و یا مثانه، وضعیتی بوجود می آید که آندومتریوز نام دارد.
بافت آندومتر بخشی از جدار رحم است که در دوران قاعدگی خونریزی می کند. معمولا قسمتی از بافت به شکل ماهانه در هر قاعدگی از بدن خارج می شود اما اگر این بافت به سمت حفره ها و ایمپلنت شکمی برگردد منجر به آندومتریوز می شود. کیست، ضایعات و بافتهای ضایع رشد می کنند و ناحیه ای ایجاد می کند که به تدریج ضخیم می شود.
 
نشانه های آن چیست
در بعضی زنان علامت خاصی ندارد. اما در بعضی دیگر از خانمها ممکن است یک یا دو مورد از علایم هشدار دهنده زیر دیده شود.
- گرفتگی قاعدگی بسیار دردناک
- مقاربت جنسی دردناک
-مشکل در باروری و باردار شدن
-درد پشت، لگن،  یا پهلوها قبل از قاعدگی
- حرکات دردناک روده، اسهال، یبوست، و یا دیگر ناراحتی های روده در دوران قاعدگی
- ادرارهای دردناک و یا مکرر در دوران قاعدگی
 
چگونه درمان می شود
اگر چه هیچ درمان خاصی وجود ندارد، چندین گزینه برای درمان اندومتریوز وجود دارد. درمان به شدت علائم ، محل و اندازه ضایعات آندومتر و برنامه زایمان بستگی دارد. سن نیز یکی از عواملی است که هرچقدر بیشتر باشد بر شدت آن تاثیر دارد. به هرحال احتمال دارد این وضعیت بعد از یائسگی فروکش کند. 
 
درمان در زمانیکه برای بارداری اقدام کرده اید
اگر شدت اندومتریوز خفیف یا حداقل باشد، 30 تا 60 درصد شانس بارداری در عرض دو سال از اتمام درمان افزایش پیدا می کند. اگر وضعیت آن متوسط باشد شانس بارداری تا 60 درصد وجود دارد و چنانچه شدید باشد شانس بارداری 35 درصد است. 
 
 یکی از راهها، متوقف کردن  و خارج کردن رشد غیر طبیعی و بافت از طریق لیزر یا ابزار جراحی در طول لاپاراسکوپی که یک روش نسبتا ساده است. پس از آن، شانس بارداری 40 درصد است. شانس بارداری ظرف یک سال از درمان اندومتریوز افزایش پیدا می کند.
 
اگر وضعیت اندومتریوز ملایم باشد و در حال اقدام برای بارداری هستید، ممکن است متخصص به شما پیشنهاد دهد که 6 تا 12 ماه پس از درمان برای بارداری اقدام کنید. اگر در طول این مدت باردار نشدید، باید از روشهای دیگر درمان استفاده کنید
 
درمان در زمانیکه قصد بارداری ندارید
اگر برای بارداری اقدام نمی کنید و نشانه های اندومتریوز در شما متوسط است، برای تحت نظر قرار دادن وضعیت، نیاز به معاینات منظم دارید اما ممکن است به درمان پزشکی نیازی نداشته باشید. اندومتریوز شما به احتمال زیاد هنگامی که به یائسگی و توقف تخمک گذاری و قاعدگی نزدیک می شوید ناپدید می شود. 
 
قرصهای ضد بارداری با مسدود کردن تخمک گذاری که در نتیجه آن خونریزی آندومتر و بافت رحم در هر ماه متوقف می شود، علائم آندومتر را تسکین می دهد.  این امر مانع از تشکیل کیست های جدید و بافت ضایع می شود و پیشرفت اندومتریوز بدون درمان آن را متوقف می کند. ( چنانچه برای بارداری اقدام کرده اید و برای درمان اندومتریوز از قرصهای ضدبارداری استفاده میکنید، شانس بارداری شما کاهش پیدا می کند. )
 
داروهای دیگری هستند که به تسکین علائم اندومتریوز کمک می کنند. به عنوان مثال، هورمون آزادکننده گنادوتروپین‌ها (GNRH) آگونیست آنها سطح استروژن را پایین می آورند و این عمل رشد آندومتر را متوقف کرده و آن را محدود می کند و علائم را کاهش می دهد. حرکت نزولی این است که این داروها از پیشرفت اندومتریوز جلوگیری می کند. 
 
 
 
پزشک ممکن است برای درمان این وضعیت عمل لاپروسکوپی را پیشنهاد بدهد تا اندومتریوز بدون از بین بردن اندام های آسیب دیده برطرف کند. 
 
اما اگر وضعیت اندومتریوز شما بسیار وخیم باشد، پزشک متخصص ممکن است اقدام به برداشتن اندامهای آسیب دیده مثل لوله های فالوپ، تخمدان یا رحم کند. اگر رحم برداشته شود دیگر هیچ شانسی برای بارداری وجود ندارد.
 
چگونه می توان علائم را کاهش داد
به مدت 3 ماه علائمی که در خود وجود دارد را در تقویم یادداشت کنید. توجه داشته باشید که از مشکلات و تاثیر آنها بر فعالیت ها و اوقات فراغت خود یادداشت برداری کنید. این اطلاعات را با پزشک متخصص خود در میان بگذارید تا در تشخیص دقیق، بهتر و سریعتر به شما کمک کند.
 
بعضی از پیشنهادات که برای کاهش درد :
-در زمان حمله درد روی یک کاناپه راحتی ،دراز بکشید.
-دوش آب گرم بگیرید
-از کیف آب گرم یا پدهای گرم کننده استفاده کنید
-با مصرف فیبر از یبوست جلوگیری کیند
-از ورزش های آرام دهنده مثل یوگا، تنفسهای عمیق استفاده کنید
-درباره مصرف داروهای مسکن با پزشک خود مشورت کنید
 
هیئت تحریریه نی نی سایت
 

ارسال نظر شما

اولین نفری باشید که نظر میدهید
login captcha

پربازدیدترین ها

فواید مصرف زینک در بارداری

نوشته

2 هفته پیش
|
16518 بازدید

8 شرط به سرپرستی گرفتن کودک

نوشته

2 روز پیش
|
4975 بازدید

هموروئید در بارداری خطرناکه؟

نوشته

1 هفته پیش
|
11669 بازدید